Karanlık odada çalışanlar tehlikede

İNCİR İŞLETMELERİNDEKİ KARANLIK ODALARDA ÇALIŞANLAR DERİ VE GÖZ RAHATSIZLIĞI TEHLİKESİYLE KARŞI KARŞIYA

İncir işletmelerinde aflatoksinli ürünlerin belirlenmesi için oluşturulan karanlık odalarda çalışan işçilerin göz ve deri rahatsızlığı tehlikesiyle karşı karşıya olduğu belirtildi.

İncir sezonunun başladığı bugünlerde, kuru incir alımları ile birlikte incir işletmelerinde aflatoksin ile savaş başladı. İşletmelerinde aflatoksinli ürünlerin belirlenmesi için oluşturulan karanlık odalarda çalışan işçilerin için ek önlemler alınmadığı takdirde mor ötesi ışınlar deri ve göz üzerinde çeşitli zararlara yol açabileceği kaydedildi.

Aflatoksinin incirde bulunabilen, karaciğer üzerine zararlı etkileri olan ve hatta karaciğer kanserine yol açabilen tehlikeli bir mantar türü olduğunu belirten Nabız Sağlıklı Yaşam Derneği Başkanı ve İş Yeri Hekimi Dr. Orhan Şahin, “İncir işletmelerinde aflatoksinli incirlerin mor ışık altında belirlenip, ayrıldığı odaya karanlık oda adı verilmektedir. Burada çalışanlar mor ışık altında refle (renk değişikliği) veren aflatoksinli incirleri bularak ayırmaktadır. Karanlık odada çalışanlarla ilgili olarak incir işletmelerinde önlem alınmadığı takdirde mor ötesi ışınlar deri ve göz üzerinde zararlı olabiliyor. Bu nedenle karanlık oda ile ilgili çalışma talimatları hazırlamaları ve uygun kişisel koruyucuların kullanımı, eğitimi ve takibinin yapılması gerekiyor” dedi.

Mor ötesi ışınların deri üzerindeki etkilerinden söz eden Dr. Şahin, güneş yanığına benzer yanık, sivilce, egzama pigment hücrelerinde değişmeler (koyulaşma) ve deri kanserleri gibi rahatsızların kişilerde görülebileceği söyledi. Bu ışınların uçuk olarak bilinen hastalığı da ağırlaştırabileceğine vurgu yapan Şahin, “Ayrıca göz üzerinde ise gözde sulanma, ağrı, konjonktivite, kornea ülseri, iritis gibi değişik göz hastalıklarına yol açabiliyor. Bunun sonucu olarak görme kayıplarının oluşabiliyor” diye konuştu.

“KORUMA GÖZLÜĞÜ KULLANILMALI”

Dr. Şahin, karanlık odada çalışan personelin gözü koruma amaçlı kullanacağı gözlüğün 2 önemli özelliğinin olması gerektiğini belirterek, “İlki ultraviyole ışınlarının göze zarar vermesini engelleyecek ve ikinciside aflatoksinli incirin ayırt edilebilmesi engellemeyecek özellikte olması. Ayrıca karanlık odada çalışan personelin cilt koruması için ise maske, eldiven ve uzun kollu iş elbisesi ile çalıştırılması uygun olacaktır. Periyodik aralıklarla da dinlendirilmeleri gerekir. Belirtilen rahatsızlıklar çalışanlarda görüldüğü taktirde iş yeri hekimine bildirilerek gerekli tedbirler alınmalıdır” şeklinde konuştu.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

SAĞLIK Haberleri