Gerçek Gazetesi / İmdat GÜÇLÜ
Karacahayıt Mahalle Muhtarı Ahmet Ateş, bundan 5-6 yıl kadar önce ektikleri elma fidanlarından elma toplamaya başladıklarını belirterek, "Şu anda Aydın milletvekilimiz olan Prof. Dr. Metin Lütfi Baydar öncülüğünde köyümüz ve çevresinde başlatılan elma fidanı dikme seferberliği bu yıl meyvelerini vermeye başladı." dedi.
Bu fidanların dikiminde Metin Lütfi Baydar'ın öncülük yaptığını söyleyen Ateş, "Metin Lütfi Baydar'ın yanı sıra dönemin milletvekili Mehmet Erdem ile dönemin Valisi Hüseyin Avni Coş'un da, İl Özel İdarece alınarak, ücretsiz fidan dağıtımında büyük katkıları olmuştu." dedi.
Karacahayıt, Yeşilköy, Çavdar civarında yaklaşık 100 dönüm civarında elma bahçesi oluştuğunu belirten Ateş, "Genelde yazlık erkenci elma çeşitlerimiz Türkiye'de ilk defa Söke'den üretmeyi başardık. Mayıs'ın 20'sinden beri Söke pazarlarında taze Söke elması kilosu 1.5-2 liradan satılırken, büyük marketlerde ise 4-5 liradan satılmaya başladı. Bu üç köyümüzün dışında Mustafa Cem Tuntaş ile Nazım Tuntaş da Sazlıköy altında 30 dönümlük elma bahçesi kurdular. Bahçelerin yanısıra hemen hemen her mahallede evlerin bahçelerindeki ağaçlar da elma vermeye başladı. Karacahayıt'ta elma haricinde 4 yıl kadar önce kiraz fidanı da diktik. Ben deneme olarak 10 fidan dikarken, 60-70 fidan da mahallemizin bahçelerine dikildi. Bu yaz başında ilk ürünü almaya başladık. Ürün oldukça kaliteli ve lezzetli. Tahminim, Çavdar Karakaya, Aslanyaylası, Sofular gibi mahallelerimizde kiraz üretiminde başarı elde edilebilir ve Türkiye pazarına elmada olduğu gibi kirazda da ilk ürünü Söke'den piyasaya çıkartabiliriz." dedi.
Aydın Büyükşehir Belediyesi'nden de destek beklediklerdini söyleyen Ateş, "Ancak, bunun için Aydın Büyükşehir Belediye Başkanımız sayın Özlem Çerçioğlu'ndan fidan desteği bekliyoruz. Öncelikle bu üç, dört köyümüzün topraklarına dikilecek kiraz fidanlarını ya Büyükşehir bünyesinde ürettirip, ücretsiz dağıtımı yapılmalı ya da Söke'deki fidan üreticilerine ürettirilmeli. Bu konuda en kısa zamanda Büyük Başkanımız Çerçioğlu'na örnek kiraz bahçeleri oluşturabilmek için başvuracağız. Söke dağ mahalleleri ve kırsal kesiminde bu tür meyveciliğin büyük gelişme sağlayacağından ve ekonomik açıdan iyi bir gelir kapısı olacağından eminim. Ağaçlı altındaki Ovacık Yaylası’nın rakımı 600, Çavdar'ın ise 800 metre olduğundan Beşparmak eteklerinde de kiraz üretimi yapılabilir. Dikilen meyve fidanları ise rahatlıkla Aslanyaylası, Karacahayıt, Çavdar göletlerinden sulanabilir" dedi.