Kurtuluş, “Modern Bahçe Tesisleri”

HÜSEYİN ÇETİNKAYA

 

 

Yıllardır Ziraatçı kimliğimle tarım camiasında çalıştım. Üretici çiftçimizin kanayan yarasına bir ‘Başkan’ parmak bastı. Acı, ama gerçekleri konuştu.

Yirmi yıldır Aydın’ın Yenipazar İlçesi’nin yönetiminde olduğunu söyleyen Yenipazar Sulama Birliği ve Belediye Başkanı Zafer Savcı bölgenin kurtuluşu ‘meyvecilik’ yani “Modern Bahçe Tesisleri” kurmak olduğunu söyledi. 14 köyü ile Yenipazar’ın geçimi tarıma ve hayvancılığa dayalı olduğunu söyleyen Savcı “Çiftçilerimiz tedirgin bir ‘yol gösterici’ arayışı içindedir. Belli yüzdeliklerle akaryakıt, tarım ilaçları, gübre, tohum ve zirai aletler vb. sanayi ürünler yükselişte olmasına rağmen, çiftçinin ürettiği mahsul değer kaybı eğilimi göstermiştir. Çiftçide üretim fazlalığı var. Aynı kalem mal birden pazara girdiğinden ihtiyaç fazlası mal değer kaybına uğruyor. Buğdaya bu sezon bir yönelme oldu. Hava şartlarının elverişli olmasından dolayı çiftçi iyi mahsul kaldırdı. Bir dönüm alandan 800-900 kg. buğday kaldıran çiftçimiz oldu. Buğdayın 1 Kg. 44-53 YKr. arasında satışlar oldu. Çiftçi buğdayda kazandığını domates için de aynı şeyi söyleyemeyiz. Şuanda domates tarlada 8-12 YKr.’dan satılıyor. Başlangıçta 40 YKr. satılan domatesin bu kadar düşüş yapması üretici çiftçiyi perişan duruma sokmuştur. Çiftçi önderi konumundaki yetkililer, çiftçi bu durumlara düşerken bunun hesabını nasıl yapıyorlar onu da anlamış değiliz. ‘Olsa da olur olmasa da olur’ mantığıyla hiçbir yere varılmaz. Yenipazar İlçemde  ‘Özel Teknik Danışma Büroları’ açılmalı. Çiftçimi yönlendirmeli. Çiftçim kazanırsa ‘danışmanlar’ para almalı, çiftçim kazanamıyorsa o da kazanmayacak. Herkes kazanmaya çalıştığı sürece olumlu bir ‘rekabet’ oluşur. Çiftçim, kazandıran ve kazananın yanında olacaktır” dedi.

Günümüzde teknolojinin hızla ilerlemesi diğer alanlarda olduğu gibi tarım alanlarında da etkisini göstermiştir. Diğer tarım ürünlerine nazaran ‘meyvecilik’ önem kazanmaya başladı.

Ülkemizde ‘Modern Bahçe Tesisleri’ kurmuş ve bu tesislerde üretimi yapılan dünya standartlarına uygun meyve türlerini üreterek gerek iç pazarda gerek dünya pazarlarında satarak ‘rekabet’ edebilen kuruluşlar var. İlgi görülen alanlar için ulaşmak istenilen ‘bilgi’artık uzaklarda değildir. Teknoloji bu mesafeleri ortadan kaldırmıştır. Çiftçimiz üretir. Üretim kadar pazar ayağı da önemlidir. 

Ürününüz bol ve bereketli olsun…

SAYGILARIMLA