Türkiye’nin en önemli doğal mirasları arasında yer alan Kuşadası’na bağlı Güzelçamlı’daki Dilek Yarımadası Milli Parkı’nda delice zeytinlerin toplanması ve satışıyla ilgili tartışmalar mahkeme kararıyla yeni bir boyut kazandı.
Kuşadası Eko Sistemi Koruma ve Doğa Sevenler Derneği (EKODOSD) tarafından milli parktaki delice zeytinlerin toplanmasına yönelik yapılan başvuruyu bugün görüşen Aydın 2. İdare Mahkemesi, “Delice Zeytinlerin Toplanması ve Satış İhalesi”nin yürütmesinin durdurulmasına karar verdi.
Bilindiği gibi, Kuşadası Eko Sistemi Koruma ve Doğa Sevenler Derneği (EKODOSD) Kuşadası’na bağlı Güzelçamlı’daki Büyük Menderes Deltası Dilek Yarımadası Milli Parkı içindeki delice zeytinlerinin toplattırılması ve satışıyla ilgili ihalenin yürütmesinin durdurulması talebiyle dava açıldığını açıklamış, ayrıca CHP Aydın milletvekili Metin Lütfi Baydar da Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun cevaplaması isteğiyle TBMM Başkanlığına soru önergesi vermişti. EKODOSD Başkanı Bahattin Sürücü, EKODOSD avukatı ve aynı zamanda EKODOSD yönetim kurulu üyesi olan Gülru Bektaş’in Aydın İdare Mahkemesi’ne iptalle ilgili başvuruyu yaptığını belirterek, “ Davaya konu işlem ile EKODOSD’un Milli Parkta korumaya çalıştığı menfaat ihlal edileceğinden dolayı bu davayı açmak zorunlu hale gelmiştir. Kuşadası ve ülkemiz için çok önemli bir doğa alanı olan Milli Parkta; Kanun, yönetmelik ve uluslararası sözleşmelere aykırı olarak yapılan bu işlemin durdurulacağını umuyoruz “ demişti. Bu başvurudan 3 gün sonra Aydın 2. İdare Mahkemesi jet hızıyla milli parkta yaşanan sorunu görüştü ve karar verdi. 19 Kasım tarihini taşıyan Aydın 2. İdare Mahkemesi kararında, “ İhalenin yapılması halinde telafisi güç zararlar doğuracağından, davalı idarenin savunması alınıncaya ve bir karar verilinceye kadar Orman ve Su İşleri Bakanlığı’nca açılan ve 28 Kasım 2014 tarihinde yapılması planlanan Kuşadası Dilek Yarımadası Milli Parkı içinde “Delice Zeytinlerin Toplanması ve Satış İhalesi”nin yürütmesinin durdurulmasına karar verilmiştir “ denildi.
Aydın 2. İdare Mahkemesi’nin kararına değerlendiren Kuşadası EKODOSD Başkanı Bahattin Sürücü, “EKODOSD Derneği avukatı ve yönetim kurulu üyesi Gülru BEKTAŞ tarafından Dilek Yarımadası-Büyük Menderes Deltası Milli Parkı’nda “Milli Parkta korumaya çalıştığımız menfaat ihlal edileceğinden dolayı” açılan davada, Orman ve Su İşleri Bakanlığı’nca açılan “Delice Zeytinlerin Toplanması ve Satış İhalesi”nin yürütmesinin durdurulmasına karar verilmiştir.Böylece, 28 Kasım 2014 tarihinde planlanan ihalenin yapılması mümkün değildir.Konu Avukatımız Gülru BEKTAŞ tarafından takip edilmektedir. Gelişmeler oldukça kamuoyu bilgilendirilecektir “ dedi.
- TBMM’YE SORU ÖNERGESİ VERİLMİŞTİ
Diğer taraftan, çevrecilerin sert tepkisine yol açan Kuşadası’ndaki milli parktan zeytin toplama ihalesi TBMM gündemine taşınmıştı. CHP Aydın milletvekili Metin Lütfi Baydar, Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun cevaplandırması talebiyle TBMM Başkanlığı’na verdiği soru önergesinde, ihalenin şartları ve milli parklarla ilgili yasaklayıcı kanunlar hatırlatılarak, “ Milli parkta zeytin toplama gibi zekice bir fikrin sahibi kimdir, Delice zeytinlerin toplanmasıyla ne kadar gelir elde edilmesi hedeflenmektedir, Delice zeytinlerin toplanmasından elde edilecek gelir AK-SARAY’ın yüzde kaçına denk gelmektedir, yasalara aykırı bu ihalenin amacı nedir, bu ihale ne zaman iptal edilecektir ve kanunlara aykırı yapılan bu ihaleyi düzenleyenler hakkında ne gibi işlemler yapılacaktır “ şeklinde sorulara yer vermişti.
- TEPKİLERE RAĞMEN, DELİCE ZEYTİNLERİN TOPLANMASI İHALEYE ÇIKMIŞTI
Milli Parklar Genel Müdürlüğü, iki hafTa önce Kuşadası’na bağlı Güzelçamlı’daki Dilek Yarımadası Milli Parkı’nda bulunan yabani zeytinlerin toplanması için ihale yapılacağını duyurmuştu. Yöre halkının, doğa dostları ve Kuşadası İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü’nün karşı çıkmasına ve Milli Parklar Uzun Vadeli Gelişim Planı’na karşın, yabani zeytinlerin toplanma işi ihaleye çıkarıldı. Zeytinlerle başlayacak olan sürecin defne, kekik, ıhlamur, adaçayı, kestane, keçiboynuzu, kapari ve deniz börülcelerinin toplanmasını gündeme getireceğini, bunun da Milli Park’taki doğal döngünün sonu olacağını savunan doğa dostları, bir çok ulusal ve uluslararası sözleşme ve anlaşma ile koruma altındaki parkın yok olacağını savunuyor.