İl Genel Meclisi tapu sorununa el koydu

İl Genel Meclisi tapu sorununa el koydu


Gerçek Gazetesi
Aydın İl Genel Meclisi, tapu sorunlarının giderilmesi için Özel İdare önünde eylem yapan Çineli köylülerin sorununa el koydu.
Bilindiği gibi; Aydın"ın Çine ilçesine bağlı 7 köyde yaşayan 800 tapu sahibi 1988-1989 yıllarında Aydın İl Özel İdaresi"nden satın aldıkları arazilerine ait tapularının 21 yıl sonra iptal edilmesiyle büyük bir şok yaşamıştı. 3 yıldır mücadele veren ve son olarak tahliye kararı elerline ulaşan köylüler, Aydın İl Özel İdaresi önünde eylem yapmıştı.
İl Genel Meclisi Şubat ayı oturumları için toplantı halinde bulunan İl Genel Meclisi üyeleri, Özel İdare önünden çağrı yapan köylülerin sorunlarına hemen el attı. İl Genel Meclisi üyesi Ünal Sarıoğlu öncülüğünde yazılı bir önerge hazırlayan Çine İl Genel Meclisi üyeleri Erol Öz, Hamit Özdemir, Cavit Ancın ve Muharrem Akdam mağdur durumdaki köylülerin sorunlarını meclis gündemine taşıdı.
Hazırladıkları önergeyi Meclis başkanlığına sunan Ünal Sarıoğlu, “Çine ilçemizin Karakollar, Çaltı, Yolboyu, Kahramanlar, Yağcılar, Evciler ve Kuruköy köyleri başta olmak üzere Valilik ve İl Öze İdaresince 1950"li yıllardan itibaren mera vasfını yitirmiş ve mera vasfı olmayan parseller üzerinde parselasyon çalışması yapılmıştır. Bu parselasyon sonucu oluşan arsalar köy muhtarlıkları vasıtasıyla da burada yaşayan köylülere ve vatandaşlara satılmıştır. Bu arsalar kadastro görmüş ve hak sahipleri adına tapulanmıştır. Vatandaşlar bu arsalar üzerine ev yapmışlar ve halen buralarda oturuyorlar. Bu tapular geçen sürede alım satım yapılmış, el değiştirmiş ve her türlü hukuki işleme konu olmuştur. Ancak yıllar sonra Maliye Hazinesi "Yolsuz Tescil" olduğu gerekçesiyle bu taşınmazlarla ilgili olarak tapu iptali ve tescili davası açmış. Davalar vatandaşlar aleyhine sonuçlanmış, evlerini ve arsalarını kaybetmişler, çok büyük meblağlarda avukatlık ücreti ve yargı masrafı ödemek durumunda kalmışlar. Devletin verdiği tapuya güvenerek buraya yerleşen, bu taşınmazları alıp satan, halen ikametini burada sürdüren bu vatandaşlarımız mahkeme kararıyla mağdur olmuşlardır. Zira taşınmazların merayla alakası bulunmamaktadır. Bu mağduriyet Özel İdaremizi yakından ilgilendirmektedir. Mağduriyetin giderilmesi için bir çalışma yapılması gerekli hale gelmiştir” dedi.
Konunun hassasiyetle incelenmesi gerektiğini savunan İl Genel Meclis Başkanı Hayri Güleç de, “Ben sizlerden rica ediyorum. Bu önergedeki komisyon çalışmalarında tespitler yapalım. Yerinde gidelim incelemelerde bulunalım. Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü Mera Komisyonu bölgede çalışmalarına başladı. Bu alanların bir kısmı mera içinde bir kısmı da mera içinde değil. Öncelikle bu merada olan binaların ve merada olmayan binaların tespitlerini yaptıralım. Bu insanlara faydalı olmaya çalışalım” diye konuştu.
Çine köylerinde yaşanan tapu sorunuyla ilgili olarak verilen yazılı önerge üzerinde yapılan değerlendirmelerin ardından yapılan oylamada önerge çalışma yapılmak üzere oy birliğiyle Özel İdare Komisyonu, Hukuk Komisyonu ile İmar ve Bayındırlık Komisyonuna havale edildi. (iha)

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Genel Haberleri