Gerçekleştirdiği ihracatta katma değerinin tamamına yakını Türkiye’de kalan doğaltaş sektörü, blok mermer ihracatında en büyük pazarı konumundaki Çin Halk Cumhuriyeti ile ABD gibi diğer önemli pazarlarda yaşanan daralmayı, işlenmiş ürün ihracatı ile aşmayı hedefliyor.
Ege Maden İhracatçıları Birliği işlenmiş ürün ihracatını yükseltmek ve ihraç edilen ürünlerde katma değeri arttırmak için Ekonomi Bakanlığı’nın Uluslararası Rekabetçiliğin Geliştirilmesi (UR-GE) Projesi’nden yararlanmak için harekete geçti. Projeye katılacak firmalar yüzde 75 oranında devlet desteğinden yararlanacak.
Söz konusu proje kapsamında, katılımcı firmaların ortak hedef ve ortak pazarlama faaliyetleri etrafında bir küme oluşturulmasını planladıklarını belirten Ege Maden İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Mevlüt Kaya, Proje katılımcısı firmaların öncelikli olarak ihtiyaç analizine tabi tutulacağını ve bu analiz sonucuna göre gerçekleştirilecek eğitim ve danışmanlık programlarına katılan firmaların yurtdışı pazarlama, fuar/sergi katılımı, sektörel ticaret heyetleri ve alım heyetleri gibi ortak pazarlama faaliyetlerine katılmalarının daha verimli hale geleceğini kaydetti. Birlik üyelerinin ihracat pazarlarını genişletmek amacıyla yürüttükleri faaliyetlere değinen Kaya, “UR-GE projesiyle; şimdiye kadar keşfedilmemiş yeni pazarlara yönelik pazarlama faaliyetleri gerçekleştireceğiz. Bu ülkelerde potansiyel barındıran ancak milli katılım organizasyonu düzenlenmeyen fuarlarda üyelerimizin boy göstermesini sağlayacağız. Milli katılım düzenlenen bir fuarda bu etkinliği gerçekleştirerek sektör mensupları arasında haksız rekabet yaşanmasına izin vermeyeceğiz. Projede yer alacak firmalarımızın görüşleriyle çalışmalarımızı olgunlaştıracağız. Biz artık mevcut doğaltaş rezervimizin ve çeşitliliğimizin dünya ticaretinden aldığımız paya yansımasını istiyoruz" dedi.
Tasarımsal ürünlere yönelik olarak firmaların ihracat potansiyelini, pazar paylarını, çeşitliliklerini arttırmak ve katma değerli ürün ihracatlarına süreklilik kazandırmayı amaçladıklarını dile getiren Kaya, “Dünya trendlerinin takip edilerek, tasarım gücü ile markalaşarak katma değeri yüksek ürün üretilmesini v-/98765ğ bu ürünlerle yeni pazarlara girilmesini sağlamak istiyoruz. Proje katılımcısı firmaların ihracat pazarlama yeteneklerinin geliştirmesi için etkin bir şekilde destekleyeceğiz. 2015 yılında ihracatımızın lokomotifi konumundaki blok satışında son yıllarda yaşanan gerilemenin de etkisiyle doğaltaş ihracatında işlenmiş ürün oranı yüzde 54’e, Ege Maden İhracatçıları Birliği üyelerinin ihracatında ise bu oran yüzde 69’a ulaştı. Amacımız bu oranı UR-GE projemiz ile daha yukarılara taşımak” şeklinde konuştu.
İşlenmiş Doğaltaş UR-GE Projesi’ne katılacak firmaların yüzde 75 oranında devlet desteğinden yararlandırılacağına işaret eden EMİB Başkanı Mevlüt Kaya şöyle devam etti: “Ege Maden İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulumuzca alınan karar çerçevesinde yüzde 75’lik devlet desteği tutarı Ege Maden İhracatçıları Birliği tarafından prefinanse edilecek ve katılımcı firmalar katılacakları her faaliyet için sadece yüzde 25’lik tutarı ödeyecekler. (Örnek olarak ihtiyaç analizi ile belirlenecek bir hedef ülkeye yönelik gerçekleştirilecek pazar araştırması ve alıcı firmalar ile ikili görüşmeleri içeren sektörel ticaret heyetinin maliyeti yol, konaklama ve eşleştirme hizmetleri dahil 4 bin dolar olarak belirlenmiş ise katılımcı firmalarımız net yüzde 25 tutar olan bin dolarını ödeyecekler, Devlet desteğinden peşin faydalanacaklar”
Tasarım ürünlerde kendini geliştirme hedefinde olan firmaların, katma değeri yüksek ürünlerle yeni pazarlara girişini kolaylaştırmayı hedefledikleri İşlenmiş Doğaltaş UR-GE Projesi’ne katılmak isteyen firmalardan yoğun talep beklediklerini anlatan Kaya, başvuruları 22 Ocak 2016 Cuma günü mesai bitimine kadar Ege İhracatçı Birlikleri, Sanayi ve Maden Sektörleri Şubesi’ne iletilmesini beklediklerini sözlerine ekledi.