Rahmetli 8. Cumhurbaşkanımız Turgut Özal'ın girişim ve çabalarıyla kurulan "Karadeniz Ekonomik İşbirlği" 25 Haziran'da 15. yaşını kutlayacak. Bu kutlama devlet başkanlarının katılımıyla İstanbul'da yapılacak. Bu dönem başkanlığı da bizde olacak.
Bu yazımda okuyucularıma bu topluluğu anlatmaya çalışacağım.
Türkiye'nin ve rahmetli Özal'ın girişimleri ile başlatılan, "Karadeniz Ekonomik İşbirliği örgütü" Dışişleri Bakanları Konseyi'nin 16. toplantısı Belgrat'ta yapılacak. Toplantıya Dışişleri Bakanımız Abdullah Gül katılacak. Bu yıl 25 Haziran'da 15. kuruluş yıldönümü İstanbul'da üye devletlerin, devlet başkanlarının katılımları ile kutlanacak. Bu zirveye Türkiye'nin 11. Cumhurbaşkanı ev sahipliği yapacağı için çok önemli bir zirve olacaktır.
KEİ'ye hangi devletler üyedir?
KEİ'ye üye olan Türkiye, Yunanistan, Sırbistan, Arnavutluk, Bulgaristan, Romanya, Moldova, Ukrayna, Rusya Federasyonu, Gürcistan, Azerbaycan, Ermenistan'dır. Bu devletlerin alternatifi AB'ye oranla yeni bir örgüt oluşu dikkat çekmektedir. Bu 12 devletten oluşan örgüt, önemli ve istenen düzeyde aşamalar kat edemedi. Yine de bazı gelişmeler sağladı. Belgrad toplantısında değil de İstanbul'da yapılacak 15. yıl zirve toplantısından bazı umutlar bekleniyor. Bu nedenle örgüte üye olmayan bazı ülkelerin dikkatini çekmiş olmalı ki, bu örgütün çalışmaları yakından izleniyor. Örgütün Belgrad toplantısına gözlemci olarak katılmak isteyen ve ilgi duyan ülkeler ise şunlardır:
Toplantıya gözlemci olarak ABD, Almanya, Fransa, İtalya, Polonya, Çek Cumhuriyeti, Slovakya, Hırvatistan, Beyaz Rusya, Tunus, Mısır ve İsrail'in de katılması istenen ilgiyi daha cazipleştiriyor.
Türkiye 1 Mayıs itibariyle, KEİ'nin dönem başkanlığını 6 aylık bir dönem için üstlenecek. Karadeniz ülkelerini bir araya getiren bu toplantıda şu projeler görüşülecek:
1- Karadeniz Çevre Otoyol Projesi
2- Karadeniz'de deniz otoyollarının geliştirilmesi
3- KEİ, Dışişleri Bakanları diplomasisi-akademileri arasında dostluğu tesis etmek, işbirliğini geliştirmek, iyi komşuluk ilkeleri doğrultusunda yardımlaşmak, ekonomik kaynaklardan yararlanmaktır. Bunu dostluk ve kardeşlik duyguları içinde yaparsak, öyle sanıyorum ki önemli aşamalar kaydederiz. Bu ise, hem örgüt üyelerinin ve hem de Türkiye'nin çıkarına olur.
İnsanlar, ülkeler elele verdiklerinde çözemeyecekleri hiçbir güçlük kalmaz. Yeter ki doğrularda, ortak noktalarda birleşsinler. Birçok değerleri benimsesinler. Ulaştırma, enerji, Karadeniz ve çevresinin korunması çok önemli projelerdir. Özellikle enerji kaynaklarının rasyonel kullanımı, ekonomik değerlerin nasıl verimli değerlendirilmesi üzerinde durmaya, düşünmeye, ortak paydalarda buluşmaya sizce değmez mi?