Motorize Ambulans uygulaması Aydın'da başladı

Motorize Ambulans uygulaması Aydın'da başladı

Sağlık Bakanlığı projesi olarak 2009 yılında başlayan Motorize Ambulans Hizmeti Aydın’da da aktif olarak göreve devam ediyor.
Uygulamanın vatandaşlar tarafından memnuniyetle karşılandığını belirten sağlık müdürlüğü yetkilileri, "Motorize ambulans ekipleri daha çok açık alan vakalarında, hızlı bir şekilde müdahale edilmesi gereken durumlarda görev alır. Motorize Ambulans ekipleri binalardaki ve yüksek katlardaki vakalardan çok trafik kazaları, pazar yerleri, mesire alanları gibi yerlerde trafiğin sıkışık olduğu yollarda hizmet eder. Bu uygulamada temel amaç olarak ’olay yeri yönetimi ve triaj’ görevini üstlenilir. Örneğin, motorize ekipler olay yerine en önce intikal ederek ölüm tehlikesi ile karşı karşıya gelen birisi varsa hayati müdahaleyi yaparak olay yerine arkadan gelen standart kara ambulans ekipleri için gerekli önlemleri alır ve telsizle diğer ambulans araçlarına bilgi aktarımını gerçekleştirir. Triajda ise kelime anlamından da anlaşılabileceği gibi, eğer bir olay yerinde birden fazla yaralı varsa onları hayati riske ve öncelik sırasına göre sınıflandırma yaparak diğer ekiplere bilgi verir." şeklinde konuştu.
Taşıma görevi haricinde bir ambulansta olması gereken her şeyin motorize araçlarda da olduğunu ifade eden Acil Sağlık Hizmetleri İstasyonu İl Koordinatörü ve Motorize Ambulans Sürüş Eğitimcisi SadıkKılınçer, " Bir ambulansın yapmaya yetkin olduğu her müdahaleyi, motorize ambulans ekiplerindeki sağlık görevlileri de yapabilir ancak motorların taşıma yetkinliği yoktur, bir yaralıyı sedye dışında bir vasıta ile olay yerinden taşımak tehlikelidir. Yani ilk müdahaleyi yapmak ve gerekiyorsa kara ambulanslarına hasta ve yaralıyı teslim etmek bizim temel görev tanımımızdır" diye konuştu.
’MOTORUN AĞIRLIĞI 500 KİLOYA KADAR ÇIKABİLİYOR’
Aydın 112 motorize ekibi olarak gerekli tüm deneyimlere sahip olduğunu belirten Kılınçer," Eğitimlere tüm hızıyla devam ediyoruz. Sürüş eğitimleri bu alanda yapılması kesinlikle gerekli eğitimlerdir. Motorize ambulanslar standart motor araçlarının kullanımından daha zordur. Bir otobüs ile bir otomobilin kullanımı arasındaki fark neyse ambulans olarak kullanılan motorlar ile standart motosikletlerin kullanımı arasındaki fark da aynı sayılabilir. Üzerinde iki kişiyi taşıyan motorize ambulansa bir de sağlık ekipmanlarının ağırlığı eklenince ağırlık 500 kiloya kadar çıkabiliyor. Dolayısıyla biz kendimizin ve arkadaşlarımızın can güvenliğini sağlamadan, koruma ekipmanlarını takmadan kesinlikle yola çıkmamız mümkün değil. Sağlıkçıların bir sözü vardır: Ölü kahramanın kimseye faydası olmaz. Yani buradan koruma ekipmanlarının çok önemli olduğu söylenebilir. Bu nedenle il müdürümüze büyük bir teşekkür borçluyuz, tüm konularda çok büyük desteği söz konusu, diğer alanlarda olduğu gibi motorize ambulans için ne eksik olursa hemen temin ediliyor.” dedi.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

SAĞLIK Haberleri