İYİ Parti Aydın Milletvekili Aydın Adnan Sezgin yaptığı yazılı açıklamada, Bakan Pakdemirli'nin sulamayla ilgili ağır sorunlara dair yanıtı yetersiz olduğunu söyledi. Milletvekili Sezgin yaptığı yazılı açıklamada şunları söyledi.
Yağışların yetersizliği gerekçesiyle Büyük Menderes Havzası'nda hayata geçirilen kısıtlı sulama uygulaması nedeniyle Aydınlı üreticilerin yaşadığı mağduriyetlerin giderilmesine ilişkin olarak 23 Mart 2021 tarih ve 7/43533 sayılı soru önergesiyle Tarım ve Orman Bakanı Sn. Bekir Pakdemirli'ye yönelttiğim sorulara Sayın Bakan tarafından 21 Nisan 2021 tarihinde yanıt verilmiştir.
Sayın Pakdemirli yanıtında, soru önergesinde belirttiğim maksimum 2 tav suyu verilmesi uygulamasını tekrar etmekle yetinmiş, 413 bin 920 dekarlık sulama alanında yenileme çalışmalarının devam ettiğini ifade etmiştir. Sayın Bakan ayrıca, 2021 sulama sezonunda geçici olarak ruhsata tabi olmayan yer altı kuyularının açılmasıyla üreticilerin mağdur edilmeyeceğini de söylemiş, hangi sulama kanalında ve kapalı borulu sistemlerde ne tür yenileme çalışmaları yapıldığını anlatmıştır.
Oysa sorduğum sorular şu şekildedir:
1) Kısıtlı sulama programı nedeniyle mağdur olan büyükbaş hayvan üreticilerinin mağduriyetini gidermeye yönelik bir çalışmanız mevcut mudur?
2) Kısıtlı sulama programı nedeniyle mağdur olan pamuk üreticileri başta olmak üzere, çiftçilerimizin mağduriyetini gidermeye yönelik olarak, tav suyunun toplam sulama hakkı kapsamı dışına çıkartılması yönünde bir çalışmanız mevcut mudur?
3) Su yetersizliği sorununu başka yöntemlerle çözme ve üreticilere uygun miktarda su temin etme yönünde bir çalışma planlanmakta mıdır?
4) Bireysel Sulama Sistemlerinin Desteklenmesi Hakkında Tebliğ kapsamında verilmesi planlanan desteklerin, mevcut parsel bazlı düzenleme yerine bölgesel bazlı düzenlemeye tabi olarak sağlanması yönünde bir çalışmanız var mıdır?
Açık şekilde görülebileceği gibi Sayın Bakan tarafından verilen yanıtta bu soruların hiçbirine cevap yoktur. Büyükbaş hayvan üreticilerinin mağduriyetlerinin nasıl giderileceği belirtilmemiştir. Pamuk üreticilerinin istisnai konumları nedeniyle tav suyunun toplam sulama hakkı kapsamına çıkartılmasına yönelik bir çalışmadan bahsedilmemiştir. Ayrıca su yetersizliği sorununun çözülmesine yönelik herhangi bir sürdürülebilir çalışma veya proje bulunmadığı da anlaşılmaktadır.
Sayın Bakan, yanıtında Aydınlı üreticilerin mağdur edilmeyeceğini belirtmiştir ancak üreticiler zaten çok kötü durumdadır. Aydın'da ve Ülkemizde tarım ve hayvancılık bitme noktasına gelmiştir. Üreticilerimiz her gün sosyal medyada ve çıkabildikleri geleneksel yayın organlarında isyanlarını dile getirmektedir. İktidar her alandaki beceriksizliklerini tarım alanında da istikrarlı şekilde sürdürmektedir. Sayın Bakan başta olmak üzere tüm Bakanlıkları ve iktidarı, gerçeklikten kopuk yönetim anlayışını bir an önce terketmeye ve gerçek sorunlara gerçekçi çözümler uygulamaya davet ediyorum. Her hal ve karda, önergeme verdiği cevap için Sayın Bakan’a teşekkür ediyorum.