KUTLAMA TARİHİ YANLIŞ

Ulu Önder Atatürk’ün 1924’te Söke’ye gelişi her yıl 4 Şubat günlerinde törenlerle kutlanıyordu. Ancak ilerleyen yıllarda, Yaşar Çağbayır ve arkadaşları, tarihin yanlış olduğunu ve Atatürk’ün 9 Şubat’ta Söke’ye geldiğine dair belgeler olduğunu belirtince o tarihten sonra kutlamalar, 9 Şubat tarihinde yapılmaya başladı. Ancak Atatürk’ün Söke’ye geliş tarihi bir kez daha yanlış belirlenmiştir. Çünkü Atatürk 8 Şubat 1924 Cuma günü Kuşadası yönünden Söke’ye gelmiştir. Oysa Atatürk’ün Söke’yi ziyaretinin bir gün önce kutlamamız gerekirken bugün kutluyoruz. Yazar arkadaşlarımız, Genel Kurmay Başkanlığı’nın Atatürk 8-9 Şubat tarihinde İzmir’i ziyaret etti bilgisine dayanarak, 9 Şubat tarihini benimsemişlerdi. Oysa Mustafa Kemal 8 Şubat’ta trenle Selçuk’a gelmiştir. Sırasıyla Kuşadası ve Söke ziyareti gerçekleştirmiştir. Akşam saatlerinde de trenle Aydın’a gitmiştir.

Atatürk’ün 8 Şubat tarihinde Söke’yi ziyaretiyle ilgili, Anadolu Ajansı’ndan alınarak İzmir Ahenk Gazetesi’nde yayınlanan haber şu şekildedir: “Reis-i Cumhur Gazi Mustafa Kemal Paşa Hazretleri ile Refika-i muhteremleri 8 Şubat Cuma günü Ayasuluk Harabeleri’ni gezmiş ve Badehu Kuş ada ve Söke’yi teşrif buyurmuşlardır. Kuş ada ve Söke’de ve güzergahta halk nâkabil-i tarif sürur ve şâdmani içinde Reis-i Cumhur Hazretleri ile Refikaları Latife Gazi Mustafa Kemal Hanımefendi Hazretlerini istikbâl ve pek samimi cumhuriyetperverane tezahüratta bulunmuşlardır. Kuş ada belediyesinde öğle taamı etmişlerdir. Reis-i Cumhur Hazretleri Söke’de Türk Ocağı’nın resm-i küşadını icra buyurmuşlardır. “

Mustafa Kemal’in Söke’yi ziyareti ile ilgili en ayrıntılı bilgi, Rıfat Korkut imzasıyla Sada-yı Hak Gazetesi’nde yayımlanan ve ebedi bir tarzda kaleme alınan yazıda görüyoruz.

Habere göre; “Bir gün önce sağanak yağışın hüküm sürdüğü Söke’de, 8 Şubat günü ılık “bir Reis-i Cumhur havası” vardır. Halk büyük küçük caddeleri doldurmuş, caddeler bayraklarla, mersin dallarıyla süslenmiştir. Kuşadası Caddesi “Büyük Gazi”yi karşılamak için gelen insan kalabalığı ile dolmuştur. Atatürk ve beraberindekileri getiren otomobiller hızla Söke’ye girdikten sonra saat tam dörtbuçukta Atatürk arabasından inmiştir. Atatürk kurbanlar kesilmesi ve dualar edilmesinden sonra ilerleyerek askerlere seslenmiş ve hatırlarını sormuştur. Atatürk’ü biraz gerisinden eşi Latife Hanım takip etmiştir. Atatürk askerlerden sonra sırasıyla halkı, halk temsilcilerini, dernekler ve dernek temsilcilerini selamlamıştır. Tezahürat ve sevinç dalgası sürerken itidalini kaybederek Atatürk’ün ellerini öpenler ve sarılanlar olmuştur.

.........

“Atatürk ve beraberindekiler karşılama töreninden sonra belediyede kendileri için hazırlanan yere geçtiler. Buradaki çay ziyafeti sürerken, dışarıdaki halkın tezahüratı devam etmiştir. Atatürk yoğun tezahürat üzerine belediye başkanı aracılığıyla halka en samimi selamlarını iletmiştir. Belediyede bir süre dinlendikten sonra Türk Ocağı’na geçmiştir. Ocağın açılış töreni Atatürk’ün ziyareti gününe ertelenmişti. Atatürk ocağın açılışını yaptıktan sonra burada biraz dinlenerek kahvesini içmiştir. Fikir İdman Yurdu ve Türk Ocağı’na ait defterlere günün anısına yazılar yazdıktan sonra, akşam karanlığı ufku kaplarken ocaktan ayrılmıştır. Eşi Latife Hanım ile birlikte Söke eşrafından Hüseyin Bey’in evine gitmişler ve burada biraz dinlenmişlerdir. Ayrılma vakti geldiğinde kalabalığın yoğun alkışları arasında trene binen Atatürk, halkın “uğurlar olsun, Allah sizinle beraber osun” temennilerini selamlayarak Söke’den ayrılmıştır. “

Bu açıdan elde çok resmi ve kati belgeler bulunmaktadır. Ancak bunu daha önceki yıllarda da belirtmeme rağmen Atatürk’ün Söke’ye gelişi 9 Şubat’larda kutlanmaya devam etmiştir. İlgilileri uyarıyorum. Bu yanlışı muhakkak düzeltin. Çünkü gerçek tarih yalan söylemez.

 

MUTAFOĞLU İLE SÖYLEŞİ

(kerim yalçınkaya)

Genel seçimlere 4 ay kala MHPİlçe Merkezi restore ediliyor. Toplantı odası ile salon arasındaki duvarlar kaldırılmış ve lokal yaklaşık 150 m2 civarında bir salona kavuşmuştur. Başkan Odası ve Kadınlar Kolu’na ait bölümler de genişletildi. Dış cephedeki pencereler, diğer kapı ve pencereler yenilendi, tavan ve zemin yeniden döşendi. Kısacası ilçe teşkilatı birinci kattaki lokaline eş değerde büyüdü.

MHPİlçe Teşkilatı Başkanı Metin Mutafoğlu ile yaptığım yüz yüze görüşmede;

“Başkanım tam seçim ortamında böyle bir telaşa ne gerek vardı?” soruma: “Salonumuz çok dardı. Geçen seçim çok sıkıntı çektik. Ama yaptığımız tadilatla 150 m2’lik bir salon kazanmış olacağız. Ve yaklaşık 50 bin lira harcayacağız. Restorasyon 27 Şubat’a kadar bitirilecek ve açılışını o tarihte Söke’ye gelecek olan Genel Başkanımız Sayın Devlet Bahçeli yapacak”

“Mutafoğlu’na seçim çalışmaları nasıl gidiyor?” diye sorduğumda ise: “Biz çalışmalarımıza hiç ara vermedik. Köy ve mahalle gezilerimiz devam ediyor. Lokalin restorasyonu bitince çalışmalarımıza hız vereceğiz”

Esasında benim Metin Mutafoğlu’nu ziyaretimin asıl nedeni başkaydı. Yani basından sır gibi sakladıkları milletvekili aday adaylarının kim olduğunu öğrenmekti. Hatırlarsanız Mutafoğlu geçenlerde yaptığı bir açıklamada, “Teşkilatımızın göstereceği adayı genel merkez hiç itirazsız kabul edecektir” demişti.

Bu milletvekili aday adayının kim olduğunu bir kez daha sordum. Mutafoğlu, yine ser verdi, sır vermedi. Hiç olmazsa boyunu posunu, cemalini ve göz rengini verseydi, mesela gözleri lacivert deseydi hemen aklıma Beliğ Azbazdar gelecekti. Zira Söke’de gözleri lacivert olan bir o var. Metin Mutafoğlu bana hiç bir sırrını vermedi ama gelecekte olacak gelişmeleri, milletvekili adayının ismini sadece bana vereceğine söz verdi. Daha şimdiden gazeteci arkadaşlarımı atlatmanın zevkini yaşamaya başladım.