Aydın Sanayici ve İşadamları Derneği Başkanı Şevket Kaya, gelişmekte olan dünyada tüketiminde hızla arttığını belirterek, Yakında 3 yada 4 milyar insan kişi başına Avrupalılar, Japonlar ya da Amerikalılar kadar tüketime başlarsa doğal olarak bir kaos oluşacaktır dedi.
Bugün yeryüzünde yaklaşık 6,5 milyar insanın yaşadığına işaret eden ASİAD Başkanı Şevket Kaya, bu nüfustan Avrupa'da, Kuzey Amerika'da ve biraz da Güney Amerika'da yaşayan 1,5 milyarının tüketici konumunda olduğuna dikkat çekti. Afrika'da, Asya'da özellikle Çin ve Hindistan'da ve diğer geri kalmış bölgelerdeki insanların tüketemedik- lerini belirten Kaya, Sadece karınlarını doyuruyorlar. O da ekmek bulabilirlerse. İş bulabilirlerse günde 1 dolara çalışıyorlar. 21. yüzyılda "Üçüncü Dünya" diye adlandırdığımız kesimin yarısını temsil eden dünyanın en kalabalık nüfusuna sahip iki ülkesi Çin ve Hindistan az gelişmişlikten kurtulmaya başlarken; başka Asya ve Latin Amerika ülkeleri de aynı ilerleme yoluna girmiş bulunuyorlar dedi.
Sanayinin gelişmesiyle Kuzey ile yoksul Güney arasındaki farkın yavaş yavaş ortadan kalkmakta olduğunun altını çizen Şevket Kaya, Çin'deki, Hindistan'daki, Rusya'daki, Brezilya'daki orta sınıfların, bütün dünyada olduğu gibi, baş döndürücü bir biçimde büyümesi, dünyanın şu anki tüketimiyle pek de ayak uyduramayacağı bir gerçeklik. Yakında 3 yada 4 milyar insan kişi başına Avrupalılar, Japonlar ya da Amerikalılar kadar tüketime başlarsa doğal olarak bir kaos oluşacaktır. Bu kaosla birlikte hem ekolojik hem de ekonomik alanda büyük kargaşalar yaşanacaktır. Bunun uzak bir gelecekte değil çok yakın olduğunu görebiliyoruz diye konuştu.
TARIMIN
ÖNEMİ ARTACAK
Doğal kaynaklar üzerinde baskı olduğunu savunan Kaya, Doğal kaynaklar üzerindeki ve özellikle petrol, tatlı su, et, balık ve tahıl gibi ürünler üstündeki baskı ile üretim alanlarının denetimi mücadelesi; kimilerinin ellerindeki doğal zenginlikleri korumak için canla başla çabalaması, kimilerin de onların kaynaklarını ele geçirmek için uğraşması; bunlar birçok kanlı çatışmaya yol açabilecek türden şeyler. Aslında bu tabloya bakınca bizim yıllarca ihmal ettiğimiz, geliştiremediğimiz, önemsemediğimiz tarımın önemi anlaşılabilir. İnsanlar çoğaldıkça ve tüketim eğilimleri arttıkça üretimin özellikle de tarımın önemi artacaktır. Doğal olarak günde 1 dolar ücret alan insan ile 30 dolar alan insanın tüketimi bir olmayacaktır. Durum bu iken bir doğa cenneti olan Türkiye'deki ve bir tarım cenneti olan Aydın'ımızdaki kaynaklarımızın kıymetini bilmeliyiz. (iha)