Bu rakama Bodrum bölgesinden Kos adasına ulaşan yüzlerce mülteci dahil değil.
Ege’nin iki yakası; Yunanistan ve Türkiye kıyıları, Avrupa’ya geçmek isteyen kaçakgöçmenlerin umut koridoru oldu. Ülkelerindeki iç savaş, baskı rejimleri ve ekonomik çıkmazdan kaçan Ortadoğu ve Afrikalıların transit yolu haline gelen Ege Denizi’nde çoğu zaman ölümle sonuçlanan facialar yaşanırken karşı kıyıya geçmeyi başaranların görüntüleri ise yürek burkuyor. Uluslararası Af Örgütü ve Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği’nin (UNHCR) hazırladıkları raporlardaki çarpıcı rakamlar bu dramın ciddiyetini de gözler önüne seriyor.
ADALARA GÜNDE BİN GEÇİŞ
En çok Bodrum’dan Kos’a, Ayvalık’tan ise Midilli Adası’na geçiliyor. Günde ortalama bin mülteci adalara geçerken, Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği’nin verilerine göre günde sadece 300 mülteci Türkiye’den Midilli’ye geliyor. Sadece Mayıs ayında 7 bin 200’den fazla Suriye, Afgan ve Irak uyruklu mülteci Midilli’ye botla ulaştı.
AF ÖRGÜTÜ: S.O.S. AVRUPA
Uluslararası Af Örgütü, ‘S.O.S. Avrupa’ (S.O.S. Europa) kampanyasıyla hem Türkiye-Yunanistan deniz sınırı ile Türkiye-Bulgaristan kara sınırında, hem de Akdeniz’de yaşanan büyük facialara dikkat çekiyor. Kampanya sonrası facialar ve ölen sayılarında azalma olduğu da istatistiklere yansıyor. Af Örgütü’nün son raporlarında, Suriye’den kaçan 4 milyon mültecinin yüzde 95’inin Türkiye, Lübnan, Ürdün, Irak ve Mısır’da yaşadığı dile getirilirken, Akdeniz’de ise 2014’te 219 bin kişinin aşırı derecede tehlikeli koşullar altında geçiş yaptığı, 3 bin 500 kişinin ise bu girişim sırasında hayatını kaybettiği belirtildi.
170 BİN KİŞİ KURTARILDI
Raporda 170 bin mülteci ve göçmenin İtalyan yetkililer tarafından kurtarıldığı ifade edilirken, 2014’te 3 bin 500 kişinin Akdeniz’i geçmeye çalışırken boğulduğu kaydedildi. Bu sayı 2015 için şu ana kadar 1865. 2015’in ilk 3 ayında Andaman Denizi’nde 300 kişi, açlık, susuzluk ve tekne mürettebatının tacizleri yüzünden hayatını kaybetti.
Lastik botla 20-30 dakika
RAPORLARA yansıyan rakamlara göre her gün ortalama 1000 göçmen kaçak yollarla Türkiye'den Yunan adalarına geçiyor. Bunların yüzde 60’ını savaş nedeniyle kaçan Suriyeliler olduğu kaydediliyor. Göçmenler Ege kıyılarından çoğu 20-30 dakika mesafedeki Yunan adalarına lastik botlarla geçiyor. Ada kıyılarında çok sayıda terk edilmiş lastik bot, can yelekleri görüntüsü ise artık sıradan sayılıyor.
DAĞ-TAŞ GÖÇMEN
MİDİLLİ'de yürüyüşe çıkanlar ıssız sahillerine bir gece vakti gizlice çıkarılmış çocuk, kadın, genç, yaşlı binlerce göçmenin, merkez Mytilini’ye perişan halde ulaşmaya çalıştıklarına tanık oluyor. Yol boyundaki köylerde halktan kısmen yardım alan göçmenler, arkalarında can yeleklerini ve soğuk iklimden başlayan yolculuklarının izini taşıyan kalın kıyafetlerini bırakmış.