KKKA hastalığına karşı gerekli tüm önlemler alındı

Aydın Tarım İl Müdürü Sadettin Öztürk; Kırım Kongo Kanamalı Ateşi Hastalığına (KKKA) karşı il genelinde gerekli tedbirlerin alındığını açıkladı.

Gerçek Gazetesi
Aydın Tarım İl Müdürü Sadettin Öztürk; Kırım Kongo Kanamalı Ateşi Hastalığına (KKKA) karşı il genelinde gerekli tedbirlerin alındığını açıkladı. Hastalığın karakterli bir yapıya sahip olması bakımından görüldüğü iller başta olmak üzere tüm illerde kene mücadelesi yapılması gerektiğini savunan Öztürk, bu kapsamda Aydın’da gerek barınaklar gerekse hayvanlarda alınacak önlemler konusunda bilgilendirme toplantıları düzenlenmekte olduğunu belirtti.
Çalışmaların ilgili kurum ve kuruluşların işbirliğiyle yürütülmekte olduğunu kaydeden Tarım İl Müdürü Sadettin Öztürk, Hayvan Sağlı Şube Müdürlüğünce büyükbaş hayvanlar için 8 bin 595 litre şumetrin isimli etken maddeli bir ilacın ilçelere dağıtımının gerçekleştirildiğini söyledi. İl genelinde başlatılan ilaçlama çalışmalarının devam etmekte olduğunu ve ilaçlamaların 6 hafta sonra yenileneceğini duyuran Öztürk, küçükbaş hayvanlar içinde bin 800 litre banyo tarzı ilaç temin edileceğini beyan etti. KKKA’nın genellikle insanlara hayvanlardan Hyalomma cinsi kenelerden geçtiğini belirten Öztürk, “Virüs sığır, koyun, keçi, yabani tavşan ve tilki gibi hayvanlarda tespit edilmiştir. Virüs insan kene ısırması veya hasta hayvanların kesilmesi sırasında kan ve doku teması ile geçebiliyor. Bu gün için etkili bir aşısı bulunmuyor. Hastalığın bulaşmasına neden olan keneleri doğal hayattan yok etmek mümkün değildir. Ancak çiftlik hayvanlarında düzenli ilaçlama ile biyolojik üreme zinciri kırılarak, azalma sağlanabilir. Hastalık nedeniyle açık alan ve meraların ilaçlanması doğru değildir. Bu tip ilaçlamanın keneler ile mücadelede etkisi sınırlı olup, önemli düzeyde çevre kirliliğine, doğal denge ve ekolojik düzenin bozulmasına, insan ve hayvanlarda zehirlenmeye neden olmakta. İlaçlama yalnızca hayvan barınaklarında, küçük-büyükbaş ve kanatlı hayvan çiftliklerinde söz konusu olabilir”
Kenelerden korunmak için yapılması gereken işlemler hakkında da bilgiler veren Öztürk, “Keneler uçmaz, sıçramaz. Ağaçlardan insanların üzerine düşme ihtimali zayıftır. Bu nedenle uzun otların, çimlerin ve çalılıkların bulunduğu yerlerde dolaşmayın. Kenelerin yaşama alanlarında bulunabilecek kişiler, böcek koruyucu ilaçlardan kullanmalıdır. Açık renk kıyafetlerin giyin ki üzerinize geldiğinde görünsün. Açık arazide ve piknikte bacaklarınızı kapatan elbiseler giyin ve paçalarınızı çoraplarınızın içine sokun. Eve döndüğünüzde kendinizi, çocuklarınızı hatta evde beslediğiniz hayvanlarınızı kene yönünden kontrol ediniz. Çünkü kene kan emerken acı vermez, bu nedenle bulmanız gerekir. Hayvanlarınızı keneden korumak içinde uzmanlardan bilgi alın” diye konuştu.
Üzerinde kene bulunan kişilerin çok sakin bir şekilde hareket etmesi gerektiğine işaret eden Öztürk, şöyle konuştu: “Önemli olan keneyi uygun bir şekilde uzaklaştırmaktır. Bunun içinde en uygun yol, keneye dokunmadan en yakın sağlık kuruluşuna müracaat etmektir. Çünkü kenenin cımbız benzeri bir aletle deriye en yakın noktasından, yani ağız parçasından kavranması ve ezilip parçalanmadan yavaşça çekilmesi gerekiyor. Kenenin parçalanması halinde vücudundaki sıvıda bulunan virüs kana karışabilir. Keneyi vücuttan uzaklaştırmak için alkol, kolonya, oje, gaz ve petrol ürünleri kullanmayın. Bu maddeleri kullanırsanız virüsü alma riskiniz artar. Çünkü kene refleks olarak, tükürüğünü bırakabilir” (İha)

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

SAĞLIK Haberleri