Nazilli Pamuk Araştırma Enstitüsü’nden çiftçiye ‘Erkenci Tohum’ tavsiyes

Nazilli Pamuk Araştırma Enstitüsü’nden çiftçiye ‘Erkenci Tohum’ tavsiyesi geldi

Gerçek Gazetesi
Yılmaz ÖLMEZ
Didim Ziraat Odası Başkanı Bahattin Gökdemir Oda üyesi bir grup çiftçi ile Aydın"ın Nazilli ilçesinde bulunan Türkiye"nin tek Pamuk Araştırma Enstitüsü"nü ziyaret etti, uzun yıllara dayanan yeni pamuk çeşitleri üzerinde yapılan ıslah çalışmaları hakkında bilgiler aldı.
Nazilli Pamuk Araştırma Enstitüsü Müdürü Sadettin Öztürk, Didim ve Söke"nin pamuk üretiminde iklimsel avantaja sahip olduklarını ifade etti, buğday hasadının ardından anıza direkt olarak ekimi gerçekleştirilen erkenci tohum çeşitlerinden söz etti. Öztürk, yağmurlardan dolayı tarlası bozulan, ya da henüz tohum ekimi yapamamış olan üreticilere de erkenci pamuk tohumlarından tavsiye etti.
Sadettin Öztürk konu ile ilgili olarak, ”Şu anki ekiminin uzamasıyla 2. ürünü karıştırmamak lazım. Çünkü şu anda bozulan çeşitler normal olarak ekilen 120, 130 günlük çeşitler. Bu tohumu biz haziranın 15"inde ek meye kalktığımız zaman sonuç almamız mümkün değil. Ancak 10–15 günlük bir gecikmenin verime çok ciddi olumsuz yansıyacağına inanmıyoruz. Çünkü havaların ısınmasıyla birlikte bu tohumlar kendisini çok çabuk toparlayacaktır. Fakat toprak işleme dönemi mayıs ortasında pamuk eken ve yağmur nedeniyle tarlası bozulan üreticimiz haziran ayının ilk haftasını bekleyerek erkenci tohumlardan ekebilirler. Yani erkenci tohumlar buğday hasadının ardından anıza ekim yapılan çeşit olarak algılanmamalı. Yağmur nedeniyle tarlasını bozmak zorunda kalan üreticileri miz de erkenci tabir ettiğimiz bu tohumlardan elde ederek haziran ayının ilk çeyreğine kadar ekim yapabilirler” dedi.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Genel Haberleri