Didim’de yaşayan Kamuran Çelik, 6 yaşındaki engelli oğlunun hayata tutunması sağlamak için mesleki bilgisine sevgisini de katıp evladının ilk adımını atabilmesi için aparat yaptı.
6 yıl önceki doğum esnasında oksijensiz kalması sonucu Serebral Palsi (Beyin Felçi) hastası olan 6 yaşındaki Mustafa Kemal Çelik, annesinin mesleki bilgisi ve azmi sayesinde şimdi adım atıyor. İki çocuk Annesi 49 yaşındaki Kamuran Çelik, Eşi Mehmet Çelik’le birlikte kışın İstanbul’da yazında Aydının Didim İlçesinde ikamet ediyor.
Yılın dört ayını Didim’de geçiren mesleği de Modelistlik olan Kamuran Çelik, doğumundan itibaren oğulları Mustafa Kemal’in hayata tutunması ve yaşamını daha sağlıklı sürdürebilmek amacıyla gösterdikleri çabalara internette gördükleri, çocuklarının sokağa çıktığında kendilerine yardımcı olabileceği düşündükleri bir aletin modelini çıkartarak Arge’ci çalışan dostlarının da yardımıyla bazı özel malzemeleri kullanarak bir aparat yaptı. Yapılan aparatı 2 yıldır kullanan Mustafa Kemal artık kendi başına adımlar atıyor; babasıyla futbol oynayıp koşabiliyor.
2 çocuk annesi Kamuran Çelik, “Mustafa Kemal, Serebral Palsi (Beyin Felci) hastası; 32 aylık doğdu. Doğumda beynine oksijen gitmediği için beyin felci geçirdi. Konuşamıyor ve yürüyemiyor. İnce motor ve kaba motor hareketlerini yapamıyoruz. Bununla ilgili bir sürü fizik tedavi ve eğitim alıyor. Ayrıca yüzüyor, denize giriyor. Bununla beraber paya ilerleme kaydettik fakat bu ilerlemeyi kaydederken yürüyebilmesi için ne yapabiliriz düşünmeye başladık. Onu düşünürken de karşımıza bu alet çıktı” dedi.
“OĞLUM TOP OYNUYOR”
Oğlunun yürüyebilmesi için gördüğü aparatın aynısını yapmaya çalıştığını belirten Anne Kamuran Çelik “Çocuğumda 2 yıldır kullanıyorum. Onunla beraber fizik tedavi yapıyoruz top oynuyoruz,, hamur oynuyoruz. Yürümesine katkı sağladı. Babasıyla beraber diğer arkadaşlarla beraber zaman geçirebiliyor ve birlikte oluyoruz.” dedi.
“ÇOCUĞUNUZ YAPMAK İSTEDİĞİNİZİ ANLIYOR”
Aparatın orijinalinin yurt dışında satıldığını ve Türkiye’ye satışının olmadığını dile getiren Çelik “Bende internetten görerek yaptım. Karşımızda örnek geldi. Buna göre hareket ettik. Birkaç arkadaşımızla yaptık. Çocuk yürümeye başlayınca organlarda hareket ediyor ve beyinde gelişiyor. Birçok hareketi yapıyoruz. Sadece bu aletle olmuyor ama doktorların verdiği fizik tedavi hareketleri deniz eğitimi ve bu aparat katkı sağlıyor. Bu aparatla çocuğunuz sizi anlıyor ve yapmak istediği bir çok şeyi beraber yapıyorsunuz. “dedi.
“BU BİZİM İÇİN IŞIK”
Didim ve Yöresi Engelliler Derneği Başkanı Bedri Altıntaş ise, Didim’de Serebral Palsi hastası olan bir çok hastanın olduğunu ifade ederek “Mustafa Kemal’in annesi bu konuda çok duyarlı; 3 yıl önce aileyle tanışmıştık. Mustafa Kemal için bir alet olduğunu fakat Türkiye’de olmadığını kendilerine söylemiştim. Kamuran Hanım bu konuda araştırma yapabileceğini ve kendisinin de belki bu aleti yapabilme imkanı olduğunu bize söylemişti. Bu bize ışık oldu. Kamuran hanımın bunu kendisinin imal etmesi ayrı bir meziyet; Engelliler için onların varlıkları için kimse kötü düşünmesi isyan etmesin. İnsanlar istediğin çözümde üretebiliyor. Bu konuda Kamuran hanım örnektir” dedi.