Gerçek Gazetesi
Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Barış Gürcü, Akciğer kanserinden sonra dünyada en sık görülen kanser türünün meme kanseri olduğunu ve meme kanserinden yılda 14 bin ölüm olduğunu, her yıl 1 milyon yeni vaka yaşandığına dikkat çekti.
Meme kanserinde erken teşhisin çok önemli olduğunu vurgulayan Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Barış Gürcü, 40-50 yaşları arasında kadınlardaki ölümlerin en sık nedeni olan meme kanseri, kadın kanserlerinin yüzde 33'ünü oluşturur. Meme dokusunda ele gelen ya da bir şekilde hissedilebilen kitle, meme dokusunun hacminde değişiklik, meme derisinde çökme, kırışıklık, renk değişikliği, meme başının içeri çekilmesi, meme başından kanlı akıntı gelmesi ve meme derisinde pullanma, kızarıklık ya da şişkinlik meme kanserinin belirtileri arasında yer alır. Kadınların bu belirtilere sahip olmasalar da kanseri erken dönemde teşhis edebilmek için tarama yapmaları gerekir. Tarama; kendi kendini muayene, mamografi, doktor muayenesi olmak üzere 3 şekilde yapılır diye konuştu.
Kendi kendine meme muayenesinin yapılabileceği gibi düzenli aralıklarla doktor kontrolünden geçilmesi gerektiğini işaret eden Gürcü, "Meme muayenesini kendi kendine yapılabilmesi için genel olarak ayda bir kere, adettin 3. ve 5. günler arasında yapılması uygundur. Meme muayenesi parmaklar ile göğüs duvarı arasında meme dokusunun sıkıştırılması ile yapılır. Muayene esnasında kitle, sertlik gibi size farklı gelen bir bulgu varsa veya bir önceki muayenenize kıyasla bir değişiklik tespit ederseniz doktora başvurmak gerekir. Meme tümörü taraması için; memesinden hiçbir şikayeti olmayan kadınlar 40-49 yaşları arasında,iki yılda bir, 50 yaşından sonra yılda bir mamografi çektirmeye başlamalıdırlar. Mamogram özel bir röntgen filmidir. Sağlıklı kişilerde düzenli olarak mamografi yapılması, kadınlarda meme kanserine bağlı ölüm oranını düşürmüştür. Muayenede ele gelmeyecek kadar küçük tümörler mamografi ile görülebilir. Ailede meme kanseri var ise veya kişide memenin iyi huylu başka rahatsızlıkları var ise bu takip ve kontroller daha erken ve daha sık yapılabilir. Düzenli meme kontrollerinin veya doktorun yaptığı meme muayenesinin hiçbir zaman mamografinin yerini tutmayacağı unutulmamalıdır" dedi.
Meme kanserinin erkeklerde de görülmesine rağmen, kadın vakaları erkek vakalarından 100 kat fazla olduğunun altını çizen Gürcü, "Her yaştaki kadınlar için, bir genel cerrah tarafından meme muayenesi yapılması, periyodik sağlık kontrollerinin bir parçasıdır. Muayeneler sırasında, hangi bulgulara karşı dikkatli olmanız ve düzenli kontrollerinizin planlanması konusunda bilgi alabilir, evde yapılması gereken aylık kontrollerinizi nasıl yapacağınızı öğrenebilirsiniz. 20 yaş sonrası her kadın ayda bir kendi kendine meme muayenesi yapmalıdır. 20-40 yaş arası yılda bir doktor muayenesinden geçmelidir. 40 yaşında ilk mamografi çekilmelidir. 40-50 yaş arası her yıl doktor muayenesi ve 2 yılda bir rutin, doktor gerekli gördüğünde her yıl mamografi yapılmalıdır. 50 yaş üzerinde her yıl doktor muayenesi ve mamografi mutlaka yapılmalıdır" şeklinde konuştu.
(iha)