NİKÂH BAĞI VE EVLİLİK

NEVZAT LALELİ

İnsanın mutlu olmasında en önemli sebeplerinden biri, uygun bir eşle evlenerek yuva kurmaktır. Hemen belirtmeliyiz ki “Nikâh” kavramı, İslam’ın ortaya koyduğu bir kavramdır. Eğer Allah kullarını çift çift yaratmamış veya onların hangi şartlarda bir araya gelerek evleneceklerini (yani nikâhı) bildirmemiş olsaydı, insanlığın bunu bulması mümkün olmaz ve bu gün insanlık Batı’da olduğu gibi cinsel ihtiyaçlar, haram ve yasak yollardan karşılar durumuna gelirdi. Orada da nikâh var ve kiliseler nikâh kıyıyor diyenlere… Evet. Tahrif edilmiş bile olsa Hıristiyanlık, ilk haliyle Allah’ın göndermiş olduğu bir dindir ve nikah ilahi bir kavram olarak karşımıza çıkmaktadır.
Bu o kadar önemlidir ki; Allah (c.c) ilk insan Âdem’i cennette yarattı. Cennet; gözlerin görmediği, kulakların duymadığı, burunların koklamadığı, dillerin tatmadığı namütenai (sonsuz) nimetlerle dolu bir yer. 
Sonra Allah (c.c) Âdem’e şunu söylemedi; “Ey, Âdem kulum. Bu sonsuz nimetler içinde sonsuza kadar yaşa. İşte her şey emrindedir.” 
Cennette dahi olsa ona bir eş (Havva validemizi) yaratarak yerdi. Bu da göstermektedir ki cennet gibi namütenai nimetlerin olduğu bir yer olsa dahi bir eşe ihtiyaç vardır. Cennette bile bir eşe ihtiyaç varken, şu mihnetli, eziyetlerle dolu dünyada elbette bir eşe ihtiyacın olması gerekir.
Allah (c.c); “Kaynaşmanız için size kendi (cinsi) nizden eşler yaratıp aranızda sevgi ve merhamet peyda etmesi de O’nun (varlığının) delillerindendir. Doğrusu bunda, iyi düşünen bir kavim için ibretler vardır.” (Rum Suresi, 30/21) buyurmaktadır.
    Evinize geldiğinizde, sizi güler yüzüyle karşılayan, ev işlerinde size yardım eden, cennet kokusu evlatlarınıza anne olan ve onları yetiştiren, dertlerinize ve sırlarınıza derttaş ve sırdaş olan, ruhen ve bedenen rahatlamanızı sağlayan bir eş, bu dünyanın bulunmaz nimetlerinden ve mutluluğun en önemli şartlarından birisidir.
Tabii bunun tersi de doğrudur. Sizi bütün kem gözlerden ve bütün kötülüklerden koruyan, evin içerisinde adaleti sağlayan, evin rızkını kazanan ve onu en isabetli bir şekilde harcayarak sizi başkalarına muhtaç olmaktan kurtaran, sizin anne olmanızı sağlayan size ve evlatlarınız üzerine kol kanat geren bir erkeğe ihtiyacınız vardır.
Yaşı geçtiği halde evlenemeyen, hayata küsen bir kız olduğunuzu, yabancı erkeklerin çirkin bakışlarından korunmanız gerektiği halde bundan mahrum kaldığınızı, en büyük idealiniz bir anne olmak ve çocuğunuzu bağrına basmak olduğu halde bir eşiniz olmadığından buna imkân bulamadığınızı, rızkınızı bizzat kazanmak zorunda bulunduğunuzu, bu sırada birçok yabancı erkeğin göz ve el temasına muhatap olduğunuzu, hatta kandırılarak gazino, pavyon ve genel evlere düşürülerek bir hayat boyu yabancı erkeklerin zevk oyuncağı olan bir kadın olduğunuzu bir an düşünürseniz, bir eşe sahip olmanın ne kadar büyük bir nimet olduğunu anlarsınız.
NİKÂH VE ONUN MANASI
Bir erkekle bir kadının, kendi serbest iradeleri ile bir ömür boyu birlikte yaşamalarını sağlayan, birini diğerine helal kılan manevi bağ, nikâhtır. Nikâh da erkek ve kadının hayatın her safhasında birbirlerini tamamlamaları, birbirlerine sevgi ve muhabbetle bağlanmaları, birbirlerinin hata ve kusurlarını affedici olmaları gereken bir bağ olarak da tarif edebiliriz.
Nikâh’ın mana ve önemini söyle sıralayabiliriz.
Nikâh; Bir ucu Allah’a uzanan, diğer ucundan da erkek ve kadının birlikte tutundukları sağlam bir iptir.
Nikâh; “Allah’ın emri ve Peygamberin kavli…” olarak başlayan birlikteliğin sadece kız isterken değil bir ömür boyu bu kelimeler ışığında yürütüleceğinin beyanıdır.
Nikâh; “Taraflar, eşlerinin bir huyundan memnun kalmazlarsa, diğer bir huyundan memnun olacakları…” gerçeğinin bilinmesidir.
Nikâh; Eşini Allah’ın emaneti olarak alan erkeğin, ona sahibinin (Allah’ın (c.c.)) nasıl sahip çıkılmasını istediyse ona göre sahip çıkacağının ilanıdır.
Nikâh; Cennete girebilmenin ancak erkeğinin rızasına bağlı olduğunu bilen kadının bunu baştan kabulüdür.
Nikâh; Eşinin rızkını temin etmek için çalışmak, örfe göre yedirmek ve giydirmek ve onu dış tehlikelerden korumak, ev içinde merhametli ve adil davranmak için erkeğin verdiği sözdür.
Nikâh; Eşinin istemediği kimseleri eve almamak, ev işlerinde israf etmemek, çocukların bakmak ve onları yetiştirmek, eşinin makul isteklerini yerine getirmek üzere kadının verdiği sözdür. 
Nikâh; her iki tarafın da yaşanacak bazı zorluklar karşısında hemen boşanmaya gitmeyeceklerinin, “Bir talak olursa (boşanma) arşın titreyeceğini bilmelerinin ilanıdır.