İnek sütünde bulunan proteinlerin deride, sindirim ve solunum sisteminde immün kaynaklı hassasiyet reaksiyonlarına neden olabildiği belirtildi.
Uzman Diyetisyen İpek Ağaca, çocuk beslenmesinde inek sütü alerjisi hakkında merak edilen konuları açıkladı. Ağaca, “İnek sütü proteinleri deride, sindirim ve solunum sisteminde immün kaynaklı hassasiyet reaksiyonlarına neden olabilmektedir. Bu durum; inek sütü intoleransı veya aşırı duyarlılık olarak da isimlendirilmektedir. İnek sütü özellikle çocuklarda en önemli ve en yaygın alerjik besin türüdür, çünkü çocuklarda diyette birincil besindir. İnek sütü proteini alerjisi çoğunlukla bebeklerde ve çocuklarda görülmektedir. İnek sütü proteinlerine bağlı alerjik reaksiyonlar yaşamın ilk haftalarında, ortalama 3. ayda başlamakta ve bağırsağın fonksiyonel ve morfolojik yapısının gelişmesi sonucu 2-3 yaşlarında ortadan kalkmakta ve şikayetler gitgide azalmaktadır. Yeni doğan bebeklerde sıklıkla görülmesine karşın, son dönemlerde yapılan çalışmalar süte karşı duyarlılığın yetişkinlerde de yaygın olduğunu göstermektedir” dedi.
LAKTOZ İNTOLERANSI İLE KARIŞTIRILMAMALI
Süte karşı reaksiyonun iki şekilde ortaya çıktığına işaret eden Ağaca, “Laktoz intoleransı yani; laktaz enziminin eksikliğinden ileri gelen duyarlılık veya süt proteini intoleransı gibi immünolojik mekanizma tarafından oluşturulan süt duyarlılığıdır. Laktoz intoleransı; laktaz enzimi yetersizliği veya yokluğu nedeniyle laktozun sindirilememesi sonucu karın bölgesinde ağrı, şişkinlik, bulantı ve ishal gibi gastrointestinal semptomların görülmesidir. Sağlıklı olan bir bebekte inek sütü verilmeye başlandıktan sonra ishal ve kusma gözlenirse, bazen dışkısında kan varsa ve çocukta huzursuzluk ve ağlama varsa inek sütü allerjisi akla gelmelidir. İnek sütü alerjisinde ailesel geçmişin önemli rolü vardır” diye konuştu.
ÇOCUĞUN İNEK SÜTÜNE ALERJİSİ VARSA NASIL BESLENMELİ?
İnek sütü alerjisi olan çocukların beslenmesiyle ilgili de bilgiler veren Ağaca, şu uyarılarda bulundu: “İnek sütüne alerjisi olan bir çocuk çapraz duyarlılık söz konusu olduğu için koyun ve keçi sütlerine de duyarlılığı olabilir. Bu yüzden bu sütleri de tüketmemelidir. Tereyağı, tereyağı aromalı diğer yağlar, margarin, peynir çeşitleri, yoğurt, krema, muhallebi, Laktalbumin, laktoglobulin, laktoz, laktuloz içeren ürünler, aroma katıcı maddeler ile süt bazlı mamalar çocukta büyüme ve gelişmeyi engellemeden tanının konması çok önemlidir. Çocuğun beslenme programında süt ve süt ürünlerine yer verilmez. Temel besin anne sütü olmalıdır. Çocuğa; Soya bazlı mamalar, sebze çorbaları, meyve suları, yumurta ve et verilerek klinik tablonun düzeltilmesi sağlanmalıdır. Yapılan birçok çalışmada; inek sütü proteinine intolerans gösteren birçok bebekte soyaya, buğdaya ve yumurta proteinlerine de duyarlılık gelişebildiği görülmüştür. Bu noktaya dikkat edilmelidir”