Didim'de yaşayan kadın girişimci 50 yaşındaki Ayşe Karapınar, zeytin odunundan mangal kömürü üreterek 15 kişiye iş imkanı sağlıyor.
Üst üste yığılan odunların ocak şeklini alması sonrası üzerine saman ve toprak atıp içten yakarak yaklaşık 10 günde kömür elde ettiklerini söyleyen Karapınar, çoğu insanın değersiz gibi gördüğü mangal kömürünün büyük bir emekle hazırlandığına dikkat çekti.Karapınar, "Zeytin odunlarını 1 metre boyunda keserek yuvarlak bir şekilde diziyor, üzerine de bunları kapatacak saman ile örtüyoruz. Toprak atma işleminden sonra içerisine konulan köz ile denetimli bir şekilde içten yakmaya başlıyoruz. Tutuşmaya başlayan kömür ocağı, 10 ile 15 gün bekletiliyor. Son olarak ise yeniden üzerine toprak atılarak soğutma işlemi yapılıyor ve mangal kömürü hazır hale geliyor. Bu mangal kömürlerini ilçemizdeki restoranlara ve mangal kömürü satan yerlere toptan olarak veriyoruz" dedi.
ALTERNATİF KAZANÇ
Mangal kömürünün Orman Müdürlüğü ve gerekli yerlerden izin alınarak üretildiğini ifade eden Ayşe Karapınar, Didim ve çevresinde zeytin ağacının fazla olduğunu, odunu da zeytin ağaçlarının budanmasıyla elde ettiklerini söyledi. Ayşe Karapınar "Hasat sırasında zeytin ağaçları budanıyor. Budanan dalları odun olarak değil de kömür olarak değerlendirmek daha karlı. Budanan zeytinliklerin ve ağaçların da bu şekilde değerlendirilmesi çok önemli. Bizler bunu odun yerine mangal kömürü olarak değerlendiriyoruz. Bölgemiz içinde bir alternatif kazanç. Odun olarak satmaktansa, mangal kömürüne çevirerek satmayı herkese öneriyorum" diye konuştu.