- AYDIN İL SAĞLIK MÜDÜRÜ DR. HÜSNÜ TIRPANCI:
- KIZ KARDEŞİ VEYA ANNESİ MEME KANSERİNE YAKALANAN BİR KADININ HASTALIK RİSKİ DİĞER KADINLARDAN 2- 5 KAT DAHA FAZLADIR
- KADINLARDA ÖLÜMLERE YOL AÇAN KANSER TÜRLERİ ARASINDA İLK SIRADA YER ALAN MEME KANSERİNDEN KORUNMADA ERKEN TEŞHİS ÇOK ÖNEMLİ BİR YER TUTAR
Gerçek Gazetesi
Kız kardeşi veya annesi meme kanserine yakalanan bir kadının, kadınlarda en sık görülen ve en sık ölüm nedeni olan meme kanserine yakalanması riskinin diğer kadınlardan 2-5 kat daha fazla olduğu belirtildi.
Meme kanseri hakkında bilgiler veren İl Sağlık Müdürü Dr. Hüsnü Tırpancı; evlilik ve doğum yaşının gecikmesi, doğurganlığın azalması, stres, yaşam koşullarının güçleşmesi, kontrolsüz ve uzun süreli hormon kullanılması, çevre kirliliği ve dengesiz beslenmenin meme kanserinin daha sık görülmesine neden olduğunu söyledi. Genetik faktörlerin de hastalığa yakalanma riski açısından önem arz etmekte olduğunu belirten Tırpancı, Aile yakınları arasında meme kanseri vakası görülen kadınların, hastalığa yakalanma olasılığının, diğer kadınlara göre daha fazla olduğu unutulmamalıdır. Kız kardeşi veya annesi meme kanserine yakalanan bir kadının hastalık riski diğer kadınlardan 2- 5 kat daha fazladır. Meme kanserinin belirtileri; memede ele kitle gelmesi, memeden akıntı gelmesi, meme başında çekilme, meme derisi üzerinde çekilme, memede büyüme, ödem, kızarıklık, meme derisinin portakal kabuğu görünümünde olması ve memede daha önceden olmayan gözle fark edilebilen herhangi bir değişiklik olarak sıralanabilir dedi.
Kadınlarda ölümlere yol açan kanser türleri arasında ilk sırada yer alan meme kanserinden korunmada erken teşhisin çok önemli bir yer tuttuğuna işaret eden Tırpancı, 20 yaşından sonra her kadın kendi kendine meme muayenesi yapmalı ve klinik meme muayenesini yaptırmalıdır. Ayrıca meme kanserinin tanısında en etkili yöntem olan mamografi çekimi hekime danışılarak gerektiğinde yaptırılmalıdır. 40 yaşın üzerindeki bayanlara 2 yılda bir, 50 yaş üzeri bayanlarda yıla bir, yakın aile bireyleri meme kanserine yakalanmış ya da başka nedenlerle risk altında bulunan kadınlara ise doktorun belirleyeceği yaş ve sıklıkta mamografi çekilmelidir diye konuştu.
Tarama amaçlı olarak 40 yaş ve üzeri kadınlarda 2 yılda bir, 50 yaş ve üzeri bayanlarda yılda bir mamografi uygulanması gerektiğimi anımsatan Tırpancı, şunları söyledi: İlimiz Aydın Devlet Hastanesi bünyesinde hizmet vermekte olan Kanser Erken Teşhis ve Tarama Merkezi"nde meme kanserine yönelik muayene hizmetleri verilmekte ve mamografi çekimleri yapılmaktadır. Meme kanserlerinin tedavisinde; cerrahi tedavi, radyasyon tedavisi, kemoterapi ve hormon tedavisi uygulanmaktadır. Memede ele gelen kitlelerin çoğu kanser değildir. Memede belirleyeceğiniz kitlenin niteliğini ancak doktorunuz saptayacak ve takip edecektir
(iha)