Gerçek Gazetesi
Bitki hastalık ve zararlıları ile mücadelede karşılaşılan en önemli sorunlardan biri olan ilaç kalıntısının; tavsiye dışı ilaç kullanımı, ilaçların teknik talimatlara göre kullanılmaması ve son ilaçlama ile hasat arasında beklenmesi gereken süreye uyulmaması sonucu oluştuğu belirtildi.
Aydın İl Tarım Müdürlüğü; ülkede üretilen taze sebze ve meyveye zarar veren hastalık, zararlı ve yabancı otlara karşı kullanılan bitki koruma ürünlerinin, Zirai Mücadele Teknik Talimatları doğrultusunda kullanılmasını sağlayarak, iç ve dış pazara, Ulusal Gıda Kodeksinde belirtilmiş limitlerin altındaki ürün arzı ile tüketici ve çevre sağlığının korunmasını he defliyor.
Gerek yurt içinde gerekse ihracatta, kalıntı yönüyle herhangi bir sorun yaşanmaması amacıyla 2010 yılında domates, biber, patlıcan, turunçgil, şeftali, kiraz, armut, kayısı, üzüm ve çilek üretim alanlarında hasat döneminde denetim amacıyla üründen numune alınarak analiz yaptırılacak. Yapılan analiz sonucunda üründe tavsiye dışı ilaç kullanıldığı veya tavsiyeli ilaçların belirtilen dozda kullanılmadığı tespit edildiğinde gerekli yasal işlemler yapılarak, mevzuat çerçevesinde ürün imha edilecek.
Bu doğrultuda İl Tarım Müdürlüğü tarafından zirai mücadele uygulamaları ile ilgili, özellikle, üründe tavsiyeli olan ilaçların uygun zaman ve uygun dozda kullanılması, son ilaçlama ile hasat arasında geçen süreye uyulması, ihlali halinde hasat döneminde yapılacak denetimlerde üründe talimat dışı bir uygulama tespitinde yasal işlem yapılacağı konularında yoğun bir eğitim çalışması başlatılacak.
Ayrıca bu uygulamalar hakkında Ziraat Odaları, Çiftçi Birlikleri ve ihracatçılar bilgilendirilecek, herhangi bir sorunla karşılaşılmaması için yapılan çalışmalar afiş ve broşürlerle desteklenecek. (iha)