Türkiye’nin ilk ve tek canlı hayvan fuarı özelliğini taşıyan Anadolu EXPO 3. Canlı Hayvan Fuarı, Kuşadası Efes Kongre Merkezi’nde düzenlenen törenle açıldı.
GL Platform Fuarcılık tarafından düzenlenen fuarda, büyük ve küçükbaş hayvanlar ile sektördeki teknolojik son gelişmeler görücüye çıktı. Geçen yıl 50 bin ziyaretçiyi ağırlayan ve sektörün hayvancılığın düğünü olarak nitelendirdiği fuar, bu yıl sektörün balayı olarak değerlendirildi.
Açılışta konuşan Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Hayvancılık Genel Müdür Yardımcısı Burhan Demirok, fuarın gördüğü ilgi nedeniyle “Bakanlık olarak mutluyuz. Aydın’ı biliyoruz, Kuşadası’nı biliyoruz. Üstelik şunu da biliyoruz, Anadolu EXPO yalnızca 3 yılda bu seviyeye geldi ve içeriği her yıl ivmeli şekilde arttı. Bu zihniyetle giderse ilerleyen yıllarda Anadolu EXPO, sektörün zirvesindeki Hannover Fuarı gibi bir marka olacaktır. Beklentilerimiz bu yönde” dedi.
Hedef kaliteli süt
Hayvancılık ve süt sektöründe bakanlığın bir “istişare” ortamı yarattığını, tüm temsilcilerle her an ve her durumda görüşmelerin yapılabildiği bir ortamda çalışıldığını ifade eden Demirok, “Türkiye 12 yıl önce 12 milyon ton süt üretimi yapıyordu, bugün ise 18,6 milyon ton süt üretiyoruz. Ancak artık miktar olayı bitti. Sütün miktarıyla ilgimiz bundan sonra kalmadı. Dünyanın süt politikası süt üretmek değil kaliteli süt üretmek” diye konuştu.
Küresel kayıtlarda Türkiye’nin 18.5 milyon ton süt üretiminin 16.8 milyon ton olarak görüldüğünü ifade eden Demirok, “Artık bizim kaliteli süt üretmemiz gerekiyor” diye konuştu.
Dünyada 80 miyon ton civarında üretilen sığır etinin yalnızca yüzde 10’unun ticarete konu olduğunu ve bunun da son 10 yıldır değişmediğini ancak dünya nüfusunun aynı dönemde 1 milyar kişi artmasıyla, ete olan talebin de arttığını belirten Demirok, hayvancılık sektöründe de sütteki gibi benzer bir üretim modelini benimsediklerini sözlerine ekledi.
Türkiye Süt Üreticileri Merkez Birliği Başkanı Tevfik Keskin de Et ve Süt Kurumu’nun süte olan müdahalesinin “Genişletilerek” devam etmesi gerektiğine dikkat çekti. Keskin, “Sütün hak ettiği değeri almasını kutsal bir görev olarak kabul ediyoruz. 308 bin üyemizle sütün daha kaliteli üretimi için üzerimize düşen ne varsa hepsini yerine getireceğiz” dedi.
Aydın Kırmızı Et Üreticileri Birliği Başkanı Altan Bilgen ise 3 yıldır gerçekleştirdikleri melezlemenin Türkiye’nin et sorununu çözeceğini belirterek bunun örneğini de fuar süresince gerçekleştirecekleri etkinliklerde gözler önüne süreceklerini kaydetti.
Türkiye Hayvancılık Kooperatifleri (HAYKOOP) Merkez Birliği Genel Başkanı Ahmet Ertürk, Aydın Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı Mehmet Sedat Güngör, Aydın Ziraat Odaları Koordinasyon Kurulu Başkanı Rıza Posacı “Yenileşim” temasıyla düzenlenen süt zirvesiyle fuarın sektördeki yenilikleri görme açısından önemli bir fırsat sunacağını aynı zamanda çözüm önerilerinin bakanlıklara sunulmasında aracı olacağını belirttiler.
Kuşadası Kaymakamı Muammer Aksoy da fuarın her yıl bir adım daha ileriye gittiğini belirtirken Aydın Vali Yardımcısı Kadir Serter Otcu da fuarın üreticiye ciddi yararlar sağlayacağını kaydetti.
Katkıları nedeniyle katılımcılara plaket veren GL Platform Genel Müdürü Gül Ceylan ise, fuarda tarım ve hayvancılık teknolojileri sektörünün en iyi firmalarının bir araya geldiğine dikkat çekerek, “Sektörün sesi olmak yetmiyor, biz aynı zamanda da sektörün başarıları ve karşılaştıkları engellerin aşılmasında da tüm taraflara yine sektörün tüm kesiminin katılımıyla yol haritalarını sunmanın gururunu yaşıyoruz” diye konuştu.
45 bin metrekarelik alanda düzenlenen fuara yurt içi ve yurt dışından gelen alıcılar gelerek ilk günden görüşmelere başladı. Fuar kapsamında Cuma günü kadar 4. Ulusal Süt Zirvesi Süt Zirvesi ile süt sektöründeki yenilikler ele alınacak. Fuar renkli görüntülere de sahne olacak. Bölgenin birbirinden nitelikli büyükbaş ve küçükbaş ırkları boy gösterecek. Açık artırma ise heyecanlı dakikalara neden olacak.