Gerçek Gazetesi
Aydın'ın Koçarlı ilçesine bağlı Çakırbeyli köyünde, merhum Başbakan Adnan Menderes'in doğup büyüdüğü evin Adnan Menderes Demokrasi Müzesi'ne dönüştürülmesi için 2004 yılında başlatılan çalışmalarda halen bir mesafe alınamaması Menderes'in köylülerini üzüyor.
Menderes'in idam edildiği tarih olan bir 17 Eylül'ü daha buruk karşılayan Çakırbeyli köylüleri, toplumun bütün katmanlarını derinden etkileyen bu darbenin acısını en fazla hisseden kişiler oldu. Çakırbeyli köylüleri, unutamadıkları başbakanlarını yaşatmak için çiftlikteki köşkün müze olmasını istiyor. Kültür ve Turizm eski Bakanı Atilla Koç döneminde çalışmaların hızlandığına işaret eden köylüler, çiftliğin şimdiki sahibi Aydın Menderes'in de teklife olumlu baktığına işaret ederek böyle bir müzenin Adnan Menderes'in gelecek kuşaklara anlatılması açısından önem taşıdığını belirtiyor.
Çakırbeyli köylüleriyle kaynaşan Menderes ailesinin evi, çiftliğe taşınmadan önce Çakırbeyli köyünün içerisindeydi. Menderes'ler 1926'da köylerindeki evlerinden ayrılarak Adnan Menderes tarafından yaptırılan çiftlik evine yerleşmiş. Menderes başbakan olunca, aile yeni çiftlik evine daha alışamadan Ankara'ya taşınmak zorunda kalmış. Acısıyla tatlısıyla birçok hatırayı içerisinde barındıran Adnan Menderes Çiftliği'nde bulunan evin bir an önce müzeye dönüştürülmesini isteyen köylüler, Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın müze girişimine destek vererek, "Beyimizi başka türlü yaşatamayız. O'nu iyi bilen birkaç yaşlı kaldı. Gelecek nesillerin onu tanıması gerekiyor" demişti.
KÖYÜMÜZDE MÜZE
KURULMALI
Menderes"in hatıralarını en iyi yaşayanlardan birisi olan Çakırbeyli Köyü Muhtarı Mehmet Demir, Türkiye'nin her yerinden hatta Avrupa'dan bile insanların Menderes ailesine ait bir şeyler görme umuduyla köylerine geldiğini belirterek, "Dışarıdan gelenler o dönemin tanıklarını dinledikten sonra gözyaşı dökerek köyden ayrılıyor. İhtilal yıllarını iyi bilen birkaç köylümüz kaldı. Gelecek kuşaklara merhum Başbakanı anlatmak için müze şart. Burası müze olursa, Türkiye'nin birçok yerinden öğrenciler ve birçok insan Menderes'i tanımak için gezi düzenleyeceklerine inanıyorum" dedi.
Köylerinde Menderes'e ait üç bin dönümlük bir çiftlik bulunduğunu ve çiftlikte de eski Başbakanın yaşadığı 60 yıllık konağın yer aldığını kaydeden Mehmet Demir, bu evin 'Adnan Menderes Demokrasi Müzesi' yapılması için Atilla Koç'un bakanlığı döneminde önemli adımlar atıldığını hatta Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın burası için 1 milyon TL ödenek tahsis ettiğini anımsattı. Konağın müzeye dönüştürülmesi halinde Çakırbeyli'nin ününün daha da artacağını ve ziyaretçi sayısının katlanacağına inandıklarını beyan eden Demir, şunları söyledi: "Çakırbeyli'de Menderes sevgisi hâla çok büyük. Çakırbeyli deyince Adnan Menderes'in ismi akla gelir. Türkiye'nin her yerinden ziyaretçi geliyor, gelenler de bizi buluyor. Ama çiftlikte gezilecek yer yok, çünkü çiftlik evi kapalı, gelenler dışarıdan bakıyor, bahçeyi dolaşıyor. Biz buranın müze olmasını istiyoruz. Çiftlik şimdi Adnan Menderes'in oğlu Aydın Menderes'e ait. Aydın Menderes de öneriye sıcak bakıyor ancak seçimlerden sonra bu konuda bir gelişme sağlanamadı
Bakanlık tarafından müzeye çevrilmesi planlanan merhum Başbakana ait evin artık çürümeye başladığını ifade eden Hüseyin Yılmaz ise, şöyle konuştu: Aydın milletvekilimiz Atilla Koç, Kültür Bakanı olduktan sonra bürokratları ve partililerle birlikte buraya gelip evde incelemeler yapmış ve Başbakanımız Adnan Menderes'in evinin müzeye çevrileceğini söylemişti. Aradan yıllar geçti. Ancak ne gelen var ne de giden. Ev bakımsızlık ve ilgisizlik nedeniyle çürümeye başladı. Köylüler olarak bu evin bir an önce müzeye çevrilerek demokrasi şehidimiz Adnan Menderes'in isminin evinde ve köyünde her zaman yaşatılmasını istiyoruz
ADNAN MENDERES DEMOKRASİ MÜZESİ KURMA ÇALIŞMALARI
Adnan Menderes Demokrasi Müzesi kurma çalışmaları 2004 yılında Aydın Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü'nce başlatıldı. Dönemin İl Kültür ve Turizm Müdürü Halil İbrahim Aktemur'un başlattığı çalışmalar daha sonra Bakanlığa iletildi. Kültür ve Turizm Bakanlığı'na Aydınlı Atilla Koç'un getirilmesiyle proje ikinci kez dosya halinde Bakan Koç'a iletildi. Adnan Menderes'in doğup büyüdüğü evin Adnan Menderes Demokrasi Müzesi'ne dönüştürülmesi için 2004 yılında başlatılan çalışmalarda halen bir mesafe alınamadı.
(iha)