Önce öğüt, sonra nikah!

Buharkent'te boşanma davalarının Türkiye ortalamasına göre yüzde 2,5 artması ilçe kaymakamı ve belediye başkanını harekete geçirdi. Belediye ve müftülük işbirliği ile evenecek çiftlere öğüt verilmesine karar verildi.

Yılmaz ÖLMEZ
Gerçek Gazetesi
Aydın'ın Denizli sınırındaki son ilçesi Buharkent'te son yıllarda boşanma davalarında artış olmasısebebiyle ilçe kaymakamlığı konuyu ilçe koordinasyon kurulu toplantısına taşıdı.
Buharkent'te son 3 yılda gerçekleşen boşanma davalarının Türkiye ortalamasının yüzde 2.5 oranında artığına dikkat çeken Buhakent'in MHP'li yeni Belediye Başkanı Kadri Ölçenoğlu, boşanma davalarının önüne geçilmesi için arayış içerisine girdiklerini söyledi. Nikah memurunun nikah öncesi dile getirdiği öğütlerin yan ısıra manevi öğütlerinde verilmesi için ilçe müftülüğüyle iş birliğine gitmeyi hedeflediklerini söyleyen Ölçenoğlu, ”29 Mart'tan sonra göreve geldiğimizde Kaymakamlığımızın başkanlığında yapılan toplantıda Buharknet'teki boşanma davalarında artış olduğunu öğrendik. Bu doğrultuda da belediye olarak neler yapabilirizin arayışına girdik. Evlilik müessesi çok kutsaldır. Temeli sağlam olmalıdır. Temeli sağlam olan evlilikler bir ömür boyu sürer. Fakat ilçe Kaymakamlığımızın yaptığı bir araştırmaya göre ilçemizde boşanma davalarında büyük artış olduğu sonucuna varıldı. İlçemizdeki boşanma oranının Türkiye ortalamasının yüzde 2.5'ine ulaşması bizleri de, neler yapılabilir noktasında harekete geçirdi. Nikah masasında dile getirilen bir takım öğütlerin yanı sıra bizde müftülük aracılığıyla bir takım manevi öğütlerin verilmesi için kurs açmayı uygun gördük. Aslında bizim yeni uygulamaya geçirdiğimiz bu kurs girişimi dünyanın birçok ülkesinde var. Biz de bu düşünceyle yola çıktık ve müftülüğümüzle görüştük. İlçe müftümüz Hüseyin Karakaya'da bu fikrimizi onaylayınca, “önce kurs ardından nikah” kampanyası ile çalışma başlattık. Çiftlerin aldığı evlenme cüzdanlarının bir takım giderleri var. Bizde kursa katılacak olan çiftlerden bu masrafın yarısını almama yönünde karara vardık. Nikah müracaatı için başvuruda bulunan çiftlerimiz önce müftülüğümüzün manevi kursundan geçiyorlar.Tabii ki bu kurslar zorunlu değil. Fakat gençlerimiz böyle bir uygulamamızın olduğunu öğrenince kendi rızalarıyla bu kursa katılmak istiyorlar. 2005'te 30 dolaylarında olan boşanma davalarının 2008 yılında 93'e ulaşması harekete geçmemizdeki en büyük etken oldu. Çünkü 93 boşanma bizim nüfus oranlamamıza bakıldığında Türkiye'de gerçekleşen boşanma davalarının yüzde 2.5'ine dayandığını gördük. Boşanma davalarının geneline bakıldığında ya şiddetli geçimsizlik, ya da ekonomik sıkıntının olduğunu görüyoruz. Müftülüğümüzün açtığı kursta özellikle zor günlerde çiftlerimizin dayanışma içerisinde olması gerektiğine vurgu yapılıyor, evliliğin geçici bir heves olmamasını öğütlüyor” dedi.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

YAŞAM Haberleri