“AYDIN’DAKİ ORGANİZE SANAYİ BÖLGELERİ
KAMULAŞTIRMA VE ALTYAPI SORUNLARI YAŞIYOR”
Gerçek Gazetesi
Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Aydın Milletvekili Recep Taner; TBMM genel kurulunda yaptığı konuşmasında, “4562 Sayılı Organize Sanayi Bölgeleri (OSB) Kanununa Geçici Bir Madde Eklenmesine Dair Kanun Teklifiyle” yasal boşluğun giderileceğini belitti.
Bu maddeyle mevcut 4562 sayılı OSB Kanunu'nun 18'inci maddesinin beşinci fıkrasına bir ek düzenleme getirmekte olduğuna işaret eden MHP Aydın Milletvekili Recep Taner, “Bu düzenlemeyle de katılımcılara geri alım hakkı şerhi kaldırılarak tapu verilmesi durumunda tapunun ne şekilde verileceği konusu düzenlenmekte ve yeni düzenlemeyle taşınmazın icraen satışı dâhil üçüncü şahıslara devrinde OSB'den uygunluk görüşü alınarak bu yeni düzenleme yapılmaktadır. Bununla yeni katılımcılara eski katılımcının vermiş olduğu taahhütler aynen aktarılmakta ve bu düzenlemeyle OSB'de plan bütünlüğü ve tapu işlemlerinde de birliktelik sağlanılmaya çalışılmaktadır. Böylesine bir yasal boşluğun düzenlenmesi bu maddeyle giderilmiş olacaktır” dedi.
Aydın'da 1976 yılında başlanan ve 1990'lı yılların sonlarına doğru tamamlanarak faaliyetine geçen Aydın OSB’nin 1996 yılında sanayi bölgesi statüsüne kavuştuğunu hatırlatan MHP Aydın Milletvekili recep Taner, ASTİM OSB’nin eksikleriyle birlikte şu anda faaliyetine devam etmekte olduğunu söyledi. Aydın'daki diğer organize sanayi bölgeleri olan Nazilli, Söke, Ortaklar, Çine, Buharkent OSB’lerin yeterince desteklenemediğini ve bu yüzden ilerleme kaydedilemediğini iddia eden Taner, “Organize sanayi bölgelerinin kamulaştırma ve altyapı sorunları en önemli sorunlarıdır. Bu konularda her ilçedeki organize sanayi bölgeleri maalesef çok büyük sıkıntılar yaşamaktadır. OSB'lerin kuruluşlarıyla ilgili aşamada her ilçeye OSB yerine, bunların bir öncelik sırasıyla yapılması çok daha verimli ve faydalı olacağı kanaatindeyim. Aydın, jeotermal kaynaklar açısından çok zengin bir bölgedir. Aydın'da kuruluş aşamasında olan tarıma dayalı ihtisas organize sanayi bölgeleri olan Köşk-Ege Sera İhtisas Organize Sanayi Bölgesi ve Çine Süt-Sultanhisar Seracılık OSB’leri de maalesef çok yavaş ilerlemektedir” diye konuştu.
Aydın’ın bir tarım kenti olduğuna işaret eden Taner, ürün girdi maliyetlerinde son bir yılda yüzde 50 ile yüzde 150 arasında artış yaşandığını savundu. Çiftçileri destek kapsamında verilen pirimler ise gerekenden düşük olduğunu ileri süren Taner,şunları söyledi: “Böylesine bir ortamda, jeotermal kaynakların, tarıma dayalı ihtisas organize sanayi bölgelerinin gelişmesi ve tarımın emrine verilmesi için acil olarak programa alınması ve bitirilmesi gerekmektedir. Yaşanan gizli krizin küresel krizle desteklendiği ortamda, OSB'lere daha çok destek verilmelidir. Sanayisiyle tarımıyla üretim ekonomisi destekleyen politikaları geliştirmeli ve bu projeleri desteklemeliyiz” (iha)