█ Gerçek Gazetesi
Adnan Menderes Üniversitesi (ADÜ) Uygulama ve Araştırma Hastanesi Kardiyoloji Anabilim Dalı hekimleri, sayılı merkezlerde yapılabilen Three Chambered Pacemaker (Üç Odacıklı Pil) ameliyatını başarıyla gerçekleştirdi.
Aydın"da uzun süredir kalp rahatsızlığı nedeniyle tedavi gören Hakkı Uğurlu (63), ADÜ Uygulama ve Araştırma Hastanesi"nde gerçekleşen başarılı Üç Odacıklı Pil ameliyatı sayesinde sağlığına kavuştu. Rahatsızlığı nedeniyle son dönemlerde çok halsiz kaldığını ve hiçbir iş yapamadığını ifade eden uğurlu, bu işlemden sonra kendini çok daha iyi hissettiğini ifade etti. Uğurlu; kendisini sürekli olarak bilgilendiren Prof. Dr. Tarkan Tekten, Yrd. Doç. Dr. Ufuk Eryılmaz ve Yrd. Doç. Dr. Çağdaş Akgüllü ile hastane personeline teşekkürlerini iletti.
Operasyonu gerçekleştiren ekibin içinde bulunan Kardiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Yrd. Doç.Dr. Ufuk Eryılmaz da, Bu yapılan işlem kalp yetmezliği hastalarında, özellikle son dönem kalp yetmezliği hastalarında kalbi bir miktar daha iyileştirmek, hastalara bir nebze olsun rahat nefes aldırmak adına yapılan bir işlemdir.Kalbin her üç odacığına lead dediğimiz bir tür kablo gönderiyoruz ve bu şekilde hem kalbin kulakçıkları hem de karıncıkları arasında uyumlu bir çalışma düzeni sağlıyoruz. Hastaların genel durumuna bakıldığında iyileştirici etkileri daha önceki araştırmalarda ortaya konduğu için bu işlemi yapıyoruz. Ben Aydın"da 3 yıldır kalp pili takıyorum. Pil tedavisi için en zor olan işlemlerden bir tanesi uygulamış olduğumuz işlemdir. Basit pillerde bazen tek kablo bazen iki kablo kullanırken bu hastada üç kablo kullandık ve üçüncüsü özellikle koroner sinüs dediğimiz kalbin sol tarafına ulaşmaya çalıştığımız kablo yerleştirilirken bu işlem çok zaman alıyor. Türkiye"de belli başlı merkezlerde yapılan bu işlem sadece pilin yerleştirilmesi ile bitmiyor sonrasında takibi de çok önemli. Pili yerleştirdikten sonra özellikle ekokardiyografi, kalp ultrasonu altında kalbin optimal çalışma düzeninin nasıl sağlanabileceği konusunda bir takım ayarlar yapılıyor. Ege Bölgesinde birkaç merkezde ve ilimizde sadece bizim hastanemizde gerçekleştirilen bu uygulamanın hastalarımız için bunun büyük bir kolaylık olacağını düşünüyorum. Çünkü bu şekilde çok fazla hasta var. Ama her kalp yetmezliği hastası da buna uygun değil. Bu tür hastalar bize başvurduğunda biz hastaları değerlendiriyoruz. Bazı kıstaslar var buna uyan hastalara bunu uyguluyoruz dedi.
Bu işlemi yaparken ki amaçlarının hastaların yaşam konforunu mümkün olduğunca iyiye taşımak olduğunu ifade eden Eryılmaz, Bunun dışında zaten antişok dediğimiz cihazları yıllardan beri bu kliniğimizde yerleştiriyoruz. Kalbi zayıflamış hastalarda bu tedavinin hastaların yaşam kalitesine etki ettiği muhakkak. Çünkü normal bir anjiyo ve anjiyo plasti-stent yerleştirme işlemi 5-10 dakikada biterken, bizim gerçekleştirdiğimiz bu işlem 2 veya 2.5 saate yakın sürmektedir diye konuştu.
Türkiye"de sayılı merkezde gerçekleştirilebilen Üç Odacıklı Pil ameliyatını başarıyla gerçekleştiren ADÜ Uygulama ve Araştırma Hastanesi Kardiyoloji Merkezi"nde son bir ay içerisinde Atriyal Septal Defekt (ASD) denilen kalbi delik hastaların anjiyo tekniği ile bir yama yerleştirilerek cihaz yardımıyla o deliğin kapatılması ve Mitral darlığı denilen kalbin sol tarafındaki kapağın daralmış olması ile birlikte cerrahiye gerek duymaksızın anjiyo tekniği ile perkutan dediğimiz cilt üstünden anjiyo tekniği ile daralmış olan kapağın balonla genişletilmesi gibi önemli operasyonlara imza atıldı. (iha)