Haber: Durmuş Tuna
Didim mera alanını işgal eden Değişim Beton, Kösem Beton, Ufuk Hazır Beton işletmelerinin; Aydın Valiliği İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, Aydın Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü, Aydın Devlet Su İşleri Müdürlüğü tarafından imtiyazlı duruma getirilmelerinin altında yatan nedenler merak ediliyor.
SAMİMİ İLİŞKİLER MİDE BULANDIRIYOR
Üç beton santrali işletmecisi ile Kurum Müdürlerinin samimi ilişkiler içerisinde oldukları iddia ediliyor. Mesai saatleri dışında e-posta mesajı gönderilmesi ve mesai saatleri dışında devlet memurunun adrese tebligat götürmesi eleştiriliyor.Samimi ilişkiler kurulması nedeniyle ortaya atılan iddialar mide bulandırıyor.
ÇİFTE STANDART DEDİKODULARA NEDEN OLUYOR
Üç beton sanrali işletmecisi gözle görülür bir şekilde kayırılırken, mera alanında bulunan diğer işletme sahiplerine nefes aldırılmaması dedikodulara neden oluyor. Mera alanında faaliyet gösteren diğer işletme sahipleri her türlü engelleme ve zorlamaya maruz kalırken; Değişim Beton, Kösem Beton, Ufuk Hazır Beton işletmelerinin mera kanunu ihlalleri görmezden geliniyor. Çifte standart nedeniyle dedikoduların önüne geçilemiyor.
İMTİYAZLI DURUM NEDENİYLE HER KUSUR GÖRMEZDEN GELİNMİŞ
İmtiyazlı duruma getirilen üç beton santrali işletmecisinin, yıllardır devam eden genişleme ve büyüme çalışmaları şikayet edilmiş ancak formaliteden ibaret incelemelerle örtbas edilmiş.
ÇÖKELTME HAVUZU VE MOLOZLAR
Aydın Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü yetkilileri de çökelme havuzu bulunmayan üç beton santralinin üretim sonrasında çıkan molozlarını yıllardır mera alanına döktükleri halde hiç bir işlem yapılmamış olması dikkat çekiyor.
Aydın Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü yetkililerinin de bir çok şikayet olduğu halde gerekli adımları atmadıkları ve görevlerini tam anlamıyla yapmadıkları mera alanında yaşanan çevre kirliliğinden anlaşılmakta.
KAÇAK KUYULAR
Telafisi imkansız çevre kirliliği ve doğa tahribatının yanısıra üç beton santrali tarafından izinsiz kuyular açılarak yeraltı sularının kullanılması göz yumulmuş. Aydın Devlet Su İşleri Müdürlüğü'nden ruhsat alınmadan açılan kaçak kuyularla günde yaklaşık 400 ton su kullanılmış. Üç beton santralinin üretimde kullandıkları günlük su tüketiminin yaklaşık 1200 ton olduğu tahmin ediliyor. açılarak izinsiz
MERA ALANININ PAYLAŞIMI
82 dönümlük mera alanının üç beton sanrali işletmesi arasında içkili mekanda pay edilmiş olması büyük tepki görüyor. Tükenmez kalemle çizilmiş ve gelişi güzel belirlenen beton santrallerinin kullanım alanlarını gösteren krokinin İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından kabul edilmiş olması ciddiyetsizliği ortaya koyuyor.
VALİ AKSOY'UN DA İŞGALİN SON BULMASI İÇİN BAŞKAN ATABAY İLE BİRLİKTE HAREKET ETMESİ İSTENİYOR
Didim Belediye Başkanı Deniz Atabay'ın mera alanında yaşanan işgal ve peşkeşin yanısıra çevre kirliliği ile doğa tahribatına karşı attığı adıma aynı şekilde Aydın Valisi Hüseyin Aksoy'un da destek vermesi isteniyor.
Mera alanında yaşanan işgalin sonlandırılmasını ve iddiaların soruşturmasını isteyen Didim halkı, "Vali Aksoy'un konu hakkında Didim Belediye Başkanı Atabay ile görüşmesini ve ortak akılla hareket etmelerini istiyoruz. Mesai saatleri dışında Devlet Dairelerinden beton santrali işletmecilerine e-postalar atılmış. Bazı devlet memurları da samimi ilişkiler içerisinde oldukları beton santrali işletmecileriyle birlikte hareket ederek, hem de mesai saatleri dışında merada faaliyet gösteren diğer işletme sahiplerine tebligat götürmüşler. Kaçak su kuyuları açılmış Devlet Su İşleri Müdürlüğü işlem yapmamış. Çevre kirliliği ve doğanın tahribatı nedeniyle de işlem yapılmamış. İl Tarım ve Orman Müdürlüğü de üç beton santralinin haklarını arar duruma gelmiş ve mera alanının beton santralleri tarafından işgalini destekliyor. Didim Belediyesi'nin mera alanında yaşanan işgalin sonlandırılmasına yönelik resmi yazısına verilen cevap yazısında, beton santrallerinin savunuculuğuna bürünülmüş. Vali Aksoy'un mera alanında yaşanan rezalete son vermek için ciddi adım atmasını istiyoruz" denildi.