İşte Türkiye’nin 2014’te elektrik rekoru kırdığı gün

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, “14 Ağustos 2014 tarihinde en yüksek elektrik tüketimini yaşadık. 831,8 milyon kilovatsaatte bir tüketimimiz oldu. Bir günde tükettiğimiz 1 milyar kilovatsaatlik bir tüketimden bahsediyoruz” dedi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Bakanlığın 2014 yılı faaliyetleri kapsamında basın toplantısı düzenledi. Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) Lokalinde düzenlenen toplantıda konuşan Yıldız, şunları dedi:

“Elektrik üretiminde bu yıl geçen seneye göre yüzde 4,3, tüketimde 2015’te güneşle alakalı çok ciddi yatırımlar bekliyoruz. Bu aradaki farkın enerji verimliliği, tasarrufu ile beraber o 15 milyar liralık kısmın 3 milyar liralık kısmını inşallah şu anda almış bulunuyoruz. Bu son derece önemli. Türkiye’nin sürdürülebilir kalkınması devam ediyor olmasına rağmen tüketiminde o oranda artış görmeyebiliriz bundan sonraki yıllarda. Bu da aslında sevindirici bir durumdur."

17 MİLYARLIK YATIRIM

‘2014 yılında enerji sektörü ve siyasi çalışmalarımızla ilgili 40 ilimizde 98 kez temaslarımız oldu’ diyen Bakan Yıldız, “Dünyadaki ekonomik krize, bölgemizdeki istikrarsızlıklara ve ülkemizdeki seçimlere rağmen enerji yatırımları istikrarlı şekilde sürüyor. Bir yılda 5800 megavatlık gücünde 203 adet santrali devreye aldık. 17 milyar liralık yatırım devreye girdi. Kurulu gücümüz 69 bin 803 megavat. 2014 yılı en fazla rüzgar kurulu gücünden memnunuz. Yüzde 5’leri ilk defa geçtik. Devreye giren rüzgar santralleriyle 850 milyon dolarlık 2014 yılı olarak daha az doğalgaz ithal ettik. ABD ile rüzgâr enerjisinde işbirliğine dair mutabakat zaptı imzaladık. Elektrik üretimimiz bir önceki yıla göre yüzde 4.3 artış, elektrik tüketimimiz ise bir önceki yıla göre yüzde 3.7 arttı. Bu aradaki enerji verimliliği ve tasarrufuyla ilgili yaptığımız çalışmaların sonuç vermesidir” ifadelerini kullandı.

Bakan Yıldız, konuşmasına şöyle devam etti:

“14 Ağustos 2014 tarihinde en yüksek elektrik tüketimini yaşadık. 831,8 milyon kilovatsaatte bir tüketimimiz oldu. Bir günde tükettiğimiz 1 milyar kilovatsaatlik bir tüketimden bahsediyoruz. Özelleştirmeler ile ilgili programlarımız devam etti. Kemerköy, Yeniköy, Yatağan, Çatalağzı termik santrallerinde 1984 megavatlık kurulu gücü 4 milyar 122 milyon dolara özelleştirdik. Aynı şekilde 580 megavatlık santrallerin ihalesinin tamamlandı. 990 megavatlık Soma B Termik Santralinin ihale sürecinin başlamış oldu. Büyük hidroelektrik santrallerimizi özelleştirmeyeceğimizi söylemiştik. Geçen hafta Özelleştirme, Maliye ve Hazine ile yaptığımız toplantıda 2015 yılındaki özelleşecek santrallerle alakalı süreci başlatmış olduk. Akkuyu Nükleer Santralinin ÇED’i tamamlandı. 2015 yılı mart ayında inşallah liman ihalesi tamamlanarak temelini atmış olacağız. Sinop Nükleer Santralinin de ev sahipliği anlaşmasını Meclis’ten ocak ayında inşallah geçirmiş olacağız. Bununla alakalı yoğun çalışmalarımız devam ediyor.”

2015’TE 51 MİLYAR METREKÜP TÜKETİM

2014 yılında doğalgaz tüketimimiz 48 milyar metreküpe çıktığını kaydeden Yıldız, "2015 yılında yaklaşık 51 milyar metreküp tüketim bekliyoruz. Doğalgaz götürdüğümüz illerin sayısı 74, önümüzdeki yıl inşallah 78’e tamamlamış olacağız. Bunların bir kısmı coğrafi şartlardan dolayı daha zor götürdüğümüz iller olduğu için bunu söylüyorum; 2016’nın sonunda da tamamını bitirmiş olacağız" diye konuştu.

Doğalgaz depolama tesislerinin çalışmalarının devam ettiğini ifade eden Yıldız, "Özellikle Tuz Gölü ile alakalı 1 milyar metreküp kapasiteli bir depolamayı birinci faz olarak 2017’de, ikinci faz olarak da 2019’da tamamlamış ve hizmete açmış olacağız" dedi.

Taner Yıldız, Türkiye Petrolleri’nin kaya petrolüne ilişkin çalışmalarını gelecek yıl başlatacağını ifade ederek, MTA’nın tamamıyla yerli üretim üç boyutlu sismik araştırma gemisinin yeni yılın ilk günlerinde denize indirileceğini, gelecek yılın ikinci yarısında da faaliyete geçmesini planladıklarını söyledi.

"MAHCUBİYET YAŞADIK"

Madencilik sektörüne bakıldığında 2014 yılında çok önemli mahcubiyet yaşadıklarını vurgulayan Bakan Yıldız, şöyle devam etti:

“Hem Soma hem de Ermenek kazaları bizim için derin üzüntü kaynakları oldu. Oradaki vefat eden işçi kardeşlerimize Allah’tan rahmet, ailelerine de sabırlar temenni ediyorum. Devlet, hükümet olarak, bütün kurum kuruluşlarıyla beraber o yaranın sarılması için bizatihi içinde bulunduğumuz bir süreci yönetmeye çalıştık. 2014 bizim için üzüntülü bir yıl olarak geçti. Maden kazalarımızın enerji sektöründe çok dominant bir yerde yer aldığını, bir mahcubiyet noktası oluşturduğunu söylemem lazım. Ocak ayında tek maddelik torba yasa içerisinde özellikle işçi haklarının düzeltilmiş olması, asgari ücret ile alakalı düzenlemenin yapılmış olması, işverenle ilgili düzenlemeyi yapmış olmamız gerekiyor.”

Maden işçilerinin haklarının korunması için yapılan düzenlemeyle işçilerin 360 gün çalışsa da 540 gün sigortalı sayıldıklarını hatırlatan Bakan Yıldız, bazı işletmelerin bazı kişileri maden işçisiymiş gibi sigortaladığını belirtti. Yıldız, "Bunların sadece işçiler için tahsis edildiğini, onun dışında kullanılmaması lazım geldiğini, Çalışma Bakanlığımızın da bu konuda da bir çalışma yaptığını hatırlatmak isterim. Kamu ve özel sektörün madencilikte 1,5 milyon metrelik bir sondaj yaptık. Linyit rezervlerimizi 15 milyar tona çıkartmış bulunuyoruz. Toplam sektörde 30 milyar dolarlık yatırımla 17 bin 500 kişinin çalışacağı bir istihdam noktası oluşturuyoruz” şeklinde konuştu.
 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

EKONOMİ Haberleri