█GerçekGazetesi
Aydın Belediyesi, kentin öz kaynağı olan jeotermalin enerji üretimi, ısıtma-soğutma ve seracılıkta kullanılması için "Aydın Kent Yaşamında Jeotermal Enerji'nin Önemi' konulu sempozyum düzenledi. Sempozyumun açılış konuşmasını yapan Başkan Çerçioğlu, Özel İdare'ye ait Çiftlik Jeotermal sahasının ve Ayter A.Ş'nin Büyükşehir belediyesine devredilmesini istedi.
Aydın Belediyesi tarafından Nevzat Biçer konferans salonunda düzenlenen sempozyuma Aydınlılar yoğun ilgi gösterdi. Sempozyuma Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu, İl Genel Meclisi Başkanı Hayri Güleç, CHP İl Başkanı Barkan Kalınomuz, MHP İl Başkanı Fevzi Köse ile birlikte ilçe belediye başkanları, İl Genel Meclisi ve Belediye Meclis üyeleri, sivil toplum kuruluşu temsilcileri katıldı.
Sempozyumda Almanya'dan Montanes GmbH CEO'su Dr. Johannes Gottlieb, Dokuz Eylül Üniversitesi Öğretim Görevlisi Doç. Dr. Yıldırım Oral, İzmir Jeotermal Enerji A.Ş. Genel Müdürü- Sinan Arslan sunum yaparak jeotermalin önemini anlattılar.
Sempozyumun açılış konuşmasını yapan Aydın Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu, Aydın Belediyesi'nin dönüşecek olduğu Aydın Büyükşehir Belediyesi'nin jeotermal enerjiyle bağlantılı belediyecilik hizmetleri konusundaki görevlerini ve yasal dayanaklarını anlattı.
Konuşmasına Aydın belediyesi olarak bütün faaliyetlerini, Kültürel mirasa sahip çıkmak, kentin yaşam kalitesini artırmak, halkımızın refahını ve memnuniyetini sağlamak, şehrini imaj ve saygınlık sahibi marka olmuş bir dünya kenti haline getirmek adına yerel hizmetleri çağdaş ve katılımcı bir yönetim anlayışı ile sunmak için çalıştıklarını belirterek başlayan Aydın Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu, , "Bugün kendi ihtiyaçlarımızı karşılarken gelecek kuşakların da kendi ihtiyaçlarını karşılayacakları bir kent bırakmak zorunda olduğumuzu en önemli görevimiz olarak görüyoruz. Çünkü; TUİK verilerine göre şuanda 1 Milyon 5 bin 641 olan Aydın nüfusu 2025 yılında 2 Milyon 395 bin 75 kişi olacağı öngörülüyor. Aydın İlindeki bütün kamu kurum ve kuruluşları, Sivil Toplum Örgütleri, yatırımcılar ve vatandaşlar stratejik planlarını yaparken bu faktörü dikkate almaları gerekmektedir" dedi.
'AYDIN'DAKİ BELEDİYELERİN YILLIK ENERJİ GİDERLERİ 15-18 MİLYON TL OLMASI BEKLENİYOR'
AYDEM'den aldığıkları bilgi kapsamında hazine tarafından ödenen Aydın ilinin 2012 yılı toplam çevre aydınlatma giderinin 17 Milyon 500 Bin TL olduğunu dikkat çeken Başkan Çerçioğlu, "Türkiye'nin jeotermal enerjiye yönelmesini gerekli kılan bir takım önemli nedenlerde bulunmaktadır. Yerli enerji kaynaklarımızdan biri olan jeotermal enerjinin, elektrik enerjisi üretiminde petrol ve doğal gaza olan bağımlılığın azaltılması ve döviz kaybının önlenmesi için öncelikle değerlendirilmesi gerekmektedir. Aydın Belediyesi olarak 2012 yılında ödediğimiz elektrik tüketim bedeli tutarı 2 Milyon 730 Bin TL'dir. İlimizdeki diğer belediyelerin elektrik tüketim bedelleri de dikkate alındığında karşımıza çıkacak enerji tüketim bedeli tutarının çok yüksek olduğu yadsınamaz. 6446 sayılı Enerji piyasası kanunu ile Aydın il sınırları içindeki çevre aydınlatması elektrik tüketim bedeline belediyelerin %10 katkı payları ödeme yükümlülükleri dikkate alındığında Aydın Büyükşehir belediyesi ve bağlı ilçe belediyelerinin yıllık toplam enerji giderlerinin yaklaşık 15 Milyon TL ile 18 Milyon TL arasında olacağı tahmin edilmekte ve bu meblağ yerel idare bütçeleri üzerinde baskı oluşturacaktır" şeklinde konuştu.
"ÇİFTLİK JEOTERMAL SAHASI VE AYTER A.Ş. BÜYÜKŞEHİRE DEVREDİLMELİDİR'
Aydın'da öngörülen 145 Bin konutun ısıtılması-soğutulması ve sera ısıtmasında kullanılması Jeotermal kaynağa ihtiyacın olduğunu somut olarak gösterdiğini dikkat çeken Özlem Çerçioğlu konuşmaısnı, "Buharkent'ten Ortaklar'a kadar olan bölgede kent ısıtmasından, soğutmaya kadar her alanda kullanılabilen zengin jeotermal rezervlerine sahip olunduğu ve bu rezervin verimli işletmecilik yapılabilecek şekilde 15 ruhsatlı sahaya ayrıldığı, halen 14 ruhsatlı sahanın özel sektör tarafından satın alındığı, son ruhsatlı sahanın Aydın il merkezi ile İncirliova ilçe merkezi arasında kalan Aydın İl Özel İdaresi adına ruhsatlı Çiftlik (J 894/A-J 894/B) 6500 hektar jeotermal saha olduğu ve bu sahanın Aydın kent yerleşim birimlerinin ısıtma-soğutma ve sera ısıtması ile Aydın Büyükşehir Belediyesinin elektrik ihtiyacının karşılanmasında üretim amaçlı kullanılmak üzere ayrıca ilimizde Aydın Tralles Kaplıcaları-500 Yataklı Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Merkezi yapılmak üzere AYTER AŞ'ninde bütün varlıkları ile birlikte Aydın Büyükşehir Belediyesine devredilmesinde açık bir kamu yararı olduğu gibi Aydınlı hemşehrilerimize ve gelecek nesillere karşı da tarihsel bir sorumluluğumuzdur. Çünkü, konuşmamın başında da belirttiğim gibi, bugün kendi ihtiyaçlarımızı karşılarken gelecek kuşakların da kendi ihtiyaçlarını karşılayacakları bir kent bırakmak zorunda olduğumuzu en önemli görevimiz olarak görüyoruz" şeklinde tamamladı.
(iha)