Kadın ve Siyaset Çalıştay’ı düzenlendi

Kadın ve Siyaset Çalıştay’ı düzenlendi


Gerçek Gazetesi
Aydın"da düzenlenen “Kadın ve Siyaset” çalıştayı kapsamında düzenlenen sonum büyük ilgi gördü.
Kamu-Sen ve Türk Eğitim Sen Kadın Komisyonu tarafından Türk Kadınının Yerel Yönetimlerde Seçme ve Seçilme Hakkının Verilişinin 84"üncü yıl dönümü etkinlikleri kapsamında “Kadın ve Siyaset” konulu çalıştay düzenlendi. Kamu-Sen ve Türk Eğitim Sen Kadın Komisyonu Başkanı Şenay Caner, komisyon üyeleri ve davetlilerin katıldığı çalıştayda Kadın Komisyonu üyesi Belgin Varhan tarafından "Türklerde Kadın" konulu sunum gerçekleştirildi.
Çalıştayın açılışında konuşan Kadın Komisyonu Başkanı Şenay Caner, “3 Nisan 1930, kadınlarımız açısından dönüm noktası olan bir tarihtir. Elinde silahıyla cephelerde mücadele eden pek çok Türk kadını vardır. Nene Hatun, Tayyar Rahmiye, Çete Emir Ayşe Efe, Gördesli Makbule, Erzurumlu Fatma Seher, 70. Alay Komutanı Hafız Halit Bey"in kızı Nezahat, isimli Kuvay- ı milliyeciler tarihe geçmiş kadın savaşçılarımızdan birkaçıdır. Bütün bu girişimlerinde kadınlarımızı yöneten ne bir kanun ne de bir yönetmelik vardır. Her şeyi gönüllü olarak yapmaları onlara ayrı bir büyüklük ve değer katmaktadır. 1800"lerin ikinci yarısında başlayan Türk Kadınının örgütlü mücadelesinin etkin sonuçlarından olan ve 3 Nisan 1930"da, Meclis"te müzakeresi bir yılda tamamlanan 1580 sayılı Belediye Kanunu"yla kadınlar belediye seçimlerinde seçme ve seçilme hakkı elde ettiklerinde "siyasal haklar" bakımından erkekle eşit bir konuma geldi. 1930 yılı Belediye Seçimleri kadınlara; "Seçimlere katılma, belediye meclislerine üye olma, seçimlerde aday olma hakkını" sağlaması nedeniyle oldukça büyük önem kazanmış ve dikkat çekmişti. Kadınlara tanınan haklar Türkiye"nin demokratikleşmesinin en önemli göstergelerinden biri olmuştu” dedi.
Türkiye"nin ilk kadın belediye başkanı olarak Artvin"in Kılıçkaya ilçesinde Sadiye Hanım seçildiğini anımsatan Caner, “Pek çok yerleşim yerinde de kadınlar belediye meclislerine üye olarak girebilmişti. Türkiye"deki kadınlar milletvekili olabilmek için ilk adımı 1923 senesinde atmışlardı. Bu adım, kadınların 1923 senesinde Nezihe Muhiddin önderliğinde ilk kadın partisi “Kadınlar Halk Fırkası”nı kurma girişimidir. Fakat 1909 yılında hazırlanan Seçim Kanunu sebebiyle bu parti kurma girişimi, Kadınlar Halk Fırkası"nın Türk Kadınlar Birliği adlı derneğe dönüşmesi ile sonuçlandı. Kadınların katıldığı ilk genel seçimleri, 8 Şubat 1935 senesinde yapılan Türkiye Büyük Millet Meclisi 5. dönem seçimleridir. Bu seçimlerde 17 kadın milletvekili T.B.M.M"ye girdi. 1936 senesi başında boşalan milletvekillikleri için yapılan ara seçiminde emekli öğretmen Hatice Özgenel"in Çankırı milletvekili olarak seçilmesiyle meclisteki kadın milletvekili sayısı 18"e yükseldi.
Cumhuriyet devrimlerinin bu parlak adımlarına karşın, ne yazık ki günümüzde kadınların yerel yönetim organlarındaki varlıkları pek sınırlıdır. Veriler, kadınların karar alma makamlarında ve politikaya katılımı konusunda 84 yılda pek yol alınmadığını gösteriyor” diye konuştu.
(iha)

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

KADINCA Haberleri