Körüklü çizme yeniden moda

Körüklü çizme yeniden moda

Aydın’da havaların soğuması ile birlikte başlayan deve güreşleri ve geleneksel sanat festivalleri öncesi Körüklü Çizme Ustaları hummalı bir çalışma içine girdi.
Tamamen sipariş üzerine ve kişiye özel yapılan körüklü çizme siparişlerini yetiştirebilmek için Efeler Diyarı Aydın’daki az sayıdaki çizme ustası gece gündüz çalışmaya başladı. Aydın’ın en genç Körüklü Çizme Ustalarından Kemal Erkaç, eskiden sadece erkeklerin giydiği körüklü çizmeleri artık bayanların da giymeye başladığını belirterek “Bir zamanlar bu mesleğin ve kültürün unutulmaması için ciddi mücadele verildi. Şu unutulmasın ki İnsanlık var olduğu sürece Yörük kültürü de unutulmaz. Eskiden sadece erkekler giyerdi, şimdi kadınlarımız da körüklü çizme giymeye başladı” dedi.
Aydın Efeler İlçesi Ayakkabıcılar Çarşısı’nda faaliyet gösteren Körüklü Çizme ustası Kemal Erkaç’ın üretim atölyesinde hummalı bir çalışma var. Uluslar arası halk dansları yarışmasına girecek efelerden, arenada güreşen devesi ve boğası ile geçit törenine katılacak ağaya, son model otomobil ile dolaşmaktansa gıcırdayan körüklü çizme ile dolaşmayı tercih eden Aydınlı vatandaştan Yörük şenliklerine körüklü çizme ile katılan hanımlara kadar Aydın’da herkes körüklü çizme sahibi olabilmek için adeta sıraya girdi. Yapımı oldukça meşakkatli olan bir çizmenin dışının dana derisi, içinin keçi derisi, tabanının ise manda derisinden yapıldığını ve tamamen el emeği ile yapılan bu sanata eserinin ortaya çıkabilmesi için yaklaşık 20-25 gün süre gerektiğini belirten Kemal Erkaç, “Eskiden unutulacak diye endişe edilirdi. Şimdi yeniden moda oldu. Ege Yörüklerinin yanı sıra yurtdışından ve Karadeniz’den bile sipariş almaya başladık. Çifti 500 TL olmasına rağmen herkes sıraya girip körüklü çizme diktiriyor. Mesleği icra eden en genç ustalardan biriyim. Benimle çalışan ve mesleği öğrenmek isteyen yaşlılar da var. Allah bereket versin emeğimizin karşılığını alıyoruz. Ve satışlar da gayet iyi, siparişleri yetiştirmeye çalışıyoruz” dedi.
Aydın Efelerinin giysilerini tamamlayan zenginlik ve yiğitliğin sembolü ‘Körüklü Çizme’nin tarihinin oldukça eski olduğunu belirten Aydın Efelerinden Mustafa Şen, “Heybetin, efeliğin ve yiğitliğin göstergesi haline gelen Aydın yöresine has efe çizmelerinin en önemli özelliği yürürken gıcırdama sesi vermesidir. Efeler diyarı Aydınımızın kentsel güzelliği yanında Efeleri ile de ünlüdür. Efelerimizin giymiş olduğu efe kostümlerinin bir parçası ve tamamlayıcısı olan körüklü çizmeler orta Asya’dan göç eden Yörüklerin Batı Anadolu’da Türkleşmesi ile çoban çizmesi olarak da giyilmeye başlamış. Zeybek kültüründe Körüklü Çizmenin yeri oldukça farklı ve hala özel. Zenginlik ve yiğitliği simgeleyen Körüklü Çizme, asaleti ve gösterişiyle dünyanın dört bir yanından da talep alıyor. Yazın gurbetçilere, kışın da Yörüklere çalışıyoruz” dedi.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

GENEL Haberleri