Yılmaz ÖLMEZ
Gerçek Gazetesi
Son 2 yıldır yaşanan küresel ısınma ve yağmurların yeterince yağmaması Aydın ve Denizli üreticisini perişan ederken, üreticinin hasretle beklediği yağmurlar taşkınlara yol açarak geldi. Son bir haftadır kıyı Ege'yi etkisi altına alan sağnak yağışlar nedeniyle Büyük Menderes Nehri Aydın'ın batı bölgesinde taşkın verdi. Menderes Nehri"nin taşkın vermesiyle İncirliova, Koçarlı, Germencik ve Söke Ovaları"nda binlerce dönüm buğday tarlası sular altında kaldı. Koçarlı merkez, Bıyıklı ve Yeniköy Ovaları, Germencik ilçesine bağlı Karağaçlı Köyü, Söke'ye bağlı Burunköy, Akçakaya, Kisir, Nalbantlar ve Çalıköy ovaları sular altında kaldı. Burunköy Ovası"nda ilk belirlemelere göre 200 dekarlık buğday tarlası sulara gömüldü. Büyük Menderes Nehri aşırı yağmurlu dönemlerde taşkın verirken, Devlet Su İşleri nehir yatağında ıslah çalışmalarına başlamıştı. 5 yıl önce Kuyucak bölgesinden başlatılan nehir yatağı genişletme çalışması geçen yıl Aydın'da durmuştu. Nehrin Söke'ye kadar olan bölümünde ise çalışmaların Çine Barajı"nın tamamlanmasıyla devam edileceği açıklanmıştı. Bu nedenle de Aydın'ın batı bölgesinde hububat ekimi taşkın riski altında yapılıyordu. Sadece Söke Ovası"nda 150 bin dönümlük araziye hububat ekimi yapılacağı öğrenilirken, ekimin yüzde 70 düzeyinde gerçekleştirildiği öğrenildi. Şayet son bir haftadır yağan yağmurlar bir hafta daha müsaade etseydi buğday ekim alanı yüzde yüz dolayında gerçekleşecekti.
2002 yılından bu yana tarımın sürekli geri geriye gittiğini söyleyen Söke çiftçileri, "Pamuk para etmiyor, bu nedenle de zorunlu olarak buğday üretimine yöneldik. İkinci ürün olarak ta ya mısır ya da ayçiçeği ekecektik. Fakat Menderes Nehri"nin taşkın vermesiyle arazilerimiz sular altında kaldı. Bu nedenle de bu yıl tek ürün ekmek zorunda kalacağız. Bu da Söke çiftçisini iyice borç batağına iter. Bu sular uzun süre çekilmeyeceği için buğday ekimi yapılan tarlalardan ürün almak mümkün değil. Zamansız yağmurlar çiftçiyi nedenli olumsuz etkiliyorsa, zamanında yağmayan yağmurlarda o denli kuraklığa yol açıyor. Çok değil 15 Kasım tarihine kadar 1 damla suya hasret kalan arazilerimiz, şimdi sel suları altında. Biz bir an önce Çine Barajı"nın tamamlanıp Menderes Nehri"nin de ıslah edilmesini istiyoruz" dediler.
AYDIN'IN BATI YAKASI SULAR ALTINDA, DOĞU YAKASI HALİNDEN MEMNUN
Son yağmurlarla birlikte Büyük Menderes Nehri Aydın'ın batı yakasında taşkın verince binlerce dönüm hububat tarlası sular altında kaldı. Fakat Aydın'ın doğu yakası son iki yıldır artık sel korkusu yaşamıyor. Yenipazar Ovası Sulama Birliği başkanı Zafer Savcı bu yıl Yenipazar ovasında 40 bin dönümlük arazide buğday ekimi yapıldığına dikkat çekerek, "Bölge çiftçimiz son 2 yıl öncesine kadar taşkın korkusu nedeniyle hububat ekiminden kaçınıyordu. Fakat nehir yatağı bizim bölgemizde ıslah edilince taşkın riski de kalktı. Şimdi tüm beklentimiz Çine Barajı"nın tamamlanması. Çine barajının tamamlanmasıyla Aydın'ın batısında kalan Koçarlı, İncirliova, Germencik, Söke ve Didim çiftçileri bu barajdan yararlanacak. Böylece Aydın'ın doğusunda kalan bizlerde Adıgüzel ve Kemer barajlarından yararlanacağız. Yine Çine barajının tamamlanmasıyla Büyük Menderes Nehri"nin Aydın'da durdurulan ıslah çalışması batı yakasında da gerçekleşecek. Nehir yatağı genişleyeceği için Söke çiftçisi de taşkın korkusu yaşamayacak" dedi.
Korkulan oldu, Menderes taştı
SON 2 YILDIR YAĞMURA HASRET KALAN AYDIN VE DENİZLİ ÇİFTÇİSİ SON YAĞMURLARLA SEVİNDİ, ANCAK BÜYÜK MENDERES NEHRİ AYDIN'IN BATI BÖLGESİNDE TAŞKIN VERİNCE SÖKE, KOÇARLI, İNCİRLİOVA VE GERMENCİK OVALARINDA BİNLERCE DÖNÜMLÜK BUĞDAY TARLASI SULAR ALTINDA KALDI!
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.