Kıymet bilmiyoruz

EKMEĞİN KIYMETİNİ BİLMİYORUZ

- TÜRKİYE"DE EKMEK BULAMAYANLAR DA EKMEĞİ ÇÖPE ATANLAR DA ÇOK
- AYDIN ESNAF ODALARI BİRLİK BAŞKANI AKŞİT:
- “ÇOCUKLARIMIZA EKMEĞİN NİMET OLDUĞUNU ÖĞRETMELİYİZ”
Gerçek Gazetesi
İnsanoğlunun ve özellikle Türklerin en temel besin kaynağı olan ekmek, bilinçsiz tüketim ve yanlış alışkanlıklar hak ettiği saygıyı görmüyor. Tüm toplumlarda ve kutsal kabul edilen ekmeği Türkiye"de bulayanlar da çok, çöpe atanlar da. Ekmek israfının çok acı boyutlara ulaştığını belirten Aydın Esnaf ve Sanatkarlar Odları Birliği Başkanı Hulusi Akşit, “Eskiden okullarda çocuklarımıza ekmeğin nimet olduğu öğretilirdi. Özellikle yeni nesil ekmeğin nimet olduğunu unuttu” diyerek ekmeğin değerinin mutlaka gençlere öğretilmesi gerektiğini söyledi.
Aydın"da 75 yaşlarında bir dede çöpe ekmek atılmasına dayanamadığı için her gün sabahtan akşama kadar çöpleri dolaşıp atılan ekmekleri topluyor. Ekmeğe saygının azalmasından büyük üzüntü duyduğunu, yaşanan bazı sıkıntıların da nimetin kıymetinin bilinmemesinden kaynaklandığını inandığını belirten yaşlı şahıs, ismini açıklamadı. Artan ekonomik krize rağmen ekmek israfının durmadığını belirten şahıs, utangaç tavrı ile objektiflere "Benim fotoğrafımı çekeceğinize, ekmeği çöpe atanlara çekin” diyerek uzaklaştı.
Yapılan araştırmalara göre, ülkemizde binlerce kişi ekmeğe ulaşmakta dahi sıkıntı yaşarken, yine aynı ülkede her gün 15 milyon ekmek çöpe gidiyor. Bütün toplumlar için kutsal sayılan insanoğlunun en eski gıda maddesi ekmek, özellikle kıtlık günleri yaşamayan yeni nesil tarafından daha çok israf ediliyor ve çöpe atılıyor. Türklerde yetişmiş ve normal bir işte çalışan kişi günlük ortalama 450 gram ekmek tüketiyor. Türk mutfak kültürünün vazgeçilmez unsuru ekmek çok israf ediliyor.
“MİLLİ EĞİTM BAKANLIĞI KONUYA EL ATMALI”
Yaşanan ekonomik krize rağmen ekmek israfının her geçen gün arttığını, bunun da yeni yetişen gençlere ekmeğin kıymetinin anlatılmamasından kaynaklandığını ifade eden Aydın Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Hulusi Akşit, “Bu sorunun en önemli birinci çözümünün eğitimden geçtiğine inanıyoruz. Maalesef Aydınlılar olarak ihtiyaca göre değil her gün aynı miktarda ekmek alma alışkanlığımız var. Bunun yanında toplum olarak ekmeği fırında yeni çıkmış haliyle seviyoruz. Oysa ekmek uygun koşullarda saklandıktan sonra üretildikten bir müddet sonra da tüketilebilir. Ve bu durum sağlığa hiçbir olumsuz etkisi olmadığı gibi, aksine hekimlerce tavsiye edilen bir yöntemdir. Eskiden okullarda çocuklarımıza ekmeğin nimet olduğu ve karnımızı doyurduğumuz ekmeğe saygı öğretilirdi. Şimdi gençlere bu öğretilmiyor. Özellikle toplu yemek yenilen kamu kurum ve kuruluşların yanı sıra okullarda israf daha fazla oluyor. Milli Eğitim Bakanlığı"nca öğrencilere ekmeğin bir nimet olduğu öğrencilerimize mutlaka öğretilmelidir” dedi.
Akşit ayrıca, düşük gramajlı ekmeklerin daha erke bozulduğunu ve daha çabuk israf olduğunu belirterek, halkın istemesi halinde fırınlarda ekme gramajını hemen artırabileceklerini ifade etti. (iha)

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Genel Haberleri