Söke Ziraat Odası Başkanı Kemal Kocabaş, pamukta yaşanan gelişmelerin çiftçiyi pamuk ekiminden uzaklaştırabileceğini belirterek, Hükümetten pamuk primlerinin de bir an önce açıklanmasını talep etti.
█ Gerçek Gazetesi
Söke Ziraat Odası Başkanı Kemal Kocabaş yaptığı açıklamada pamuk ekim sezonuna hazırlanan çiftçinin içinde bulunduğu sıkıntılara dikkat çekti. Çiftçinin yaşadığı sıkıntılara acil çözüm bulunması gerektiğini belirten Kocabaş, primlerin de henüz açıklanmamış olmasının kaygı yarattığını belirterek şöyle konuştu, Pamuk ekimi için tarlalarımızı hazırlamaya başlayacağımız bu günlerde pamuk fiyatlarındaki aşırı düşüş bizi endişelendiriyor. Üretimdeki en önemli girdilerimiz olan mazot, gübre, zirai ilaç, sulama suyundaki fiyat artışları pamuk ekimi sezonu öncesinde bizi kaygılandırıyor. Daha şimdiden Türkiye"deki pamuk ekim alanlarında %40 azalma olacağı hesaplanıyor. İplikçinin lif ihtiyacının 1 milyon 350 ton olduğu biliniyor. Bu durumda lif pamuk üretimi yaklaşık 400 000 tona düşecektir. Aradaki yaklaşık 1 milyon ton lif pamuk yine ithalatla mı karşılanacak?
Maalesef durum böyle. Hükümet pamuk ithalatının kapısını bütün uyarılarımıza rağmen ardına kadar açıyor
Kocabaş pamuk ithalatının da Türk çiftçisini zor durmda bıraktığını vurgulayarak şöyle devam etti, ABD kaynaklı, pamuk ithalatı için tahsis edilen 2 yıl vadeli GSM kredisi Türk çiftçisini tehdit ediyor. Türk pamuk üreticisini rekabet edemez hale getiren bu krediler alın terimiz olan milyarlarca doların yurt dışına gitmesine sebep oluyor. Bu tip fonların kullandırılmasının engellenmesini ithalata %25 vergi getirilmesini, hatta ithalatın sınırlandırılmasını istedik, isteğimizi yineliyoruz.
Geçtiğimiz yıl yaşadığımız pamuk fiyatlarının dibe oturması, aşırı artan girdi fiyatları yüzünden çiftçinin yılına, pamuk ekimi sezonuna morali bozuk giriyor. Pamuk üreticisinin bir başka kaygısı da PAMUK DESTEKLEME PRİMİNİN AÇIKLANMAMASI. Bizim talebimiz pamuk priminin en az 60 kuruş olmasıdır. Bunu hükümetimizden istiyoruz. Pamuk priminin tarlaya gireceğimiz bu günlerde açıklanması, moralimizi biraz olsun düzeltecektir. Aksi takdirde pamuk ekiminden kaçış hızlanacaktır. Daha öncede aynı durum yaşamıştık. O zamanda pamuk ekmekten vazgeçmiştik, daha sonra yapılan teşviklerle geri döndüğümüz pamuk üretimi bugün acil önlemler alınmazsa korkarım ki bir kez daha söylüyorum, bu kez çiftçiyi pamuk üretimine döndürmek mümkün olmayacaktır.