Karacahayıt’a talih kuşu kondu

Karacahayıt’a talih kuşu kondu


Karacahayıt Köy Muhtarı Ahmet Ateş:
Rektörümüzün köyümüze yerleşmesi bize şans getirdi. Yıllardır pamuk üretiminden başka alternatif tarım alanlarının varlığını köyümüzde keşfedemedik. SDÜ sayesinde ufkumuz açıldı
Necati MALDAR
Gerçek Gazetesi
Isparta Süleyman Demirel Üniversitesi tarafından Söke"nin Beşparmak Dağı eteğinde bulunan Karacahayıt Köyü"nde de neme amaçlı aşılama yöntemi ile üretilen 60 bin değişik türdeki elma fidanı üretiminden olumlu sonuç alınması Karacahayıt Köyü"nde sevinç yarattı.
Isparta Süleyman Demirel Üniversitesi rektörü Ömer Lütfi Baydar"ın rastlantı sonucu ev aldığı Kara cahayıt Köyü"ne gelen SDÜ Ziraat Fakültesi Tarımsal Araştırma ve Geliştirme Bölümü Başkanı Prof. Dr. Mehmet Atilla Aşkın"ın yöre iklimi ve toprak yapısını görmesinin ardından ortaya attığı elma fidanı üretimi tuttu. Karacahayıt Köy Muhtarlığı tarafından tahsisi edilen tarlada ilk etapda 60 bin adet pink lady, fuji, breaborn, golden reinsders, summur red, williams pride, granpy smith, red chief, scarlet spur elma fidanlarının üç ay gibi kısa sürede gelişmesi Karacahayıt Köyü sakinlerini sevindirdi.
SDÜ Tarımsal Araştırma Uygulama Merkezi ve Karacahayıt Köy Muhtarlığı tarafından ortaklaşa hayata geçirilen projede toprak ve iklim şartları nedeniyle daha kısa sürede fidanın gelişip yetişmesi üniversite yönetimini memnun ederken, Karacahayıt köylülerini de kooperatif çatısı altında toplanarak elma fidanı üretimini yaygınlaştırmaya yöneltti.
Deneme üretiminde di kilen türlerin tamamına yakınından olumlu sonuç alındığını söyleyen SDÜ Tarımsal Uygulama Araştırma Merkezi Başkanı Prof. Dr. Mehmet Atilla Aşkın, ”Söke ve yöresi için yabancı olan elma fidanı üretiminden olumlu sonuç aldık. Bölgede elma anaç damızlık kurmayı plânlamaktayız. Bunun yanında kiraz, şeftali, kayısı gibi meyve fidanı üretimine de başlamak arzusundayız” dedi.
Isparta SDÜ Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri öğrencileri de Karacahayıt Köyü"ndeki uygulama bahçesine periyodik olarak gelip çalışma yaparlarken, aynı zamanda Isparta"da bulunmayan bir çok bahçe bitkilerini Söke"de yakından inceleme fırsatını da buluyorlar.
MUHTAR AHMET ATEŞ"TEN
REKTÖR BAYDAR"A TEŞEKKÜR
Geçtiğimiz yıl Karacahayıt Köyü"nden taş ev alarak tatilini burada geçiren SDÜ Üniversitesi Rektörü Ömer Lütfi Baydar"ı fahri hemşehrileri olarak gördüklerini söyleyen Karacahayıt Köy Muhtarı Ahmet Ateş, ”Rektörümüzün köyümüze yerleşmesi bize şans getirdi. Yıllardır pamuk üretiminden başka alternatif tarım alanlarının varlığını köyümüzde keşfedemedik. SDÜ"nin elma fidanı üretimi ile köyümüzün ufkunu açacağına inanıyor, elma fidanı üretiminde köyümüzün Türkiye"nin önemli merkezlerinden olacağına inanıyoruz. Şimdiden kurmayı düşündüğümüz kooperatifimize 100"e yakın üye baş vurusu oldu.” dedi.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Genel Haberleri