İncirin sorunları ve yeni mevzuat uygulamaları konferansı yapıldı

İncirin sorunları ve yeni mevzuat uygulamaları konferansı yapıldı

█ Gerçek Gazetesi
Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü tarafından, "2012 Kuru İncir Sezonunda İncir"in Sorunları, Çözüm Önerileri ve Yeni Mevzuat Uygulamaları" konferansı düzenlendi. Aydın Ticaret Borsası Toplantı Salonunda düzenlenen konferans beklenen ilgiyi görmezken, konferansta üreticilerin ve tüccarların soruları da yetkililer tarafından cevaplandırıldı.
Konferansın açılışında konuşan Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Salih Köksal, düzenlenen bu konferansın her yıl sezon öncesi üreticiyi bilgilendirme ve karşılıklı görüş alışverişi toplantısı olduğunu belirtti.
Avrupa"da yaşanan ekonomik krizin de etkisi ile bazı ülkelere yapılan ihracat düşerken, bazı ülkelerde ise düşüş yaşandığını kaydeden İl Müdürü Köksal, “Fransa ve Almanya"ya yapılan kuru İncir İhracatında geçen yıl 16 -17 civarında düşüş yaşanırken, Japonya ve Rusya gibi ülkelere yapılan ihracatımızda artış var. Yaptığımız küçük hataları yapmayarak, Türkiye"nin 2023 yılı hedefine ulaşabiliriz. İncirciler olarak bu hataları düzeltmek bizim de görevimiz olmalıdır. Tohumdan tüketiciye varana kadar üretilen ürünün kalitesinin bozulmasında kendimizi de sorumlu tutuyoruz” ifadelerine yer verdi.
Aydın İnciri"nin en kaliteli şekilde tüketiciye ulaştırıldığını belirten Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Salih Köksal, konuşmasının büyük bir bölümünde kaliteden söz etti. Köksal, “Bu Kaliteyi devam ettirmek çok önemli, üreticiler ve bizler elimizden geleni yapmalıyız. Üretilen ürünleri baştan sona denetimlerini yapıyoruz. Bazı üreticiler tehlikeli olan peroksit kullanıyor. Kanunda belirtilen şekilde cezalandırıyoruz. Verilen cezalar sadece ikna yönetimidir. Yapılması gereken her ne varsa biz sizin hizmetkarınız. Elimizden ne geliyorsa yapmaya hazırız. Dalından toplanmış bir tane incirin bile heba edilmesi bizim içimizi acıtıyor” dedi.
Dünya"da İncir denince Türkiye, Türkiye"de incir denince Aydın, Aydın"da incir denince üreticilerin akla geldiğini belirten İl Müdürü Salih Köksal, "Eğitim, denetim üzerimize düşen ne gerekiyorsa yapacağız. Sizler de üzerinize düşeni en iyi şekilde yaparsanız, incir hak ettiği değeri, üreticiler de hak ettiği kazancı almış olur” diye konuştu.
Kuru incir işletmeleri ve depoları hakkında konuşma yapan Ziraat Mühendisi Ümmü Çelikbaş kuru incir önemine değinerek, “Allah"ın bir lütfu olan incirin üretiminde dünyadaki ihracatta Türkiye 1.sırada yer almaktadır. İncir"in en önemli sorunu Aflatoksindir. Bunun engellenmesi için, eğer aflatoksin oluşmamışsa depolama esnasında engellemek önemlidir. Yapacak olduğumuz denetimlerimizde bu konular ile ilgili üreticilerimize bilgilendirme çalışması yapacağız” dedi.
Kuru incir depoları ile Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü"nün yapmış olduğu çalışmalara değinen Mühendis Ümmü Çelikbaş, Kuru incir depolarının ruhsat almadan önceki uygun olmayan depo koşullarının, yapılan çalışmalardan sonraki durumlarını fotoğraflarla slayt halinde sunum yaptı.
Programın sonunda yetkililer üreticilerin sorularını cevapladı.
(iha)

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Genel Haberleri