- KUŞADASI BELEDİYE BAŞKANI M. ESAT ALTUNGÜN BAŞKANLIĞINDAKİ 11 KİŞİLİK HEYET, 4 GÜNLÜK GEZİDE İKİ ÜLKEDEKİ ÜÇ KATI ATIK TESİSİNİ GEZDİ VE UYGULAMALARI YERİNDE GÖRDÜ
- KUŞADASI BELEDİYE BAŞKANI M. ESAT ALTUNGÜN, GEZİ SIRASINDA ŞEHİRCİLİK AÇISINDAN DA İNCELEMELERDE BULUNDU
Gerçek Gazetesi
KUŞ-ATAK Belediyeler Birliği, Almanya ve İsviçre"ye 4 günlük bir teknik gezi gerçekleştirdi. 11 kişilik heyet, 4 gün boyunca iki ülkedeki 3 katı atıklardan elde edilen enerjilerin üretim tesislerini gezdi ve uygulamaları yerinde gördü.
Kuş-Atak Belediyeler Birliği ve Kuşadası Belediye Başkanı M. Esat Altungün, Güzelçamlı Belediye Başkanı Özkal Yüksel, Jeoloji Mühendisi ve Kuşadası Belediye Meclisi Üyesi Leziz Uyanık, Kuş-Atak Belediyeler Birliği ve Kuşadası Belediye Meclisi Üyesi Av. Ömer Günel, Kuş-Atak Belediyeler Birliği ve Söke Belediye Meclisi Üyesi Dr. Bülent Önal, Kuş-Atak Belediyeler Birliği ve Söke Belediye Meclisi Üyesi Şeref Palabıyık, Davutlar Belediyesi Meclis Üyesi Melek Çengel, Kuş-Atak Belediyeler Birliği Müdürü Dr. Ayşe Şerifoğlu,
Kuşadası Belediyesi Başkan Baş Danışmanı ve Ekonomist Erdoğan Uyan, Kuş-Atak Belediyeler Birliği görevlisi Çevre Mühendisi Orkun Akıncılar ve Davutlar Belediyesi görevlisi Çevre Mühendisi İrem Şahin"in katıldığı gezi 4 gün sürdü
Heyet teknik gezinin ilk gününde Almanya"nın Bellersheim kentindeki Baden tesisini ziyaret etti. Yılda 35 bin tonluk kapasiteye sahip tesiste ayrıştırılan inorganik atıklar geri dönüşüme gitmekte, organik atıklar ise 20 gün boyunca 40° de sulu ortamda fermente olmaktadır. Bu süreçte organik atığın yüzde 50"si gaza dönüşmekte yüzde 50"si ise gübre olarak çıkmaktadır. Çıkan gazın yüzde 62"si olan metan gazından ise elektrik enerjisi üretilmektedir.
Gezinin ikinci gününde İsviçre"ye geçen heyet, Kompogaz"ın Otelfingen tesisinde incelemelerde bulundu. Kaynakta organik ve inorganik olarak ayrılan atığın organik kısmı bu tesise gelmekte ve herhangi bir ön ayrıştırmaya girmeden fermantasyon prosesine girmektedir. Fermantasyon sonucu gübre ve gaz üretilmekte olup gaz içeriğindeki karbondioksit ayrılmakta ve geriye kalan metan gazından elektrik enerjisi üretilmektedir. Ayrıca metan gazı etanole dönüştürülüp otomobiller için yakıt olarak kullanılmaktadır.
Teknik heyetin son durağı ise yine İsviçre"deki SFPİ tesisi oldu. Kaynakta organik ve inorganik olarak ayrılan atığın organik kısmı bu tesise gelmekte ve herhangi bir ön ayrıştırmaya girmeden kuru ya da ıslak fermantasyona tabi tutulmaktadır. Fermantasyon sonuncu gübre ve gaz üretilmekte olup gaz içeriğinden karbondioksit ayrılmakta ve geriye kalan metan gazından elektrik enerjisi üretilmektedir. Ayrıca Avrupa"nın metan gazını okside eden 2. ünitesi de bu tesiste bulunmaktadır. Fermantasyon işlemi sonunda çıkan atık su ise aktif karbon ve ters ozmos ünitelerinde arıtılarak içme suyu kalitesine getirilmektedir. Buradan çıkan konsantre kısım ise sıvı gübre olarak çiftçilere dağıtılmaktadır. Tesisten elde edilen ısı enerjisi ve sıvı gübre ile kurulan pilot sera da ise her türlü sebze ve alabalık üretilmektedir.
Gezi boyunda şehircilik açısından da kaldırım ve yollar ile peyzaj düzenlemeleri, temizlik çalışmaları gibi çeşitli konularda şehircilik incelemelerinde bulunan Kuşadası Belediye Başkanı ve Kuş-Atak Birliği Başkanı M. Esat Altungün, çok verimli bir gezi gerçekleştirdiklerini açıkladı. Katı atık konusundaki en çağdaş uygulamaları yerinde görme fırsatı bulduklarını kaydeden Altungün, Bu gezide çok önemli çalışmaları yerinde inceledik. Kuş-Atak olarak katı atık düzenli depolama tesisimizin inşaatları tamamlandı ve çok kısa sürede hizmete girecek. Bu kapsamda neler yapabileceğimizi öğrendik. Kaynakta, yani evlerde ve işyerlerinde çöp ayrıştırmasının ne kadar önemli olduğunu ve geriye kalan organik atıklardan elektrik enerjisi üretimi sağlanmasını yerinde gördük. Bu konuda çalışma yaparak, yerinde ayrıştırma için Kuşadası"nda özel çaba harcamamız gerekiyor. Katı atık tesisi yapmak aslında işin en kolay kısmı. Zor olan ise tesisi en verimli şekilde işletebilmek. Yürüteceğimiz çalışmalarla bunu başaracağız dedi. (iha)