İncelemede, İstanbul merkezli S.A.D.T. adlı bir firma tarafından sadece uçak yakıtı olarak kullanılabilen JET A-1 cinsi akaryakıtın, uçaklara verilmeyerek amacı dışında kullanıldığı belirlendi. İlgili firma hakkında yapılan araştırmada ise firmanın Milas- Bodrum ve Trabzon havalimanlarındaki uçaklara verilmek üzere toplam 8 bin 300 ton ÖTV’siz JET yakıtı aldığı, Trabzon Havalimanı’na yapılan 7 sevkiyattan 6′sının Trabzon Havalimanı’na giriş- çıkış kayıtlarının bulunmadığı, Milas Havalimanı’na yapılan 17 sevkiyattan da 15′inin Milas Havalimanı’na giriş- çıkış kaydının bulunmadığı, ayrıca, Milas Havalimanı’nda bulunan depolama şirketlerinin S. A. D. T. adlı firmayla anlaşmalarının bulunmadığı, bu firmadan JET A-1 yakıtı almadıkları tespit edildi.
TANKERLERİ FİRMA ŞOFÖRLERİ TESLİM ALMIŞ
Nakliye işlerini yapan şoförlerin, JET yakıtlarını teslim noktasına götürmek üzere yola çıkıldıktan bir süre sonra firma yetkililerince yükün boşaltma yerinin değiştirildiği, nakliye şoförlerine kendilerine bildirilen yerlerde beklemelerinin söylendiği, daha sonra binek araçlarla gelen firma şoförlerine tankerlerin teslim edildiği ve bir süre sonra araçların nakliye şoförlerine boş olarak teslim edildiği yönünde ifade verdikleri belirtildi. Öte yandan söz konusu firma yetkililerinin TÜPRAŞ’tan alınan JET yakıtlarının uçaklara verildiğine dair mal teslim makbuzlarını da ibraz edemediği bildirildi.
14 ŞÜPHELİ HAKKINDA SUÇ DUYURUSU
Gümrük Muhafaza yetkilileri, TÜPRAŞ’tan havacılık sektöründe uçak yakıtı olarak kullanılmak üzere ÖTV’siz olarak aldıkları piyasa değeri yaklaşık 25 Milyon TL olan 8 bin 30 ton JET A-1 yakıtını ,sektörde kullanmayarak kaçak olarak piyasaya sürdüğü iddia edilen 14 kişi hakkında Aliağa Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulundu.