İşe alınacak personel işbaşında belirlenecek

Türkiye İş Kurumu (İŞKUR) Aydın İl Müdürü Rahmi Terzi, işbaşı eğitim programı hakkında bilgiler verdi.

İŞKUR Aydın İl Müdürü Rahmi Terzi, işe alınacak kişilerin iş başında görme fırsatının ve programa katılan kişilerin istihdam edilmesi durumunda verilecek teşvik priminin iş başı eğitim programı ile artık mümkün olduğunu söyledi. Terzi, “Kurumumuz tarafından işsizliğin azaltılmasına yönelik olarak yürütülen aktif işgücü piyasası programlarından birisi olan İşbaşı Eğitim Programı, kuruma kayıtlı işsizlerin yine kuruma kayıtlı işyerlerinde sahip oldukları mesleki bilgilerini uygulama yaparak pekiştirmelerini, iş ve üretim süreçlerini bizzat görerek öğrenmelerini sağlamayı amaçlayan bir işi işbaşında öğrenme programıdır” dedi.
“PROGRAMIN AMACI”
Programın temel amacının mesleki deneyimi veya iş tecrübesi olmayan kişilere mesleki deneyim ve iş tecrübesi kazandırılarak bu kişilerin istihdam edilebilirliklerinin arttırılması olduğunu söyleyen Terzi, bir diğer amacının ise nitelikli işgücü temin etmekte zorlanan işverenlere işe alacakları kişileri işyerinde belli bir süre gözlemleyerek ve eğitim vererek kişiler hakkında ayrıntılı bilgi sahibi olma ve işe alma konusunda isabetli bir karar verme imkanı sunması olduğunu dile getirdi. İŞKUR Aydın İl Müdürü Rahmi Terzi, mevcut düzenlemeler kapsamında 4857 sayılı İş Kanunu veya 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununun 4/a. maddesine tabi olarak en az iki sigortalı çalışanı bulunan, kuruma kayıtlı işverenler, dernekler, vakıflar, kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları, meslek birlikleri, sendikalar, ticaret ve sanayi odaları, noterler, kamunun payının yüzde 50’nin altında olduğu iktisadi teşekküller gibi işverenler işbaşı eğitim programlarından faydalanabileceğini söyledi.
“PROGRAMA KİMLER KATILABİLİR”
Rahmi Terzi, işbaşı eğitim programına katılmak için gerekli şartların, 15 yaşını doldurmak, kuruma kayıtlı olmak İşsiz olmak ön lisans dahil üniversite öğrencisi olanlar da programa katılabileceğini söyledi. Ancak, işverenin birinci veya ikinci derece kan hısımı veya eşi olanlar ile programın başlama tarihinden önceki 3 aylık dönemde programı düzenleyecek olan işverenin çalışanı olan kişiler bu işveren ile düzenlenecek olan işbaşı eğitim programına katılamayacağını da dile getiren Terzi, sözlerine şöyle devam etti; “İşbaşı eğitim programına katılmak isteyen kişiler, kurumumuz internet sayfasında, hizmet merkezi veya İl Müdürlüğü ilan panosunda yayımlanan ilanlara hem internet üzerinden hem de hizmet merkezi veya İl Müdürlüğüne giderek başvuru yapabilirler” dedi.
İşbaşı Eğitim Programının en fazla 160 fiili gün olarak düzenlendiğini, programın günde en az 5 en fazla 8 saat olmak üzere ve haftada 6 günü aşmamak kaydıyla haftalık 45 saati geçmeyecek şekilde planlanabileceğini söyleyen Terzi, “ Yani günde en az beş saat olması durumunda haftada bir gün bile program düzenlenmesi mümkündür. Bunun yanı sıra İl Müdürlüğü veya Hizmet Merkezince uygun görülmesi halinde vardiyalı olarak çalışılan işyerlerinde normal mesai saatleri dışında da program düzenlenmesi mümkündür” diye konuştu.
PROGRAMA KATILAN KİŞİYE SAĞLANAN TEŞVİKLER
31 aralık 2016 tarihine kadar başlayan işbaşı eğitim programını tamamlayıp 18 yaşından büyük, 29 yaşından küçük olanlardan program sonrasında üç ay içinde işe alınması durumunda işe alan işverenler imalat sanayi sektöründe faaliyet gösteriyorsa 42 ay, diğer sektörlerde faaliyet gösteriyorsa 30 ay süre ile SGK işveren primi İşsizlik Sigortası Fonundan karşılanacak. Ayrıca işverenler 30 Haziran 2015 tarihine kadar başlayan işbaşı eğitim programlarına katılan kişileri işe almış olurlarsa 42 aylık süre 48 aya, 30 aylık süre ise 36 aya kadar uzayacak. 30 yaşından büyüklerin istihdam edilmesi durumunda ise, katılımcının cinsiyetine göre 6 aydan 30 aya kadar işveren sigorta primi İŞKUR tarafından karşılanacak. Ayrıca, Programa katılan kişilere İŞKUR’un yaptığı ödemeler dışında programın düzenlendiği işveren tarafından yapılan ve aylık brüt asgari ücretin yarısını geçmeyen fiili ödemelerin gelir vergisi kanunu gereğince vergi matrahından indirilmesi imkânı getirilecek.
“İŞVERENLER PROGRAMA NASIL BAŞVURU YAPABİLİR”
Belirlenen şartları sağlayan işverenler, İŞKUR tarafından kendilerine tahsis edilecek iş ve meslek danışmanları veya görevlendirilecek personel aracılığı ile ya da doğrudan il müdürlüklerine hizmet merkezlerine gelerek taleplerini iletebilecek. İşverenin program düzenleme talebi, ivedilikle değerlendirilerek gerekli şartların sağlanması durumunda program düzenlenebilecek.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

EKONOMİ Haberleri