█ Gerçek Gazetesi
Adalet ve Kalkınma Partisi (AK Parti) İl Genel Meclisi Üyesi Kenan Özcan, İlçe yönetiminin görevden alınması ile beraber bundan sonra ne olacağı ile ilgili bilgi kirliğinin önüne geçilmesi amacıyla tüzükte konu ile ilgili yer alan maddeleri sundu.
Bilindiği gibi geçtiğimiz günlerde Namık Yıldırım Başkanlığındaki AK Parti Söke İlçe Yönetimi Genel Merkezden yapılan tebliğ ile görevden alınmış, konu ile ilgili kamuoyunda çeşitli yorumlar yapılmıştı.
İl Genel Meclisi Üyesi Kenan Özcan, parti tüzüğünün 58., 59. ve 60. maddeleri ile Teşkilat İç Yönetmeliğinin ilgili yönetmelik maddeleri uyarınca gerekenin yapılacağını belirterek, maddeleri şöyle açıkladı;
MADDE 58 ) Kademelerde görev alanların görevden uzaklaştırılmalarını gerekli kılan haller:
58.1 - Siyasi Partiler Kanunu, Parti Tüzüğü ve yönetmelikleri uyarınca tutulması gerekli defter ve kayıtların usulüne uygun olarak tutulmaması, defter ve belgelerin muhafaza edilmemesi, kayıtlar üzerinde kasıtlı olarak tahrifat yapılmış olması, muhasebe ile ilgili belgelerin zamanında Genel Merkez"e gönderilmemiş olması,
58.2 - Organlara seçilenlerin kimliklerini içeren belgenin süresi içinde en büyük mülki amirliğe gönderilmemiş olması,
58.3 - (Değişik: 03.10.2009 günlü ABKK.) Ülke ve parti çıkarlarını ihlal edici davranışlar sergilenmesi veya parti üyeliğinden ihracı gerektiren bir eylem veya işlemde bulunulması,
Hallerinden birinin vukuunda, Merkez Karar ve Yönetim Kurulu, ilçe ve il başkanı ile yönetim kurullarına kısmen veya tamamen işten el çektirmeye yetkilidir. Belde başkan ve yönetimi hakkında aynı yetki il yönetim kurulunca kullanılır.
MADDE 59 ) İşten el çektirmenin usul ve esaslar :
59.1 - İşten el çektirmeyi gerektiren bir durumu tespit eden il yönetim kurulu, ilçe başkanı veya ilçe yönetim kurulunun kısmen veya tamamen işten el çektirilmelerini Merkez Karar ve Yönetim Kurulu"ndan; ilçe yönetim kurulu ise belde başkanı veya belde yönetim kurulunun kısmen veya tamamen işten el çektirilmelerini il yönetim kurulundan talep edebilir.
59.2 - El çektirme talebini içeren kurul kararlarının, en az üye tam sayısının salt çoğunluğu ve gizli oylama ile alınmış olması gerekir. Karara, el çektirmeyi gerekli kılan olayın değerlendirmesini ve delillerini içeren gerekçeli bir rapor da eklenir.
59.3 - Belde ile ilgili ilçe yönetiminin talebi üzerine il yönetim kurulu, ilçe ile ilgili il yönetiminin talebi üzerine Merkez Karar ve Yönetim Kurulu; gerek görürlerse inceleme yaptırarak talebi karara bağlarlar.
59.4 - Merkez Karar ve Yönetim Kurulu aynı nedenlere bağlı olarak re"sen ilçe ve il başkanları ile yönetim kurullarına kısmen veya tamamen işten el çektirebilir.
59.5 - Yönetim kurullarının asıl ve yedek üyeleri ile birlikte tamamının işten el çektirilmesi halinde, el çektirme kararı veren organ, aynı kararla veya makul sürede geçici yönetim kurulunu oluşturur ve ilgililere tebliğini sağlar.
59.6 - Sadece başkan veya yönetim kurulunun kısmen işten el çektirilmesi halinde boşalan üyelik, tüzüğün 57. maddesine göre doldurulur.
59.7 - İşten el çektirme kararı, Siyasi Partiler Kanunu"ndaki istisnalar ayrık olmak üzere, gizli oylama ile alınır. Karar yeter sayısı, kurul üye tam sayısının en az 2/3 çoğunluğudur.
59.8 - Usulüne uygun olarak alınmış el çektirme kararları, parti içi işlemler açısından kesindir.
59.9 - İşten el çektirme kararlarına karşı yargısal denetim yolu açıktır. Yargısal denetimde yetkili yargı mercii, işten el çektirilenin görev yaptığı yer mahkemesidir. İşten el çektirme kararına karşı yargı yoluna başvurmak, kararın yürütülmesini durdurmaz.
Geçici Kurullar ve Olağanüstü Kongrenin Toplanması (SPK, m.19/f.5,m.20/f.8 )
Madde 60 - Geçici kurullar, alt kademe organlarının tamamen veya organ sayılma niteliğini sona erdirecek sayıda üyenin işten el çektirilmeleri halinde oluşturulan yeni kurullardır. Geçici kurullar, seçilmiş kurulların hak ve yetkilerini kullanırlar. İşten el çektirme kararının tebliğinden itibaren 30 gün içinde ilçe kongresi, 45 gün içinde ise il kongresi toplanarak yeni yönetim kurulunu seçer. Kongre; yeni delege seçimi yapılmış değilse, eski delegelerle toplanır. Bu şekilde seçilen yeni yönetim kurulunun görev süresi, ilgili kademenin olağan kongresine kadar devam eder.
Yukarıda sözü edilen kongre, kademenin olağan kongre dönemi ve takvimine uygun zamanda ise, ona göre hazırlanılır ve normal kongre gündemine uygun olarak yapılır.
YÖNETMELİK Md.54 ) Kademelerde görev alanların görevden uzaklaştırılmalarını gerektiren
durumlar: ( Tüzük Md.58 )
a. Siyasi Partiler Kanunu, Parti Tüzüğü ve yönetmelikleri uyarınca tutulması gerekli defter ve kayıtların usulüne uygun olarak tutulmaması, defter ve belgelerin muhafaza edilmemesi, kayıtlar üzerinde kasıtlı olarak tahrifat yapılmış olması ve muhasebe ile ilgili belgelerin zamanında Genel Merkeze gönderilmemiş olması,
b. Kongre veya atama yoluyla oluşturulan organlarda görev alanların 15 gün içerisinde o mahallin en büyük mülki amirliğine bildirilmemesi,
c. Ülke ve Parti çıkarlarını ihlal edici davranışlar sergilenmesi,
d. Parti üyeliğinden ihracı gerektiren bir eylem veya işlemde bulunulması hallerinden birinin meydana gelmesi durumunda, ilçe ve il başkanı ile yönetim kurullarına kısmen veya tamamen işten el çektirmeye Merkez Karar ve Yönetim Kurulu yetkilidir. Belde başkan ve yönetimi hakkında aynı yetki il yönetim kurulunca kullanılır.
YÖNETMELİK Md.56 ) İşten el çektirme sonrası yapılacak işlemler: (Tüzük Md.59 , 60 )
a. Kademe başkanına işten el çektirilmesi hâlinde, Merkez Karar ve Yönetim Kurulu tarafından Parti üyeleri arasından başkan ataması yapılır. Beldelerde bu yetki il yönetim kuruluna aittir. Atanan başkan, seçilmiş başkanın hak ve yetkilerine sahiptir.
b. Yönetim kurullarına tamamen veya kısmen işten el çektirme hallerinde;
1. Kısmen işten el çektirilmesi hâlinde boşalan üyelikler, kademe başkanının yazılı göreve çağrı bildirimi üzerine kongrece seçilen yedek üyeler arasından sırasına göre doldurulur.
2. Asıl ve yedek üyelerin tamamen veya organ sayılma niteliğini sona erdirecek sayıda üyenin işten el çektirilmesi hâlinde, el çektirme kararı veren kurul, aynı kararla veya makul bir sürede vereceği kararla geçici yönetim kurulunu oluşturur ve ilgililere tebliğini sağlar. Geçici kurullar, seçilmiş kurulların hak ve yetkilerini kullanırlar.
3. İllerde il kongresi, işten el çektirme kararının il yönetimine bildirilmesinden itibaren 45 gün içinde toplanarak yeni il yönetim kurulunu seçer.
4. İlçelerde ilçe kongresi, işten el çektirme kararının ilçe yönetim kuruluna bildirilmesinden itibaren 30 gün içinde toplanarak yeni ilçe yönetim kurulunu seçer.
5. Kongreler, yeni delege seçimi yapılmamışsa eski delegelerle toplanır. Bu şekilde seçilen yeni yönetim kurulunun görev süresi, ilgili kademenin olağan kongresine kadar devam eder.