Kuşadası’nda tarih günışığına çıkıyor

KUŞADASI KADIKALESİ KAZI HEYETİ BAŞKANI PROF. DR. ZEYNEP MERCANGÖZ, KONUK OLDUĞU SOROPTİMİST KULÜBÜ TOPLANTISINDA ÇALIŞMALAR HAKKINDA BİLGİ VERDİ

Gerçek Gazetesi
Kuşadası'nda tarih gün ışığına çıkıyor.
Kuşadası'nın en önemli tarihi eserleri arasında yer alan Kadı Kalesi'nde yürütülen kazı çalışmalarının heyet başkanlığını yürüten Prof. Dr. Zeynep Mercangöz, konuk olduğu Kuşadası Soroptimis Kulübü toplantısında üyelere kazı çalışmaları hakkında bilgi verdi.
Kuşadası Soroptimist Kulübü İş ve Meslek Kadınlar Derneği'nın Atınç Otel'de gerçekleştirdiği aylık toplantıya konuk olarak Ege Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölümü Öğretim Üyesi ve Kuşadası Kadı Kalesi Kazı heyeti başkanı Prof. Dr. Zeynep Mercangöz katıldı. Prof. Dr. Mercangöz, Soroptimist Kulübü üyelerine 2001 yılından beri Kadı Kalesi'nde sürdürülen kazı çalışmaları hakkında detaylı bilgi verdi. Kadı Kalesi'nin bir hazine olduğunu ve kazdıkça tarihin gün ışığına çıktığını belirten Mercangöz, “Çalışmalarımız devam edecek. Her sene yaz aylarında kazı çalışmalarına devam ediyoruz. Bir çok eseri gün ışığına çıkardık” dedi.
Kültür Bakanlığı, Ege Üniversitesi ve Kuşadası Belediyesi arasında 2001 yılında yapılan protokolle Kuşadası Kadıkalesi'nde başlayan kazı çalışmaları Ege Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Zeynep Mercangöz başkanlığındaki 25 kişilik akademik bir ekiple gerçekleştiriliyor. Prof. Dr. Mercangöz, “Bugüne kadar yapılan kazı çalışmaları sonucunda höyük ve üzerindeki kale kendini göstermeye başladı. Kazı çalışmaları uzun yıllar sürecek. Kazılarda Hitit, Roma ve Bizans dönemlerine ait çıkarılan seramik parçalar, sikkeler, heykelcikler ve birçok tarihi eser bulundu. Kadı Kalesi'nin bir diğer ismi de Anaia'dır. Kazılar sonunda ele geçen buluntu ve kalıntılar arasında Rodos şövalyelerine ait bir gümüş sikke, Kadı Kalesi'nin kapısı olduğu sanılan kalıntılar bulunmaktadır” diye konuştu.
Kuşadası Soroptimis Kulübü İş ve Meslek Kadınları Derneği Başkanı Esra Kocaöner, her ay gerçekleştirdikleri toplantılarda bölgenin sorunlarıyla ilgili bir konuk davet ettiklerini belirterek, “Bu ayki konuğumuz Kadı Kalesi kazı heyeti başkanı Prof. Dr. Zeynep Mercangöz oldu. Sayın Mercangöz, Kuşadası'nın önemli tarihsel mirası Kadı Kalesi ile ilgili üyelerimizi bilgilendirdi. Kendisine teşekkür ediyoruz” dedi.
KADIKALESİ'NİN ÖNEMİ
Anaia günümüzde "Kadı Kalesi" olarak anılan bir kale ile denizden gelecek tehlikelere karşı korunmaktaydı. Anaia, Phygela'nın güneyinde bir yerleşim yeri, liman ve Bizans çağında piskoposluk merkezi idi. Kent, 18.yüzyılda bir antlaşma ile Bizanslılar tarafından Cenevizlilere koloni olarak verildi. Bugünkü Kuşadası'nın olduğu yerde ise Scalanova adlı bir ortaçağ kenti yer almaktaydı. Kente "Yeni İskele" anlamını taşıyan bu adın verilmesi, Efes limanının yerini almasından dolayı idi. Stratejik konumu ve verimli toprakları nedeniyle Bizanslılar, Selçuklular ve Aydınoğulları Beyliği arasında çekişmelere neden olan Kuşadası, 1413-1414 yıllarında Osmanlıların eline geçmiş ve önemli bir askeri üs olmuştur. Ayrıca Bizans döneminde limanı koruyan Kadı Kalesi'nin Ege ve Mısır'la olan ticareti sağladığı da sanılmaktadır. (iha)

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

TURİZM Haberleri