Gerçek Gazetesi
Alman Arkeoloji Enstitüsünce sürdürülen Didim"e bağlı Balat Köyü sınırları içerisinde yer alan Milet Antik Kenti kazı çalışmalarında tarihi bir liman kapısı bulundu.
Alman Arkeoloji Enstitüsünce sürdürülen ve Alman Bochum Üniversitesinde görevli Prof. Dr Wolkmar Von Greve"nin kazı başkanlığını yürütülen Didim İlçesi sınırları içerisinde yer alan Milet Antik Kenti kazı çalışmalarında Liman Kapısı bulundu. Milet Antik Kenti içerisinde yer alan ve Humeyn tepe olarak adlandırılan bölgede yapılan kazı çalışmalarında Kentte var olduğu bilinen 4 Liman kapısında biri kentin kuzeydoğusunda yapılan kazılarda ortaya çıkarıldı.
Humeyn tepe bölgesinde 5 haftadır 17 kişilik ekiple sürdürülen kazı çalışmalarında Kentin Kuzeydoğu bölgesinde yer alan Liman Kapısı bulundu. Kazı çalışmalarında Jeofizik çalışmaların da yapıldığı görülürken, Kapı"nın yanı sıra duvar kalıntıları ile su kanalları da bulunduğu görüldü. Kazı çalışmalarının 1 hafta daha süreceği bildirildi.
Kazı çalışmalarının yerinde inceleyen Didim Turizm Altyapı Hizmet Birliği Başkanı Salih Bankoğlu ve Didim Kültür Mirası Koruma Derneği Başkanı Mustafa Şentürk kazıda görevli arkeologlarında kazı çalışmaları hakkında bilgi aldı.
Kazı çalışmalarını değerlendiren Didim Turizm Altyapı Hizmet Birliği Başkanı Salih Bankoğlu Didim"in tarihi ve kültürel yönüyle dünyada örneği olmayan bir yer olduğunu söylerken Maalesef bölgemizde antik yerler ve ören yerleri yeterince ortaya çıkarılamıyor. Bizler DİTAB olarak hem ülke genelinde hem de Dünya genelinde tanıtım çalışmalarımızı sürdürüyoruz fakat görülüyor ki yer altında hazineler yatıyor. Bunlar en kısa sürede ortaya çıkarılıp, gelecek kuşaklara aktarılmalı.dedi.
Bankoğlu, Alman Arkeoloji Enstitüsünce 100 yıldır sürdürülen kazı çalışmalarını yetersiz olduğunu savunarak, Bu bölgelerde 1-2 aylık kazı çalışmalarıyla bu işler olmaz; bunlar oylama taktiği gibi görünüyor. Bu kazıları yapanlarla yapılan sözleşmeler yeniden gözden geçirilmeli. Ülkemizde kazı anlamında birçok bilim adamı mevcut; Türk bilim adamlarımızda bu kazıları yapabilir. Türkiye"de bilim adamları bu kazıları yaptığında gerekli ilgi ve destek de sağlanabilir. Küçük ve dar imkanlarla bu işlerde verim almak çok zor diye konuştu.
Didim Kültür Mirası Koruma Derneği Başkanı Mustafa Şentürk ise, her yıl 1-2 aylık dönemlerde yapılan kazı çalışmalarının yetersiz olduğunu ifade ederek, Burası Dünyanın en önemli kentlerinden biri fakat 100 yıldır kazı çalışması yapılıyor ama sonuç ortada; Bu yerler bir an önce Turizme kazandırılmalı. Bunun için de gerekli tüm destek sağlanmalı şeklinde konuştu.
Milet Antik Kentinin eski bir liman kenti olduğunu da hatırlatan Şentürk Bu kente 4 liman mevcut ve biri daha gün yüzüne çıkarıldı. Bizim burayla ilgili bir projemiz var. Bu proje bu kentin denize bağlanması; Hazırlanacak projeyle Denizin kanallarla bu kentte bağlanması. Ayrıca yine kanallar aracılığıyla bu kentin Bafa gölüne bağlanması. Bu çalışma turist anlamında bu bölgede sirkülasyonu arttıracaktır ve tarihi yeniden canlandıracaktır. Sembolikte olsa gelen turistlerin kanallarla bu bölgeye taşınması ülke ve Didim turizmine bir potansiyel aktaracaktır. Bu projeyi Kültür ve Turizm Bakanımızla görüşerek anlatmayı planlıyoruz dedi.
Didim Turizm Altyapı Hizmet Birliği Başkanı Salih Bankoğlu i, hazırlanacak projenin Antik kent çevresindeki esnafa ve Didim esnafına da katkı sağlayacağını dile getirerek, Bu bölgede ayrıca çeşitli eksikliklerde mevcut; bunlarda biri ulaşım diğeri de elektrik. Antik kentin ışıklandırmaya ihtiyacı var. Bu bölgenin daha temiz hale getirilmesi gerekiyor. Bu anlamda herkesete buna sahip çıkmalı. Gerek belediye, gerek mahalli idareler gerekse Bakanlık anlamında herkesin yapıcı çalışmaları içerisinde olması lazım diye konuştu. (iha)
Milet Antik Kenti kazılarında liman kapısı bulundu
Milet Antik Kenti kazılarında liman kapısı bulundu
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.