KENTİ GEZMEK ve GÖZLEMLEMEK (2)

ALİ GENÇLİ

 

 
(Geçen Haftan Devam)
       * "Aylar önce bir gece yarısı tanık olduğumuz ve ucuz atlatılmış, bir genç kızımızın yaptığı trafik kazasında, yoldan parka uçan aracın doğal gaz trafosuna çarpmasını önleyen , parkın duvar parmaklıklarının o günden beri yerine konmamasını umursamazlığa mı, yoksa unutkanlığa mı yormalı? Bilmiyorum. Ama benzer bir kazada trafonun zarar görmesiyle çevrede oluşacak felaketi düşünmek bile istemiyorum." 
       2014'ün Eylül'ünde bu köşede paylaştığım bu gözlemim hala bir anlam kazanamamış durumda 4 m.lik bir parmaklığı onarmak bu kadar güç mü? Özellikle (Bana kırılmasınlar onları seviyorum) zaman zaman parkta yürüyüşte karşılaştığımız ve aynı yol üzerinde selamlaştığımız Saygıdeğer Meclis üyelerimize bu sorum.
       * Tüm aksaklıklarına karşın Aydın Caddesi, kent çıkışı yönünde son zamanlarda yeni açılan iş yerleri ve yeni yapılan konutlarıyla kente yakışır bir şekilde gelişiyor. Özellikle Çınarlı kahveden sonraki bölümünde yapılan yürüyüşler keyif veriyor insana. Ama merkeze doğru geldiğinizde içiniz daraltan bir yoğunluk var. Daha özen gösterilmesi gerektiğini düşünüyorsunuz. Örneğin, yeşillendirme de yetersizlik göze çarparken, yine merkeze doğru geldiğinizde,aylar önce yıkılmış bir (eski özel hastane)yapının boş alanı  paravanlarla kapatılmadığı için oluşan çirkin görüntü çok yakışıksız duruyor. 
       *Aski çevresinden yoğunluk belli saatlerde artıyor. Belki de cadde üzerindeki tıkanıklığın nedeni bu yoğunluktur. Yukarıda aktardığım yazımı;
       * "Caddenin daralan bölümlerine, eski kaymakamlıkla hükümet alanı bölümüne okulun önündeki gibi kazıklı önlemlerle park yasağı getirilmesi, o bölgeye bir nefes aldıracaktır. Hele yakın bir zamanda başlayacak olan ASKİ ödemeleri için orada yoğunluk yaratacak vatandaşlar için bu önlem da yaşamsal önem arz etmektedir. " diye sürdürmüştüm. Zaman bu görüşü haklı çıkardı. Bir de anlam veremediğim, özel araçlara ayrılmış ayrıcalıklı bir park yeri gibi kullanılan Kocagöz İlköğretimin önünde büyük olasılıkla okul önünü korunması amacıyla kazıklarla ayrılmış bölüm hiç mi kimsenin dikkatini çekmiyor. Kazıkların üzerinden geçip park etmiş araçların çirkin görüntüsü okul yöneticilerinin dikkatini de mi çekmiyor?
      Hükümet meydanı daha işlevsel hale getirilebileceği konusu şehir planlamacılarının görevi diye düşünüyorum, ama Aski çevresinin rahatlaması, aş evlerinin eksoz kirliliğine maruz kalışının önlenmesi ve orada yaşamak zorunda kalan insanların gürültü ve çevre kirliliğinden kurtulması için ASKi ile meydan arasında belli saatlerde esnafın mal gereksinimi için trafiğe açılması uygun görülerek yaklaşık 200 metrelik alana park yasağı getirilmesi sorunun çözümüne yardımcı olacaktır. Sayın Kaymakam'ım, Sayın Belediye Reis'im ve diğer saygıdeğer yetkililer... #Kentimi seviyorum,kendimi seviyorum#
*****
Gözden kaçtığını düşündüğüm ve hala güncelliğini koruyan, daha önce paylaştığım gözlemlerimi yinelemek istiyorum:
"Çevresinde bir çok okul bulunan caddenin üzerinde hız sınırının bazı yerlerde 20 km’ye kadar düşürülmesi ve sağlıklı denetimlerin yapılması gündeme gelmelidir. Hele okulların açıldığı şu dönemde her yaşta çocuğun ve gencin, kentimizin her yöresinden buraya yöneleceğini düşünürsek yoğunluğun ne denli artacağını tahmin etmek çok kolay olacak. Bu da önlemlerin arttırılmasını zorunlu hale getirmektedir. Yol, yer çizgileri ve hız önleyici düzenekler hazırlanırken, mobese kameralarıyla gözlem altına alınmalı ve kuralları çiğneyenlere gerekli uyarılar yapılmalıdır. Atatürk parkının köşesinde bir kamera var ama ne kadar işlevsel bilmiyorum, çünkü yaşadığım yere çok yakın olan bu bölümde, oto krosçular ekzosları öttürerek geçişleri, tek tekerlek sürüşü yapan akrobat motor krosçuların bu kameraya takıldığını düşünüyorum ama bunların izlendiğini ve yapılan işlemleri merak ediyorum doğrusu. Bir de şu hemen hemen her ay ölümlü bir motosiklet kazası haberiyle burkulduğumuz halde,  Söke caddelerinde kask denetimleri neden yapılmıyor? Bu da çok merak edilen bir konu.

* Atatürk parkı her gün onlarca çocuğu oyun bahçesiyle, onlarca genci sera kafesiyle, onlarca yetişkini yürüyüş parkuruyla konuk ediyor. Son yenileme çalışmalarıyla da park daha çekici hale geldi. Ancak dış çevre düzenlemesi unutulmuş gibi, engellerle dolu kaldırımları. Çevresine yaya geçidi uyarı tabelaları asılmış olsa da park etmiş araçların gölgesinde yitip gitmiş tabelaların sürücüler tarafından görülmesi mucize gibi… Bir an önce buraya  ve okul önlerine, cadde üzerindeki tüm kavşaklara,  yaya çizgileri uygun ve kalıcı şekilde uygulanmalı. Hatta hız sınırı rakamları asfalta gözle görülür büyüklükte yazılmalıdır."

    Esen kalınız.