Ziyaret ve gezilerde gidilen ülke ya da ili hatırlatan en önemli hatıraların başında gelen el işlemesi tabaklar Kütahya’nın çamurunun Aydın’da işlenmesi ile meydana geliyor. Kütahya’dan Aydın’a gelen Tosun Ailesi Kütahya’nın porselen işlemeciği kültürünü Aydın’a taşıdılar.
Mesleği babasından öğrendiğini belirten Sıtkı Tosun, öğrendiğini kendi çocuklarını da öğreterek porselen üzerine çini işlemeciliğini Aydın’ın tarihi ile buluşturmaya başladı. Çini işlemeciliğinin Selçuklular’dan bu yana süre gelen önemli bir meslek olduğunu belirten Sıtkı Tosun, “Aydın’a taşınmamız gerekince baba mesleğimizi de yaşadığımız ilde icra etmeye karar verdik. Şimdi Kütahya’dan özel preslenmiş poşetlerde getirdiğimiz çamuru burada işleyip önce tabak-çanak veya hediyelik malzeme haline getiriyoruz. Ardından fırınlaması ve işlemesini yaptıktan sonra turizm beldelerine gönderiyoruz. Zaten sipariş üzerine çalışıyoruz. Bundan sonra Aydın’a özgü Efe, Tralles, zeytin, incir, kestane ve benzeri motifler işleyeceğiz” dedi.
Hem okuyup hem da babası ile aynı mesleği icra eden lise öğrencisi Hüma Tosun ise çini işlemeciliğini sadece bir iş değil aynı zamanda bir kültür etkinliği olarak gördüğünü belirterek yaptığı işten de çok keyif aldığını söyledi.