Gerçek Gazetesi
Tüketici Hakları Derneği (THD) Aydın Şube Başkanı Ümit Kutbay, gıda reklamlarının çocuklar üzerindeki etkisi ve okul kantinlerinde satılan gıdaların içeriğine işaret ederek, ''Çocuklar ve toplumumuz hızla sağlığını kaybetmeden tüm kesimler üzerine düşeni yapmalı'' dedi.
Kutbay, gazetecilere yaptığı açıklamada, THD'nin, çocuklara yüksek kalorili ama düşük besin değerli gıdaların pazarlanmasının alan ve boyutunun kısıtlanması için dünya çapında teklifler başlatan Uluslararası Tüketiciler Birliği'ne ve Uluslararası Obeziteyle Mücadele Gücü'ne katıldığını bildirdi.
Bu kuruluşların Dünya Sağlık Örgütünü ''çocuklara gıda pazarlamaya yönelik uluslararası düzenlemeyi'' benimsemeye ve ulusal gıda pazarlaması mevzuatıyla bu düzenlemenin birleştirilmesine çağrıda bulunduğunu anlatan Kutbay, ''Bu düzenlemenin benimsenmesi obeziteyle ilgili hastalıklar tarafından halihazırda tehdit edilen 117 milyon çocuğa yardım açısından büyük bir adım olacaktır'' dedi.
Kutbay, bu düzenlemenin Mayıs ayında Dünya Sağlık Meclisinde Uluslararası Tüketiciler Birliği ve Uluslararası Obeziteyle Mücadele Gücü tarafından ele alınacağını ve gıda endüstrisinin değerlendirileceğini ifade etti.
-''ÇOCUKLARA YÖNELİK REKLAMLARA 13 MİLYAR DOLAR HARCANDI''-
Kutbay, çokuluslu şirketlerin 2006 yılında internet oyunları, sosyalleşme siteleri, çizgi film karakterleri ve bunlara bağlı ünlü kuruluşlar aracılığıyla gıda, alkolsüz içecek ve şekerleme alanındaki reklamlara harcadıkları paranın 13 milyar dolar olduğuna dikkat çekti.
-''06.00-21.00 ARASI BU REKLAMLAR TELEVİZYONLARDA YASAKLANMALI''-
Kutbay, Uluslararası Tüketiciler Birliği ve Uluslararası Obeziteyle Mücadele Gücü'nün, Dünya Sağlık Örgütünün üye devletlerinin söz konusu düzenlemede yer alan, ''Saat sabah 6.00 ile akşam 21.00 arasında sağlıksız gıdaları teşvik eden reklamların radyo-televizyonlarda yasaklanması, internet siteleri, sosyalleşme siteleri gibi yeni medyayı kullanarak sağlıksız gıdaların pazarlanmasının engellenmesi, okullarda sağlıksız gıdaların teşvikinin engellenmesi, sağlıksız gıdaların pazarlanmasında ünlülerin, çizgi film karakterlerinin ve yarışmaların kullanılmaması'' tavsiyelerini kabul etmelerini isteyeceğini belirtti.
-''SAĞLIKLI HİÇBİR ŞEY SATILMIYOR''-
Kutbay, THD'nin geçen yıl 40 ilde 300 ilköğretim okulu ve lisenin kantininde araştırma yaptığını ve bu araştırmanın sonuçlarını bilim kuruluşlarıyla paylaştığını hatırlattı.
Bu kantinlerde sağlıklı hiçbir gıdanın satılmadığını gördüklerini anlatan Kutbay, şunları kaydetti:
''Kantinlerde, pastörize süt, yoğurt, pastörize beyaz peynirle yapılmış tost, taze meyve suları ve meyve satılmasını önerdik ama hiçbir kantinde bu yerine getirilmedi. Milli Eğitim Bakanlığı okullara, kantinlerde bu sağlıklı ürünlerin satılması yönünde talimat verdiği halde bunların hiçbiri satılmıyor. Ne yazık ki okullar ticarethane haline gelmiş. Ticarethane olacaklarsa, çocukların sağlığını tehlikeye atacaklarsa bu okullar neden var? Çocuklarımız ve toplumumuz hızla sağlığını kaybetmeden her kesimin üzerine düşeni yapması lazım.''
(A.A.)