Pakistan'da 1992'de tahrif olmuş Kur'an-ı Kerim nüshalarını korumak için çözüm arayışına giren Hacı Muhammed Nurullah, kardeşi ve üç arkadaşı, Süleymani dağ silsilesinin uzantısı olan bir dağın altında muhafaza etmeye karar vermiş.
Girişimciler, az hasarlı mushafları oydukları odacıkların içerisine yerleştirdikleri camekânlarda sergilerlerken, ciddi hasar görenleri ve hadis kitaplarını da çuvallar içerisinde koridorlar boyunca istiflemiş.
TURİSTLERİN UĞRAK NOKTASI
Zamanın ilerlemesiyle hem mushafların hem de oyulan tünellerin sayısı ve uzunluğu artmış. Temmuz 2014 itibariyle doksan binden fazla Kuran ve hadis kitabının bulunduğu Cebel-i Nur-ul Kur'an adlı dağ, yerli ve yabancı turistlerin uğrak noktası haline gelmiş.
Pakistan'ın dört bir yanından gelen kitapların bulunduğu dağda elverişli mushaflar tamir edildikten sonra mescit ve medreselere dağıtılıyor. Sergilenen nüshalar arasında antika değeri taşıyan ve Hicri 1100 ila 1200'lü yıllarda basılmış veya elle yazılmış 300 ila 350 yıllık nüshalar da bulunuyor.
YÜZDEN FAZLA ODASI KUR'AN-I KERİM DOLU
6,5 dönümlük bir alana yayılmış tünelleri ziyaret edenlerden bazıları Kur'an dolu çuvallara dileklerini yazarken kimisi de namaz kılarak dua ediyor. Odacıklar insan gücüyle açıldığını amatör müzede havalandırılma amaçlı herhangi bir teknolojik imkân henüz bulunmuyor.
Açılmasının üzerinden 22 yıl geçen müzenin dağın altı oyularak yapılan yüzden fazla odası çuvallar dolusu Kur'an-ı Kerim ile doldurulmuş durumda. Hacı Muhammed Nur ve dostlarının ardından şimdilerde altı kişilik gönüllü bir heyet, bakım masraflarını kendileri karşılamak suretiyle Cebel-i Nur'u koruyor.