Kim dur diyecek!

Boşa akıp giden suların yol açtığı erozyona kim dur diyecek!


BÜYÜK MENDERES NEHRİ’NİN EGE DENİZİYLE BULUŞTUĞU NOKTADA SUYUN STOKLANMASI İÇİN UYGULANAN YÖNTEM, İLKEL ÇAĞI ARATMIYOR, BUDA YÜZLERCE KAMYON BEREKETLİ TOPRAĞIN EROZYONA UĞRAMASINA NEDEN OLUYOR...
Gerçek Gazetesi
Denizli ve Aydın’daki baraj ve yan derelerden beslenen Büyük Menderes Nehri, 570 kilometrelik bir yolculuktan sonra Söke ilçesi altında Ege Denizi’yle buluşuyor. Menderes havzasına yüzyıllardır can suyu taşıyan Büyük Menderes Nehri’nin önünde regülatör olmadığı için su kontrolsüz akıyor. Fakat son 2 yıldır yaşanan kuraklıkla birlikte Söke Ovası Sulama Birliği Menderes Nehri’nin önünü kış aylarında kapatmaya başladı. 800 kamyon toprakla nehir suyu tutulurken, aşırı yağmurlu dönemlerde toprak set erozyona uğruyor, nehir taşkın verdiği için tarlaları su basıyor. Söke Ovası Sulama Birliği Yönetim Kurulu üyesi İhsan Kocagöbek nehrin kontrolsüz akan suyuna regülatörlü gem vurulabileceğine dikkat çekti.
Kocagöbek, “Her yıl Menderes Nehri’nin önüne 700-800 kamyon toprak dökülüyor. Tabiî ki amaç yaz sulamasına su stoklamak. Bu bölgede stoklanan suyla 150 bin dönümlük arazi sulanıyor. Fakat sulama birliği ilkel yöntemlerle suyun önünü kesmeye çalışıyor. Boşa giden toprakların yanı sıra tonlarca akaryakıt harcanıyor. Artık bu bölgeye bir regülatör kazandırılması gerekir. Aksi takdirde yaz-boz tahtasına dönen bu yöntem nedeniyle her yıl tonlarca bereketli toprak ege denizine gidiyor. Şayet bu noktaya şişme baraj yada regülatör oluşturulursa bir düğmeyle suyun stoklanması, yada bırakılması sağlanacaktır” dedi.

Yorum Yap
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar (3)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

ÇEVRE Haberleri