Kuru incirde kalite ve depolama sorunu masaya yatırıldı

Kuru incirde kalite ve depolama sorunu masaya yatırıldı

Gerçek Gazetesi
Aydın"ın en önemli geçim kaynaklarının başında gelen ve ilin 1. sırada gelen ihracat ürünü kuru incirde kalite ve depolama sorunları düzenlenen toplantı ile masaya yatırıldı. Aydın Ticaret Borsası Salonu"nda düzenlenen toplantıda, kurallara uymayan işletmelere ciddi yaptırımlar uygulanacağı belirtildi.
2009 yılı hasat sezonu öncesi 5."si düzenlenen toplantıya il genelinde incir alımı yapıp ihracatçı firmalara ürün tedarik eden tüccarlara yönelik düzenlenen toplantıda, kaliteli üretimin yanı sıra ürünün özelliğini bozmadan saklanabilmesi için depolama şartları hakkında bilgiler verildi.
Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü Başkanı Prof. Dr. Uygun Aksoy Başkanlığı"nda düzenlenen eğitim seminerine konuşmacı olarak Aydın Ticaret Borsası Meclis Başkanı Aydın Akyüzlü, Ege Kuru Meyve İhracatçılar Birliği başkanı Manaşe Gabay, Nazilli Ticaret Borsası Başkanı Ziya Aksüt ve Aydın İl tarım Müdürülüğü Gıda Kontrol Şube Müdürü Ferhat Aydoğdu"nun katıldığı seminere, Aydın, Nazilli, Köşk, İncirliova, Germencik ve incir üretimi yapılan ilçelerdeki tüccarlar ve alım yapan firmaların temsilcileri katıldı.
Toplantının açılışında konuşan Aydın Ticaret Borsası Başkanı Aydın Akyüzlü, Aydın"ın incir üretiminde dünyada söz sahibi olduğunu ve ilin gelirinin çok önemli bir kısmının bu üründen sağlandığına dikkat çekerek, üreticisinden tüccarına kadar herkesin en kaliteli ürünü yetiştirmek için gayret sarf etmesi gerektiğini belirtti. Bu yıl 5."si düzenlenen incir sektör toplantısında alınan kararların uyulması halinde incirin hak ettiği yere ulaşacağını ve bu ürünle uğraşan herkesin de emeğinin karşılığını alacağına inandığını belirten Akyüzlü, “Bugün en çok üzerinde durmak istediğimiz konu, depolarımız, ürün alma, depolama ve satışta izlediğimiz yollar olmalı. Üretici üzerine düşen yerine getirip en kaliteli inciri üretse de bizler bu kaliteli ürünü uygun koşullarda taşıyıp depolamazsak tüm emekler boşa gider ve sektörün tüm ayağı bu sonuçtan zarar görür. Bir Borsa Meclis başkanı olarak ve de bir ihracatçı firma olarak bizim tüccarlardan ve depoculardan beklentimiz şunlardır: Öncelikle inciri çuvallarla değil, kasalarla depolara getirilmesi çuvalla gelen incirlerin reddedilmesidir. İyi kalite incir ile düşük kalitede incirin karşılaştırılması, aynı ortamda depolanarak çapraz buluşmaya olanak tanınmamasıdır. Yüksek yığınlar yaparak kızışmaya meydan verilmemelidir. Bilinmelidir ki sadece küflü incirler değil, küf görünmeyen incirler bile aflatoksin içerebilmektedir. Ve bu ürün uygun şartlarda depolanmazsa aflatoksin hızlı bir şekilde diğer incirlere de bulaşmaktadır. Bizler her ne kadar ürünleri kontrol edip alsak da, Uv ışığında baksak da iç toksini yakalayamıyoruz. Uygunsuz depolama şartlarında oluşan bu toksin nedeniyle incirlerimiz ihracat aşamasında geri dönmekte ve bu durumdan hem ülkemiz hem de sektörümüz büyük yara almaktadır” dedi.
Geçen dönem 800 ton civarında ihracat yapılan ürünün müşterilerden geri döndüğü hatırlatılan toplantıda, bu durumun Türkiye"nin dış pazarına da zarar verdiği belirtildi. Toplantıda konuşmacılar sırasıyla aflatoksinle mücadelede depolamanın önemini tüccarlara anlattı. Hükümetin aldığı karar doğrultusunda, 13 Mayıs itibariyle tüm tüccarlara depolama sistemi ve uygun depolama konusunda ilgili yazıların gönderildiği ve sezon öncesi tüm depoların denetim geçirileceği belirtildi. Şartlara uymayan depoların işletmecilerine ağır para cezaları verileceğinin belirtildiği toplantıda, ayrıca işletmelerin ruhsatlarının da iptal edileceği kaydedildi. (iha)

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Genel Haberleri