█ Gerçek Gazetesi
Kuşadası"nda başlayan av sezonunda avcılık belgesine sahip avcıların avcılığın serbest olduğu günlerde 1 günlük av limiti bıldırcın için 10, üveyik için 8, karatavuk için 3, saksağan için 15, kınalı keklik, kum kekliği ve kaya kekliği için ise toplam 2 olarak belirlendi.
Avcılar ve Atıcılar Derneği üyesi ve Ada av Bayi Sahibi Çağatay Aynalı, bir av gününde belirtilen avlanma limitlerinden fazla av yapılmasının yasak olduğunu belirterek, Tüm avcıların av teskerelerini, köpeklerini, tüfeklerini, araçlarını av sezonuna uygun hale getirerek bakanlık tarafından belirlenen av haritalarını ve kitapçıklarına Merkez Av Komisyonu (MAK) kurallarına göre hareket etmeleri gereklidir. Avcılar Yaban avlarını avlarken av kanunlarına ve kolluk kuvvetlerinin uyarılarına uymalı bölgelerinde av hayvanlarının üremelerine engel olmamalılar" dedi.
MAK kararında avlaklara ait kotaların www.milliparklar.gov.tr adresinden ulaşılabileceğini ve avcıların muhakkak bu kurallara uyması gerektiğini belirten Kuşadası Milli Park Şefi Erdinç Kutsav da, Haznesi iki fişek alacak şekilde sınırlandırılmamış, otomatik, yarı otomatik pompalı vb yivsiz av tüfekler ile havalı tüfek ve tabancalar, canlı mühre ve çığırtkanlar ile ses ve rüzgarla suda hareket eden mühreler hariç hareket kabiliyetine sahip mekanik, elektronik ya da uçurtma şeklindeki mühreler, elektronik görüntü büyültücü veya görüntü değiştiriciden oluşan gece avı cihazları (gece nişan alma ve görüş dürbünleri) avlanma araç ve gereci olarak kullanılamaz.
Avlanma amacı dışında da olsa canlı mühre ve çığırtkanlar, avlaklarda vasıta içinde ve açıkta her ne koşulda olursa olsun bulundurulamaz.Hayvan sesi çıkaran nefesli düdükler hariç her türlü alet ve cihazlar, zehirli veya uyuşturucu yemler avlanmada kullanılamaz. Her türlü manyetik dalga yayan araç ve gereçler; çiftleşme dürtüsü yaratan yapay kokular, av hayvanını yanıltıcı, korkutucu ve ürkütücü elektronik alet ve cihazlar avlanmada kullanılamaz. Ayaktan yakalama tuzak ve kapanları dahil her türlü kapan, olta, ilmek, ağ, ökse, alaca, kafes ve tuzaklar avlanmada kullanılamaz. Kişilerin yakın mesafeyi görme amacıyla kullandıkları el fenerleri hariç, ışık yayan araç ve gereçler, şarzlı el projektörleri ve sabit projektörler, aküyle çalışan el projektörleri; petrol türevleriyle çalışan her türlü ışık kaynağı avda kullanılamaz, avlaklarda vasıta içinde bulundurulamaz. Deniz, nehir, sazlık, bataklık, baraj, doğal göller ve lagünlerde tekne ve benzeri motorlu araçlar ulaşım aracı olarak kullanılırken, avcıların tüfekleri boş ve kılıfında olması zorunludur. Ulaşım sırasında yasadışı bir av yapılması durumunda; kabahatli ile birlikte tekne sahipleri hakkında yasal işlem yapılır. Motorlu tekne ve benzeri araçlarla avlanılamaz. Ancak bu araçlar ulaşım amacı ile kullanılabilir.Bu araçlarla su kuşları ürkütülüp havalandırılamaz, bir yöne sürülemez.Tekne ve benzeri motorsuz araçlar avda kullanılabilir. Ancak bu araçlar, üzerleri kapatılarak güme haline getirilemez. Yivli av tüfekleri kuş avında kullanılamaz. Sulak sahalarda; saz, kamış, diken, ot, çuvaldan yapılmış veya toprakta çukur açılarak hazırlanmış üstü açık basit gümeler hariç, özel mülkiyetteki araziler de dâhil, her türlü üstü kapalı, korunaklı gümeler yapılamaz veya kurulamaz ve buralarda avlanılamaz.Yaban domuzu avlarında şevrotin fişeği kullanılamaz diye konuştu. Kuşadası Milli Park Şefi Erdinç Kutsav, Bu kurallara uymayan şahıslara kara avcılığı kanununa muhalefet suçundan işlem yapılacağını belirtti.
(iha)