Gerçek Gazete
Hayvancılıkla yaşadıkları sorunları aşabilmek ve sağdıkları sütleri değer fiyatında ve ödeme güvenceli satabilmek düşüncesiyle, 28 yıl önce kurulan nazilli ve Çevresi Tarımsal Kalkınma Kooperatifi (ÖRKOOP) 2008 yılını atılım ve yatırım yılı ilan etti.
1979 yılında Nazilli'de sadece süt satışı için kurulan kooperatif geçen süreç içerisinde faaliyetlerini süt ve süt ürünleri üretiminin yanında sperma satışından veteriner hizmetleri ve yem üretimine kadar genişletti.
80 adet nokta alım merkezlerinden her gün yaklaşık 160 ton süt topladıklarını belirten kooperatif başkanı ve aynı zamanda AK parti Aydın Milletvekili ve TBMM Tarım Komisyonu Üyesi Ahmet Ertürk Bazı dönemlerde günlük süt toplama miktarının 180 tona ulaşıyor. Süt veren 20 ile 100 başlık işletmelerin çoğunluğunda soğutma tankları kurduk. Topladığımız sütlerden her gün 130 tonunu dünyaca ünlü firmalara satıyoruz. Geri kalan miktar ise ÖRKOOP mandırasında hijyene büyük önem verilerek teneke tulum, süzme ve taze yoğurt, tereyağı, ayran ve lor peyniri olarak değerlendiriliyor dedi.
Türkiye'de üreticilerin en temel sorunu olan kaliteli ve ucuz girdiyi sağlamada çok önemli gelişmeler kaydettiklerini belirten ÖRKOOP Başkanı Ahmet Ertürk Süt sığırcılığında karlılık üzerine doğrudan etkili olan karma yem ve kaba yemlerin üretimine ÖRKOOP markasıyla başladık. Aylık 700 ton olan karma yem satışımızı aylık 2 bin tona çıkarmayı hedeşiyoruz. Türkiye'de bir ilke imza atarak 400 kg'lık torba paket slajına başladık. ÖRKOOP tarafından geliştirilen ve patent başvurusu yapılan slaj yapımı makinesinde saatte 5 ton , 40 kg'lık torbalara üretim yapmaktayız. Olgunlaştırılmış mısır slajı paketlenirse 3 ay depolama süresi, taze slaj paketlenirse 1 yıl depolama süresini öneriyoruz dedi.
ÖRKOOP'un Türkiye'de örgütlü tek Montbeliarde sığır yetiştiriciliği merkezi olduğunu dile getiren Ertürk; 1996 yılında 235 adet ithal edilen Fransız ırkı Montbeliarde üreticiler tarafından benimsendi ve bugün bölgede bin baş Montbeliarde ırkı hayvan bulunmakta. Bir banka ve Center bilgisayar ile ortaklaşa gerçekleştirilen iş birliği ile kredili süt kartı uygulamasına geçtik. Bu özel bankanın kredi limitli olan süt kartları üreticilerin teslim ettiği sütün bedeli ve alacakları parayı gösteriyor. Üretici nakit kredi alıp ve harcama da yapabiliyor. Denizbank ile gerçekleştirilen kredili süt kartı uygulaması Türkiye'de bir ilktir diyerek kooperatif olarak Türk tarım ve hayvancılığına da öncülük ettiklerini söyledi. (iha)